Γενικά Θέματα

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗΝ ΡΙΝΙΚΟΥ ΣΠΡΕΪ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COV-19

Η επόμενη μέρα αναφέρεται σε πολλές καινούργιες μορφές εμβολιασμού.

Εμβόλια κατά του COV-19 κάψουλα – σπρέι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο τελικών πειραματισμών.

Με την χρήση κάψουλας, spray εμβολίου κατά COV-19 απλοποιείται και κερδίζεται χρόνος για όλα τα άτομα που αναμένουν την σημερινή χορήγηση της 1ης ή και της 2ης δόσης.

Επιστημονικές έρευνες στην Γερμανία έχουν προχωρήσει σημαντικά για την παρασκευή του per os εμβολίου και αναφέρεται ότι οι επιτεύξεις αυτές έχουν βασιστεί στα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί από πολλά χρόνια πριν π.χ. (εμβόλιο κατά τυφοειδούς πυρετού που περιέχει συγκεκριμένο μικροβιακό στέλεχος την Salmonella Typhi Ty21α).

Τα διά του στόματος (per os) χορηγούμενα εμβόλια εμφανίζουν πλεονεκτήματα σημαντικά έναντι των ήδη χρησιμοποιούμενων, όπως :

  1. Δεν χρειάζονται ειδικές συνθήκες διατήρησης και μεταφοράς (βαθειά κατάψυξη – ειδικά ψυγεία μεταφοράς).
  2. Ο εμβολιασμός δεν χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς – νοσοκόμες).
  3. Διαθέτουν την ίδια αποτελεσματικότητα για την παραγωγή αντισωμάτων κατά COV 19.
  4. Η κάλυψη των πληθυσμών των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών γίνεται πιο εύκολη.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΝΕΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Ειδικά βακτήρια κλείνονται μέσα σε ειδική κάψουλα η οποία προστατεύει αυτά από την «επίθεση» επίδραση του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου.

Βασικός στόχος του εμβολιασμού με την χορήγηση της per os κάψουλας είναι να διέλθει αυτή από το στομάχι και να περάσει στο λεπτό έντερο.

Εκεί τα δεσμευμένα εντός της κάψουλας βακτήρια παρουσιάζονται σαν αντιγόνα στο ανοσοποιητικό σύστημα του εντερικού αυλού.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο βλεννογόνος του εντέρου περιέχει υψηλά επίπεδα ανοσοσφαιρίνων και ειδικά ανοσοσφαιρίνης Α η οποία χαρακτηριστικά προσδιορίζεται σαν «ανοσοσφαιρίνη των βλεννογόνων».

Τελικός στόχος της μορφής αυτής του εμβολιασμού είναι η ενεργοποίηση των εξειδικευμένων κυττάρων του εντερικού τοιχώματος με τελικό στόχο τα παραγόμενα ανοσοκύτταρα να εγκλωβίζουν τα μικρόβια, τους ιούς, μεταφέροντας αυτά στο λεμφικό σύστημα.

Οι ερευνητές που κατασκευάζουν το εμβόλιο αυτό (που χορηγείται από το στόμα ή την μύτη) θεωρούν ότι η ενεργοποίηση της ανοσολογικής απάντησης μέσω της «κινητοποίησης» του εντέρου παρέχει την δυνατότητα της μη πρόωρης διασποράς του ιού (πρόληψη της

καταστροφής του πνευμονικού ιστού) και τούτο διότι τα εμβόλια τα οποία κυκλοφορούν για COV-19 δεν προκαλούν αυτό τον τύπο της ανοσολογικής απάντησης (διέγερση εντέρου).

Έτσι, το χορηγούμενο από το στόμα ή την μύτη εμβόλιο προκαλεί ανοσολογική απέκκριση ή οποία δρώντας στις βλεννογονικές επιφάνειες του εντέρου αλλά και των πνευμόνων. Θεωρείται ότι αποκλείει την γενίκευση της λοίμωξης COV-19 και στην συνέχεια την ανάγκη παραγωγής των «κλασσικών», εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Επίσης, οι ερευνητές του καινούργιου αυτού εμβολίου λαμβάνοντας υπόψιν τις δυνατότητες μετάλλαξης του COV-19 έχουν δημιουργήσει στην παραγωγή του εμβολίου 2 αντιγόνα (με αυτό το τρόπο το πρώτο αντιγόνο να προσφέρει κατάλληλη ανοσολογική απάντηση ενώ το δεύτερο αντιγόνο να βασίζεται σε ένα γονίδιο μετάλλαξης του ιού).

Έτσι, «διερευνάται» συνολική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού με τη χρήση του εμβολίου αυτού.

Βέβαια η συνεχής εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών καθιστά αυτή την επιλογή προβληματική πρόκληση.

Η Astra Zeneca η οποία παρασκευάζει το τύπο αυτού του εμβολίου έχει μεγάλη πείρα στη δημιουργία των per os εμβολίων.

Πρόσφατα έχει αναπτύξει εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη (έχει λάβει έγκριση για κλινικές δοκιμές πριν την κυκλοφορία του).

Σε πρακτικό επίπεδο πανεπιστήμια της Κίνας από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές με το per os εμβολίων κατά COV-19.

Το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε «όχημα» μεταφοράς των τμημάτων της πρωτεΐνης – ακίδας του COV-19 που σε ιό της γρίπης, φυσικά κατάλληλα αδρανοποιημένο και αβλαβή).

Το εμβόλιο αυτό χορηγείται σε μεσοδιαστήματα 2 – 3 εβδομάδων.

Επίσης το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε πρόσφατα μελέτες οι οποίες ελέγχουν την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου που χορηγείται δια της εισπνοής.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και πανεπιστήμια της Κίνας (CanSiko Biologics) δοκιμάζουν σε εισπνοές (δια της ρινικής οδού) την χορήγηση του ήδη κυκλοφορούντος κινέζικου εμβολίου και μάλιστα σε εφ’ άπαξ χορήγηση.

Άλλες επιστημονικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για την παρασκευή και κυκλοφορία ενός εμβολίου που θα χορηγείται για τον COV-19 αλλά και για τη γρίπη στον ίδιο χρόνο!!!!

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref.: - CDC

  • Μαγκ. «ΒΗΜΑ»
  • Mayo Clinic
e-genius.gr ...intelligent web software