Γενικά Θέματα

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ COV-19 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Εάν οι άνθρωποι δεν κατανοούν δεδομένα της επιστήμης η οποία δημιουργεί, η οποία κατασκευάζει το κάθε εμβόλιο και οι ερωτήσεις, οι απορίες τους δεν έχουν απαντηθεί πλήρως και ικανοποιητικά θα διστάσουν να εμβολιασθούν.

Αντίθετα αν οι άνθρωποι μάθαιναν τα πραγματικά επιστημονικά στοιχεία και εξοικειωθούν με αυτά νοιώθουν άνετα και χωρίς ενδοιασμούς ή ερωτηματικά εμπιστεύονται τους ειδικούς επιστήμονες και προχωρούν στον εμβολιασμό.

Τα νεότερα εμβόλια mRNA (messenger RNA) τεχνολογίας δρουν με την κωδικοποίηση ενός μέρους της πρωτεΐνης ακίδας (spike) του COV-19 (βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού COV-19) και μέσω αυτής ενώνεται με το υγιές κύτταρο.

Τα μέρη της πρωτεΐνης δρουν σαν αντιγόνα (αντιγονικός ερεθισμός) για την δημιουργία αντισωμάτων (από τον οργανισμό του ατόμου (ανοσο-απέκριση).

Ακολούθως, ο οργανισμός αποβάλλει την πρωτεΐνη και το χορηγούμενο mRNA, αλλά τα αντισώματα παραμένουν.

Η άλλη κατηγορία εμβολίων περιέχει κατάλληλα αδρανοποιημένους, τροποποιημένους γενετικά ιούς (αδενοϊούς) οι οποίοι μεταφέρουν σαν «οχήματα» μέρος της πρωτεϊνικής ακίδας του COV-19.

Με τον τρόπο αυτό προκαλείται ενεργοποίηση του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού (χυμική και κυτταρική ανοσία) με τελικό στόχο την δημιουργία αντισωμάτων κατά του ιού αλλά και πρόκληση ανοσολογικής μνήμης.

Τα εμβόλια κινεζικής προέλευσης δεν χρειάζονται βαθιά κατάψυξη. Αποθηκεύονται στους -2Ο έως -8ΟC, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της Astra Zeneca, Sputnik.

Η ανάπτυξη αντισωμάτων κατά των εμβολίων αυτών γίνεται την 14η ημέρα μετά την χορήγησή τους.

Άλλα εμβόλια υπό εξέλιξη και σε διάφορα στάδια δοκιμαζόμενα περιλαμβάνουν της cansino Biologics (Φάση 3) όπως και το εμβόλιο που ανακαλύφτηκε από Antini Zhifa Longson και περιέχει κεκαθαρμένα τεμαχίδια COV-19 (βρίσκεται στη φάση 3).

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

ΕΜΒΟΛΙΑ

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΧΟΡΗΓΗΣΗ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ-ΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ

ΤΙΜΗ

Oxford University – Astra Zeneca

«Όχημα» ιός γενετικά τροποποιηθέντες ιοί

1 x 2

62-90%

Συνήθης θερμοκρασία

$ 4

Moderna

RNA

(τμήμα γενετικού κωδικού του ιού)

x 2

95%

-20ο πάνω από 6 μήνες

$ 33

Pfizer-Biontech

Cute-Vac

RNA

RNA

x 2

x 2

95%

-70%

$ 20

GamaLeya

«όχημα»

ιός

x 2

92%

Φυσιολογική θερμοκρασία (ξηρά μορφή)

$ 10

Johnson and Johnson

Σχήμα IOS

1 x 1

72% αποτελεσματικότητα

85% πρόληψη

…..

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Ο τύπος των εμβολίων αυτών (Vaccine BIBP – Coronavac) κατασκευάζονται με την βάση της παλαιάς τεχνικής (τεμαχίδια ιού - τμήματα ιού.

Ο τύπος των εμβολίων αυτών μεταφέρεται με τα συνήθη μέσα (στις συνηθισμένες θερμοκρασίες με αυτοκίνητα ειδικά).

Η τεχνική των εμβολίων αυτών έχει σαν βάση την γνωστή «παραδοσιακή τεχνική που έχει εφαρμοσθεί στο αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας με την τελική προσθήκη ενισχυτικού με βάση το αλουμίνιο αποτελεσματικότητας 90% σε άτομα ηλικίας 18-59 και 91% για από 60 ετών και πάνω.

Μικρές εμπειρίες των εμβολίων αυτών δεν υπάρχουν όπως, α) στην συνύπαρξη συν-νοσηρότητα (παρουσία άλλων νόσων), β) στις έγκυες.

Τα είδη αυτών των εμβολίων έχουν χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα στις υπό ανάπτυξη χώρες (Μαρόκο – Κένυα – Σομαλία – Κονγκό).

Για το 2021-2 η παραγωγή αυτών των εμβολίων αναμένεται να υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο.

ΑΝΟΣΙΑ

ΑΝΟΣΙΑ COV-19

H επίτευξη ανοσίας η οποία καλύπτει 60% - 70% θεωρείται απαραίτητη για το σύνολο του πληθυσμού.

Υπάρχει η άποψη ότι μετά την 1η δόση του εμβολίου Astra-Zeneca η χορήγηση της 2ης δόσης άλλου εμβολίου ενισχύει την αντισωματική απάντηση.

