Πεπτικό

ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΑ (ΕΚΠ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα ΕΚΠ είναι σαρκοειδείς προβολές του βλεννογόνου, οι οποίοι προβάλλουν από σωληνώδες όργανο. Τα αληθή εκκολπώματα περιέχουν και όλους του ανοτομικούς χιτώνες, από τους οποίους αποτελείται το έντερο (βλεννογόνο, μυϊκό, ορογόνο)

Ψευδοεκκολπώματα ονομάζονται εκείνα που αποτέλουνται από προσεκβολή του βλεννογόνου δια μέσου του μυϊκού τοιχώματος (Δεν αποτελούνται και από τους τρείς χιτώνες).

Εκκολπώματα, εμφανίζονται στον οισοφάγο, όπως και στη Μεκέλειο απόφυση* και είναι αληθή εκκολπώματα.

* Συγγενές εκκόλπωμα του εντέρου με ποσοστό εμφάνισης 2%-3% στο γενικό πληθυσμό. Η δομή του περιέχει ιστό από πάγκρεας και στομάχι. Οι επιπλοκές που προκαλεί είναι : αιμορραγία – απόφραξη εντέρου (ειλεός) – φλεγμονή : εκκολπωματίτις. Θεραπεία : χειρουργική εξαίρεση.

Τα εκκολπώματα του εντέρου είναι ψευδοεκκολπώματα και προκαλούν συμπτώματα όταν αποφραχτούν από κόπρανα.

Σε φλεγμονή η εκκολπωμάτωση εξελίσσεται σε εκκολπωματίτιδα, δηλαδή με εκδήλωση έντονων άλγων, αιμορραγίας και ρήξης.

Τα εκκολπώματα του οισοφάγου

Εμφανίζουν διάφορους τύπους. Το εκκόλπωμα Zenker αναπτύσεται παρακάτω.

Εκκολπώματα που εμφανίζονται στο μέσο του οισοφάγου προκαλούνται από σχηματισμό συμφύσεων από φλεγμονές στο χώρο του μεσοθωρακίου, οι οποίες προκαλούν συμφύσεις και έλξη στο τοίχωμα του οισοφάγου (εκκολπώματα από έλξη). Εκκολπώματα του διαφράγματος (επιφρενικά ΕΚΠ) συνήθως συνοδεύουν διαταραχές κινητικότητας (αχαλασία – διάχυτοι σπασμοί οισοφάγου).

Εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης, προδιαθέτουν προς λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και συνήθως συνυπάρχουν με ουρητηροουρηθρική παλινδρόμηση.

Χαρακτηριστικά τα εκκολπώματα αυτά προκαλούν συχνές λοιμώξεις σε παιδιά μικρών ηλικιών.

Πολλές φορές για την αποκατάστασή τους, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.


Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

e-genius.gr ...intelligent web software