Πεπτικό

Τοποθέτηση ρινογαστρικού καθετήρα Καθετηριασμός Στομάχου (Κ.Σ.)

Ο Ρινογαστρικός Καθετήρας) έχει σαν εφαρμογή την αποσυμφόρηση του στομάχου. Χρησιμεύει στην:

  • Ατονία στομάχου

  • Απόφραξη

  • Ειλεό

  • Απομάκρυνση τοξικών συστατικών (π.χ. σε απόπειρα αυτοκτονίας)

Ο Κ.Σ. χρησιμοποιείται επίσης παροδικά και για σίτιση του ατόμου π.χ. μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (A.C.E.) και κατάργηση των αντανακλαστικών κατάποσης.

Ο Ρινογαστρικός Καθετήρας χρησιμεύει και λήψη γαστρικού υγρού για εξετάσεις (εκτίμηση όγκου – pH – αποκλεισμό αιμορραγίας από το στομάχι – ανεύρεση μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης σε διαγνωστικές αμφιβολίες (το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης είναι οξυάντοχο μικρόβιο και επομένως διατηρείται στο όξινο περιβάλλον του στομάχου.

Διαφορετικοί τύποι καθετήρων για τον καθετηριασμό του γαστρεντερικού σωλήνα (Γ.Ε.Σ.) υπάρχουν που περιλαμβάνουν διαφορετικής διαμέτρου και μήκους καθετήρες (υπάρχουν καθετήρες και για παιδιά) που χρησιμοποιούνται είτε για τον καθετηριασμό στομάχου είτε για μόνιμη παρεντερική σίτιση (καθετήρες λεπτού εντέρου). Η τεχνική της τοποθέτησης καθετήρα στο Γ.Ε.Σ. έχει ως εξής:

Ο ασθενής τοποθετείται καθιστός ή αν δεν μπορεί ξαπλώνει στο αριστερό πλάγιο του σώματος. Η χρήση τοπικού αναισθητικού που ψεκάζει τη ρινική κοιλότητα και τον φάρυγγα είναι απαραίτητη και γίνεται λίγα λεπτά πριν τον χειρισμό. Με το κεφάλι του αρρώστου σε μέτρια κάμψη ο καθετήρας που έχει εμποτιστεί εξωτερικά με βαζελίνη ή γλυκερίνη προχωρεί από τα ρουθούνια της μύτης και κατεβαίνει προς τον ρινοφάρυγγα.

Στο στάδιο αυτό και όταν ο καθετήρας φτάσει στο οπίσθιο φαρυγγικό τοίχωμα καλό θα είναι ο ασθενής να καταπιεί μια γουλιά νερό από ένα ποτήρι διευκολύνοντας έτσι την κάθοδο του καθετήρα στο στομάχι.

Έντονος βήχας με έξοδο αέρα από στο στόμιο του καθετήρα, που εκλύεται κατά τη διάρκεια των αναπνευστικών κινήσεων του ασθενούς, δείχνει ότι ο καθετήρας έχει προωθηθεί προς το μέρος της τραχείας και όχι του στομάχου.

Η αναρρόφηση μέσω του καθετήρος γαστρικού υγρού επιβεβαιώνει την ασφαλή τοποθέτησή του στο στομάχι. Η σωστή θέση του καθετήρος στο στομάχι μπορεί να επιβεβαιωθεί, με χορήγηση μέσω σύριγγος από το εξωτερικό στόμιο του καθετήρα 20-30ml αέρα όπου με ταυτόχρονη ακρόαση (τοποθέτηση στηθοσκοπίου στο επιγάστριο, γωνία στέρνου) και αντίληψη εισροής αέρα στο στομάχι.

Οι επιπλοκές της τοποθέτησης ρινογαστρικού καθετήρα είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν:

  1. Τραύμα ρινοφάρυγγα με ή χωρίς αιμορραγία

  2. Εισρόφηση στα πνευμονικά πεδία

  3. Τραυματισμό του οισοφάγου

  4. Αιμορραγία εκ του στομάχου

  5. Διάτρηση στομάχου

  6. Μεσοθωρακίτιδα (πολύ σπάνια)

Dr Νίκος Καλλιακμάνης

e-genius.gr ...intelligent web software