Η ελπίδα από αυτούς τους συνδυασμούς εμβολίων είναι να προκληθεί μεγαλύτερη, ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε σύγκριση με την πλήρη δοσολογία (ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ) του ενός και μόνον εμβολίου.

Η εφαρμογή αυτή βασίζεται στη γνωστή ΕΤΕΡΟΛΟΓΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ (Prime Boost) και έχει ήδη εφαρμοστεί και για εμβόλια άλλων νοσημάτων όπως ο ιός Ebola.

Ο συνδυασμός αυτών των εμβολίων (Astra-Zeneca) και Pfizer προκαλεί ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση από την συνηθισμένη χορήγηση 2 δόσεων εμβολίου Astra-Zeneca.

Δεν υπάρχουν όμως συγκριτικά στοιχεία για την ανοσιακή απάντηση (δημιουργία ανοσίας) η οποία προκαλείται από την χορήγηση πλήρως δοσολογίας εμβολίου Pfizer.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Αν χρειασθεί χορήγηση των ήδη εμβολιασθέντων με 3η δόση εμβολίου προς παράταση της ήδη υφιστάμενης ανοσίας ή της προστασίας από συνεχώς εμφανιζόμενα στελέχη εκ μετάλλαξης του ιού;

ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (αδενοϊοί χιμπατζή Astra-Zeneca) είναι λιγότερες αποτελεσματικές επειδή τα ανοσοποιητικό σύστημα επάγει απάντηση προς τους αδενοϊούς.

Τα RNA εμβόλια ενδεχομένως προκαλούν στις πρόσθετες δόσεις παρενέργειες.

Τα άτομα που εμβολιάσθηκαν με συνδυασμό των 2 αυτών εμβολίων, εμφάνισαν μεγαλύτερο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ΠΥΡΕΤΟΣ, σε σύγκριση με τα άτομα που εμβολιάσθηκαν με 1 εμβόλιο και όχι συνδυασμό.

Η ερώτηση και το αγωνιώδες ερώτημα είναι «προ των πυλών».

Αν χρειασθεί να χορηγηθεί 3η δόση εμβολιασμού με νέα εμβόλια για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΔΕΝΟΪΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΣΑΝ «ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ!!)» ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ.

Η Astra-Zeneca σε ευρείες έρευνες προκεται να σημειώσει αποτελέσματα που απαντούν καθησυχαστικά. Βεβαιώνοντας ότι τα εμβόλιά της δεν χάνουν την ισχύ τους (εμβολιασμός ετήσιος) και καλύπτουν τις μεταλλάξεις από του ιού.

Συνολικός χρόνος προστασίας εμβολίου 6-8 μήνες και άνω.

Παρατηρήσεις

Άτομα που έχουν νοσήσει με COV-19 εμφανίζουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία μετά την 1η δόση και των 2 εμβολίων, σχετικά με εκείνους που δεν έχουν νοσήσει από COV-19.

Astra-Zeneca

Pfizer

Η ύπαρξη εξουδετερωτικών Abs σε ποσοστό↑30% όπως και ένδειξη αδρανοποίησης ιού

↑ 75% υψηλή προστασία κατά COV-19.      

Εμβόλιο Pfizer – AstraZeneca

α δόση > καμία διαφορά

22η ημέρα > πριν τη 2η δόση

                              79% Pfizer εξουδετέρωση Abs

                              50% Astra-Zeneca

Μετά τις πλήρεις δόσεις

                              98% Pfizer

75% Astra-Zeneca

Για να επιτευχθεί ικανοποιητικό τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιασθεί το 60%-70% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, που θα περατωθεί (ανάλογα με τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμού ίσως τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2021).

Παράλληλα όμως οι επιστήμονες ανά τον κόσμο συνεχίζουν την δική τους μάχη, μία κούρσα χρόνου για την κατασκευή ΕΝΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ (βαπτίζεται Pan-Corona) που θα προσαρμόζεται και θα αντιμετωπίζει κάθε μελλοντική μετάλλαξη των διαφόρων τύπων κοροναϊού και να καταπολεμά αυτές πριν νοσήσει το κάθε άτομο.

Οι έρευνες του Pan-Corona βασίζονται στην καινούργια τεχνολογία mRNA που χωρίς αμφισβήτηση θεωρείται το αύριο και ανάπτυξη της επιστήμης στις επόμενες δεκαετίες.

Οι εντατικές έρευνες για την δημιουργία αυτού του εμβολίου διεξάγονται στην Αμερική – Κέντρο Γενετικής Μηχανικής – Βιοτεχνολογίας της ΚΟΥΒΑΣ!!! (εμφανίστηκε με εκπληκτική οργάνωση αντίδραση σε κάθε επίπεδο της πανδημίας εμφανίζοντας ελάχιστα κρούσματα) και στην ΚΙΝΑ η οποία αντιμετώπισε όλη την έναρξη και εξάπλωση του ιού, πριν από την πανδημία.

Άλλη ενδιαφέρουσα προσέγγιση πειραματική και αυτή αφορά τεχνολογία «Self-amplifying RNA» (αυτό-μεγέθυνση RNA) που δημιουργεί αντισώματα κατά COV-19 με την χρήση τεμαχιδίων του ιού, τα οποία διατηρούνται σταθερά και όχι έναντι εκείνων που είναι επιρρεπή σε μεταλλάξεις.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

e-genius.gr ...intelligent web software