Skip to main content

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

| Γενικά Θέματα

 

Η γρίπη των πτηνών δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή πρόβλημα για την Ελλάδα. Απλώς μια καλή ενημέρωση όπως και αυξημένη επαγρύπνηση πρέπει να υπάρχει και αυτό διότι ανιχνεύθηκαν 4 εστίες στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Επίσης το έτος 2012 εμφανίστηκε Γ.Π. στις Πρέσπες όπου πέθαναν πολλοί αργυροπελεκάνοι και επίσης στην Βραζιλία πρόσφατα βρέθηκαν μολυσμένοι από Γ.Π. θαλάσσιοι ελέφαντες και φώκιες.

Ωστόσο οι αυξημένη κυκλοφορία του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών όπως και η μετανάστευσή των πληθυσμών αυτών αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης Γ.Π. ειδικά στους πληθυσμούς των κτηνοτρόφων. Στους πληθυσμούς αυτούς συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης σαν μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης νέου πανδημικού στελέχους.

Η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 είναι υποομάδα της ομάδας Α του ιού γρίππης RNA .

Η5: σημαίνει αιμοσυγκολιτίνη του ιού της γρίπης που είναι γλυκοπρωτεινη και συμμετέχει στην αρχική λοίμωξη και δέσμευση του ιού στους υποδοχείς του υγειούς κυττάρου.

Η αιμοσυγκολιτίνη έχει δυνατότητα δέσμευσης 2 έως 3 υποδοχέων σιαλικού οξέος που αφθονούν στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Ν1 του Η5Ν1: νευραμινιδάση είναι γλυκοπρωτεινη και τα μόρια της προεκβάλουν σαν ακίδες. Βρίσκεται μαζί με τα μόρια της αιμοσυγκολιτίνης στο διαδερματικό λιπιδιακό περίβλημα του Γ.Π.

Η νευραμινιδάση διευκολύνει τη δράση της αιμοσυγκολιτίνης και ελευθερώνει, μεταφέρει το γονιδίωμα των κυττάρων του ιού προς τα υγιή κύτταρα.

Σημείωση: ο ιός ο κάθε ιός δεν διαθέτει ικανότητα αναπαραγωγής.

Τα συμπτώματα της Γ.Π. είναι παρόμοια με εκείνα των άλλων μορφών γρίπης (βήχας , πυρετός αρθραλγίες, ρίγη και συμπτώματα διάχυτης πνευμονίας). Συνήθως η Γ.Π. διαδράμει χωρίς επιπλοκές αλλά μερικές φορές εξελίσσεται σε θανατηφόρο πνευμονία.

Ο ιός Γ.Π. διαθέτει μεγάλη μολυσματικότητα και θνητότητα και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο πανδημία.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 12 φαρμακευτικές εταιρείες και 17 κυβερνήσεις κρατών έχουν κατασκευάσει εμβόλια τα οποία με την κλινική τους εφαρμογή είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν κάθε επερχόμενη πανδημία Γ.Π.

Το έτος 2020 σημειώθηκε οξεία εξάπλωση Γ.Π. με αυξανόμενους ρυθμούς μεταξύ των άγριων πτηνών, πουλερικών και κοπαδιών βοοειδών.

Πρόσφατα σημειώθηκε κρούσμα σε άνθρωπο στις Η.Π.Α. (αρχικό σύμπτωμα ΕΠΙΠΕΦΙΚΙΤΙΔΑ) σε ένα γαλακτοπωλείο στο Τέξας.

Έχει πια εξακριβωθεί ότι ο ιός Η5Ν1 έχει πραγματοποιήσει μεγάλο ανησυχητικό άλμα αύξησης και μόλυνσης στα ζώα αλλά και στο ευρύ φάσμα των θηλαστικών ξενιστών στο περιλαμβάνεται και το ανθρώπινο γένος.

Ερώτημα παραμένει εάν ο ιός Γ.Π. μπορεί να μεταλλαχτεί και να αποκτήσει έτσι την δυνατότητα μόλυνσης του ανθρώπου.

