Skip to main content

Ενδοκρινείς αδένες

Υποθυρεοειδισμός (ΥΘΣ)

Αιτιολογία

1.Πρωτοπαθής Υποθυρεοειδισμός (δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα): Αποτελεί το 90% των περιπτώσεων υποθυρεοειδισμού και οφείλεται.

  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto (χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα): Η πιο συχνή αιτία ΥΘΣ σε άτομα άνω των 8 ετών.
  • Προηγηθείσα θεραπεία υπερθυρεοειδισμού (θεραπεία με χορήγηση 131Ι - ολική ή υφολική χειρουργική εκτομή θυρεοειδούς αδένος)
  • Υποξεία θυρεοειδίτιδα (de Quervain’s – Giant cell – Granulomatous thyroiditis). Οξεία φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα προφανώς από ιό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού. Αποτελείται από δύο λοβούς που συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό (μήκους 2 cm). Βρίσκεται μπροστά από την τραχεία και έχει βάρος 15-25 gr ακολουθεί τις κινήσεις της φυσιολογικής κατάποσης.

Ο θυρεοειδής αδένας αποτελείται από λοβίδια που περιέχουν 20-40 θυλάκια. Ο θυρεοειδής απορροφά το 50% του ιωδίου που περιέχεται στο πλάσμα και δημιουργεί τις ορμόνες θυροξίνη (Τ4) και τριϊωδιοθυρονίνη (Τ3). Οι ορμόνες αυτές δρουν πάνω σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, συνδεδεμένες με πυρηνικούς υποδοχείς των κυττάρων του οργανισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ερωτήματα Αναγνωστών

Παρακαλούμε συμπληρώστε στη φόρμα το ερώτημα σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

There is no Default Captcha selected in your Global Configuration (or it is not properly setup). Captcha cannot be displayed.