Γενικά Θέματα

ΠΑΡΒΟΪΟΣ

 

ΠΑΡΒΟΙΟΙ-ΣΥΣΤΑΣΗ

Αποτελούν οικογένεια ζωικών ιών (οικογένεια parvoviridae) έχουν γραμμικά μονόκλωνα γονιδιώματα DNA τα οποία περιέχουν δύο γονίδια που κωδικοποιούν δύο πρωτεΐνες.

Ο ιός παρβοιός Β19 μολύνει αποκλειστικά την απόπτωση κυττάρων και προκαλεί λοιμώξεις συχνά σε όλο τον πλανήτη προσβάλοντας ανθρώπους.

Ποσοστό 5-10% των παιδιών ηλικίας 2-5 ετών και ποσοστό 50% των παιδιών ηλικίας 15 ετών έχουν ήδη αντισώματα τύπου IgG έναντι του Ρ19 (εύρημα που σημαίνει παλαιά λοίμωξη).

Το ποσοστό των αντισωμάτων αυτών αυξάνεται στο 60% έως 90% στα άτομα 30 ετών και άνω των 60 ετών.

Η ετήσια συχνότητα ορομετατροπής του Β19 σε έγκυες γυναίκες ανέρχεται στο 1,5%.

Ο ιός προκαλεί την λεγόμενη 5η ΝΟΣΟ η οποία ανήκει στα νοσήματα τα οποία προκαλούν πυρετό και εξάνθημα όπως: ΙΛΑΡΑ, ΕΡΥΘΡΑ, ΡΟΔΟΧΡΟΥΝ ΕΞΑΝΘΗΜΑ, ΟΣΤΡΑΚΙΑ και μερικές φορές η ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ.

Οι εξάρσεις της 5ης νόσου συμβαίνουν άνοιξη και αρχές καλοκαιριού. Προσβάλλονται παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών.

Συμπτώματα 5ης Νόσου

Εμφάνιση εξανθήματος που μοιάζει με «μάγουλο που έχει χαστουκιστεί» το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί στα άνω και κάτω άκρα, ενώ σπάνια εμφανίζεται στον κορμό.

Λαμβάνει την μορφή επιπέδων ερυθρών κηλίδων , δακτυλίων, μεγάλων κηλίδων κόκκινης χροιάς δέρματος.

Στα άτομα μεγάλης ηλικίας εμφανίζονται επώδυνες αρθρίτιδες διάρκειας 1-3 εβδομάδων με εντόπιση σε χέρια, πόδια και γόνατα.

Η άσκηση και το μπάνιο επιδεινώνουν το εξάνθημα της Β19. Γενικά η λοίμωξη από παρβοιό Β19 εκδηλώνεται με συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με τη γενική κατάσταση του οργανισμού του αρρώστου και την ηλικία του.

Μετάδοση

Μπορεί να γίνει από μόλυνση ατόμου σε άτομο:

  1. Από το αναπνευστικό σύστημα με σταγονίδια, σάλιο, πτύελα, ρινική βλέννα
  2. Από αίμα ή προϊόντα αίματος
  3. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα προς το έμβρυο) ειδικά στην αρχή της μόλυνσης με εκδηλώσεις κοινού κρυολογήματος.

Τα άτομα τα οποία έχουν μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος μπορεί να μεταδίδουν τον Β19 για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ιός μεταδίδεται με την κυκλοφορία του πλακούντα προκαλώντας γέννηση νεκρού εμβρύου ή πρόκληση μεγάλης αναιμίας στο νεογνό με εμφάνιση καθολικού οιδήματος αυτού (εμβρυικού ύδρωπα).

Επίσης ο Β19 προκαλεί κρίσεις απλαστικής αναιμίας όταν προσβάλει άτομα με χρόνια αιμολυτικά σύνδρομα π.χ. δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Επικίνδυνες ομάδες προσβολής από ιό Β19

  • Έγκυες γυναίκες
  • Άτομα με Συγγενείς αιμολυτικές αναιμίες (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία)
  • Άτομα με μειωμένη λειτουργική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος που συνοδεύει την λευχαιμία , νεοπλασίες, αιματολογικά νοσήματα, άτομα μεταμοσχευμένα, άτομα με λοίμωξη HIV .

Διάγνωση – Θεραπεία

Η εμφάνιση του εξανθήματος , η κατανομή του και η συνολική κλινική εικόνα αποτελούν τα κύρια διαγνωστικά στοιχεία για την λοίμωξη από Β19. Η ερυθρά και μερικοί εντεροιοί εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα.

Το εξάνθημα του παρβοιού Β19 και η ιαιμία διαρκούν 7 -12 μέρες όπως και η ανεύρεση IgM αντισωμάτων που εμφανίζονται στην οξεία ή την αρχή της αποδρομής της νόσου και συντελούν και αυτά στην διάγνωση της.

ΠΑΡΒΟΙΟΙ-ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΖΩΩΝ

Προσβάλουν γάτες και σκύλους. Οι ομάδες αυτών των παρβοιών δεν μολύνουν τον άνθρωπο. Ο εμβολιασμός σκύλου, γάτας διαρκεί πολλά χρόνια. Ο εμβολιασμός μια φορά είναι αρκετός. Ο Β19 που προσβάλει τον άνθρωπο δεν μεταδίδεται στα ζώα. Η προσβολή από παρβοιό των ζώων δημιουργεί θανατηφόρο πρόβλημα κυρίως για τα νεαρά σκυλιά και γάτες και αυτό γιατί ο ιός «ενεδρεύει» στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα με στόχο τα μη εμβολιασμένα ζώα.

Ο ιός προσβάλει το μεταβολισμό των κυττάρων του εντέρου με αποτέλεσμα την εμφάνιση αφυδάτωσης αναιμίας και σηψαιμίας.

Τα μολυσμένα ζώα μεταδίδουν τη νόσο. Ο χρόνος επώασης παρβοιών στα ζώα είναι 7 ημέρες.

                                                                                                         Dr. Νίκος Καλλιακμάνης

Βιβλιογραφία:

Βικιπαίδεια

Merck Manual

Taber’s λεξικό

e-genius.gr ...intelligent web software