Γενικά Θέματα

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ TEST ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ COV-19

Σκύλοι είναι ικανοί να βοηθήσουν στην πανδημία του COV-19 ανιχνεύοντας ακόμα και πρόωρα (πριν την θετικοποίηση του test) την μόλυνση από κοροναϊού και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια.

Τα αποτελέσματα τα οποία προέρχονται από την εμπειρία συνεργασίας 50 χωρών του πλανήτη είναι τόσο ενθαρρυντικά που οι επιστήμονες δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την αλήθεια από την υπερβολή.

Φαίνονται ότι οι σκύλοι με το φοβερά ανεπτυγμένο σύστημα που διαθέτουν ανιχνεύουν με την οσμή ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ που αναδεύει ο πάσχων οργανισμός (π.χ. βιολογικά υγρά αυτών).

Εδώ και 15.000 χρόνια αποτελούν τους πιο πιστούς συντρόφους του ανθρώπινου γένους, προσφέροντας προστασία και συντροφιά.

Τα σκυλιά είναι γνωστόν ότι διαθέτουν μία πανίσχυρη όσφρηση με παρουσία 300.000.000 οσφρητικών υποδοχέων στην περιοχή του ρύγχους τους και με σχήμα μύτης που προλαμβάνει μεγάλη ποσότητα αέρα. Σημειώνεται ότι 1/3 του εγκεφάλου του σκύλου ερεθίζεται από την ανίχνευση οσμών.

Ήδη τα σκυλιά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση διαφόρων νεοπλασιών (8 σκυλιά Λαμπραντόρ - 1 Βελγικό Μαλινουά) όπως ο καρκίνος των ωοθηκών οσμηζόμενα δείγματα ούρων, και μάλιστα με ακρίβεια 96%.

Ερευνητικές ομάδες επιχειρούν τώρα την εκπαίδευση σκυλιών για διαχωρισμό μέσω της όσφρησης των θετικών και αρνητικών στον ιό COV-19 (αλλά και εμβολιασμένων!!!) σε δείγματα ούρων αλλά και σε δείγματα σιέλου και βρογχικών εκκρίσεων, κοπράνων αλλά και του ιδρώτα (στοιχεία αναφέρουν ότι ένα σκύλος ανιχνεύει τον COV-19 στον ιδρώτα ανθρώπου σε 3ʺ !!!).

Όλες οι ράτσες των σκυλιών διαθέτουν αυτή την ικανότητα ανίχνευσης;

Τα μπιγκλ αποτελούν πολύ καλή επιλογή με προσόντα, την αφθονία των οσφρητικών υποδοχέων τους, την περισσή ενέργειά τους την διάθεση για ενασχόληση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ράτσα αυτών των σκύλων χρησιμοποιείται ήδη στα αεροδρόμια της Αμερικής.

Οι ράτσες οι οποίες διαθέτουν περισσότερους οσφρητικούς νευρώνες από τα μπιγκλ είναι τα μπλαντχάουντ και τα μπασέ χάουντ.

Τα πρώτα είναι από τη φύση τους μεγαλόσωμα σε μέγεθος σκυλιά που προκαλούν φόβο στο περιβάλλον τους, ενώ τα μπασέ φημίζονται για την οκνηρία τους.

Στα πειράματα έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης τα Λαμπραντόρ, Βελγικά Μαλινουά, γερμανικό ποιμενικό, Τζακ Ράσελ Τεριέ.

Η πρακτική εφαρμογή των παραπάνω πειραμάτων προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως:

  1. Η χρήση των συμβατικών «test» για έλεγχο ορισμένου αριθμού ατόμων κοστίζει 5 φορές περισσότερο από την χρήση των σκύλων σαν ανιχνευτές του COV-19.
  2. Η αξιοπιστία της «οσφρητικής» αυτής μεθόδου με τη χρήση σκύλων μπορεί να εμφανίζει την ίδια ακρίβεια με εκείνη της μοριακής εξέτασης του COV-19 εφαρμογής.
  3. Είναι πιθανόν ο τρόπος αυτό «οσφρητικής ανίχνευσης» να ανιχνεύει τα μολυσμένα άτομα από COV-19 και πριν την θετικοποίηση της με τα κλασσικά test.

Πολύ σημαντικά στοιχεία για την πρόληψη της εξάπλωση του ιού:

  • Αναφερόμενη ευαισθησία ανίχνευσης 95,5%.
  • Ειδικότητα 99,6%.

Τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής, είναι:

α) Ο χρόνος εκπαίδευσης των «ανιχνευτών» σκύλων.

β) Πιθανότητα μόλυνσης του ίδιου του ζώου.

Πάντως σήμερα πάνω από 50 χώρες της υφηλίου συνεργάζονται σε επίσημη βάση στην «οσφρητική» «Βιο-ανίχνευση» του COV-19.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Βιβλιογραφία

  • BΗΜΑ Mag
  • Taber’s λεξικό
  • In.gr
e-genius.gr ...intelligent web software