Ενδοκρινείς αδένες

Θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού. Αποτελείται από δύο λοβούς που συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό (μήκους 2 cm). Βρίσκεται μπροστά από την τραχεία και έχει βάρος 15-25 gr ακολουθεί τις κινήσεις της φυσιολογικής κατάποσης.

Ο θυρεοειδής αδένας αποτελείται από λοβίδια που περιέχουν 20-40 θυλάκια. Ο θυρεοειδής απορροφά το 50% του ιωδίου που περιέχεται στο πλάσμα και δημιουργεί τις ορμόνες θυροξίνη (Τ4) και τριϊωδιοθυρονίνη (Τ3). Οι ορμόνες αυτές δρουν πάνω σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, συνδεδεμένες με πυρηνικούς υποδοχείς των κυττάρων του οργανισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Υποθυρεοειδισμός (ΥΘΣ) (Μυξοίδημα)

Η ανεπάρκεια θυρεοειδικών οργάνων ονομάζεται Μυξοίδημα ή Υποθυρεοειδισμός (ΥΘΣ). Ο ΥΘΣ μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες (ποσοστό 10% στις γυναίκες και 60% στους άνδρες άνω των 65 ετών).

Ο ΥΘΣ ξεχωρίζεται σε Πρωτοπαθή ΥΘΣ όπου το αίτιο εντοπίζεται στον ίδιο τον θυρεοειδή αδένα. Η θυρεοειδότροπος ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση (TSH) και ρυθμίζει την έκκριση θυροξίνης είναι αυξημένη.

Το κυριότερο αίτιο του ΥΘΣ αυτού έχει αυτοάνοσο υπόστρωμα (η περίπτωση που ο οργανισμός παύει να αναγνωρίζει τα «δικά του» κύτταρα, τους «δικούς του» ιστούς και τα καταστρέφει) π.χ. θυρεοειδίτιδα (φλεγμονή θυρεοειδούς) Hashimoto, που συνοδεύεται από διόγκωση του θυρεοειδή αδένα (βρογχοκήλη).

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software