Γενικά Θέματα

Σύνδρομο σωματοποίησης

Χαρακτηρίζεται από αναφερόμενες πολλαπλές ενοχλήσεις από διάφορα συστήματα (πόνοι, εκδηλώσεις από γαστρεντερικό σύστημα – σεξουαλικοί προβληματισμοί, νευρολογικά συμπτώματα) τα οποία «διαρκούν» για πολλά χρόνια και δεν έχουν υπόστρωμα παθολογικά αίτια. Τα συμπτώματα αρχίζουν πριν την ηλικία των 30 ετών, δεν προκαλούνται «επιπλοκές» ή δεν είναι «προσποιητά».

Η διάγνωση είναι «εξ αποκλεισμού» των διαφόρων παθολογικών αιτίων που μπορεί να προκαλούν τα αναφερόμενα συμπτώματα. Ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοθεραπεία, φιλική προσέγγιση του ατόμου, συναισθηματική διαβεβαίωση χρειάζεται.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις πραγματικές αλλαγές εμφάνισης – διάρκειας – τροποποίησης που αναφέρει το άτομο.

Διάγνωση – κριτήριαΈναρξη συμπτωμάτων πριν τα 30. Πόνος που περιλαμβάνει 4 συστήματα του οργανισμού (2 ή περισσότερα συμπτώματα από γαστρεντερικό σύστημα – 1 τουλάχιστον σεξουαλικού ή αναπαραγωγικού συστήματος και 1 το ελάχιστο σύμπτωμα νευρολογικό). Ο ΠΟΝΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ. Η διάγνωση ενισχύεται από την δραματική επιπροβολή των ενοχλημάτων, σε άτομο με φανερή επιδειξιομανία, εξαρτημένο συναισθηματικά, με ψήγματα συμπεριφοράς αυτοκαταστροφής - με τάσεις αυτοκτονίας.

Dr Νίκος Καλλιακμάνης

e-genius.gr ...intelligent web software