Στατιστικά στοιχεία από τον Π.Ο.Υ. αναφέρουν ότι ποσοστό 52% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από Η5Ν1 πεθαίνουν.

Το αντίστοιχο ποσοστό μόλυνσης και θανάτου από COVID-19 είναι 0,1 %.

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΊ ΜΟΛΥΝΣΗ Γ.Π. ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Ο Π.Ο.Υ. με στατιστικά στοιχεία που διαθέτει αναφέρει ότι από Ιανουάριο 2003 έως 26/02/2004 έχουν εξακριβωθεί 887 κρούσματα με θνητότητα 52% και αφορούσε άτομα που εμφάνισαν τη νόσο μετά από επαφή με άρρωστα νεκρά πουλερικά οικόσιτα ζώα.

Οι κατσίκες , οι αλεπούδες , ρακούν, ασβοί , καφέ αρκούδες, πολικές αρκούδες , θαλάσσιοι ελέφαντες φώκιες νοσούν και μεταδίδουν τη νόσο.

Μεγάλη σημασία για την εξέλιξη στον άνθρωπο της Γ.Π. έχει :

  1. Η λειτουργική και ανατομική ακεραιότητα του ανοσοποιητικού του συστήματος
  2. Η προηγούμενη έκθεση του ατόμου σε ιογενείς λοιμώξεις

Όταν η Γ.Π. προσβάλει τον άνθρωπο η Η του μορίου της θα συνδεθεί με τους κυτταρικούς υποδοχείς του αναπνευστικού συστήματος του με αποτέλεσμα δημιουργία ιογενούς πνευμονίας και μεγάλη παραγωγή υψηλών ποσών ΚΥΤΟΚΙΝΩΝ – ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΝΕΚΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ (διαβιβαστές φλεγμονής)

Ο ιός της γρίπης των πτηνών προσβάλει συνήθως μόνο ένα είδος και δεν μεταδίδεται σε άλλα είδη.

Οι ιοί της γρίπης των πτηνών που έχουν προσβάλει ανθρώπους είναι: Η5Ν1, Η7Ν3, Η7Ν7,Η9Ν2.

Χρόνος επώασης της νόσου: 2 -5 μέρες 8 έως 17 ημέρες διαρκεί το στάδιο αυτό.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εργαστηριακά ευρήματα:

Από το αίμα -λευκοπενία (λεμφοπενία) – θρομβοπενία .

Η διάγνωση της Γ,Π. γίνεται πρώτον καλλιέργειες προς αναζήτηση του ιού , δεύτερον με ανοσοφθορισμό για ανίχνευση αντιγόνου (μονοκλωνικών αντισωμάτων), τρίτον PCR TEST: POLYMERASE CHAIN REACTION (αντίδραση αντίστροφης μεταγραφασης αλυσωτής αντίδρασης πολυμεράσης ,τέταρτον προσδιορισμός αντισωμάτων μετά από δέκα έως δεκατέσσερεις ημέρες από την λοίμωξη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα συνηθισμένα εμβόλια γρίπης δεν προλαμβάνουν τη λοίμωξη Η5Ν1 αλλά μειώνουν τους κινδύνους προσβολής από τους ιούς της γρίπης των ανθρώπων πιθανόν και της γρίπης των πτηνών.

Τα φάρμακα κατά των ιών (αναστολείς της νευραμινιδάσης) έχουν δράση και στη Γ.Π.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αποφυγή επαφών με άγρια πτηνά πουλερικά πτώματα ζώων οικόσιτα ζώα

Τήρηση κανόνων υγιεινής

Εμβολιασμός από τα υπάρχοντα εμβόλια γρίπης.

                                                                                           Dr. Νίκος Καλλιακμάνης

Βιβλιογραφία:

Wikipedia

Π.Ο.Υ.

Ε.Ο.Π.Π.Υ.

Ερωτήματα Αναγνωστών

Παρακαλούμε συμπληρώστε στη φόρμα το ερώτημα σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.