Γενικά Θέματα

Χρήση παλιών και νέων εμβολίων

  • Το εμβόλιο κατά της ανεμευλογιάς πρέπει να γίνεται για τους ενήλικες που δεν έχουν ανοσία.
  • Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα πρέπει να γίνεται για όλους τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών ανεξαρτήτως αν προηγουμένως έχουν νοσήσει.
  • Το εμβόλιο του ανρωπίνου παπιλληματοϊού (Human Pappillana Virus HPV) πρέπει να γίνεται για όλες τις γυναίκες από 12-26 ετών.
  • Εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β συνιστάται για τα σεξουαλικώς δραστήρια άτομα κυρίως σε εκείνα με πολυγαμικές σχέσεις, αλλά και σε οποιοδήποτε ενήλικα που ανήκει σε «ομάδες υψηλού κινδύνου».
  • Τα εμβόλια (1) κατά του HPV (2) της ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς - ανεμευλογίας (3) έρπητα ζωστήρα, δεν πρέπει να γίνονται σε έγκυες γυναίκες όπως και σε άτομα με ανοσοκαταστολή (π.χ. HIV λοίμωξη).

Η προφύλαξη μετά από έκθεση στον ιό της ηπατίτιδας Α ήταν ένεση ανοσοσφαιρίνης Igb.

Τελευταία εφαρμόζεται εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α, με σημαντική επιτυχία. Συγκριτικά το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α έχει πλεονεκτήματα όπως πιο εύκολη χορήγηση, μακρύτερη διάρκεια προστασίας, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Σημειωτέον ότι και οι δύο θεραπείες έχουν παρόμοιο κόστος. Μένει να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα όπως:

1.Το εμβόλιο είναι το ίδιο αποτελεσματικό με την ανοσοσφαιρίνη για βρέφη κάτω των 12 μηνών

2.Σε ενήλικες άνω των 40 ετών

3.Σε άτομα με ηπατοπάθεια – νεφροπάθεια – ανοσοκατασταλμένους

Στα άτομα αυτά οι διεθνείς οργανώσεις υγείας συνιστούν ταυτόχρονη χορήγηση ανοσοσφαιρινών και εμβολίων (αν αυτό ενδείκνυται).

Ref: Ν. Eng. J. Med. 2008, Oct. 25:357-387.

Dr Νίκος Καλλιακμάνης

e-genius.gr ...intelligent web software