Skip to main content

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (Α.Ι.) ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

| Γενικά Θέματα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (Τ.Ν.) ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η ανακάλυψη της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να υποστηρίξει κάθε ιατρική ειδικότητα και έχει σαν στόχο την προσθήκη ενός ακόμα εργαλείου για την διάγνωση θεραπεία και αντιμετώπιση των παθήσεων του οργανισμού του ανθρώπου, υπηρετώντας πειστικά τον ορισμό της ιατρικής επιστήμης που είναι:

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΩΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ

Η Τ.Ν. εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς παράλληλα με την κλινική εφαρμογή της στην ιατρική επιστήμη.

Μεγάλες πρόοδοι έχουν σημειωθεί στην ειδικότητα της γαστρεντερολογίας όπου η σύγχρονη εφαρμογή Τ.Ν. έχει διευρύνει την διαγνωστική ικανότητα αυτής.

Ειδικά στον τομέα της ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗΣ (γαστροσκόπησης, κολονοσκόπησης) η απεικόνιση 4Κ, η προσθήκη της μεγεθυντικής (zoom) ενδοσκόπησης της χρώμοενδοσκόπησης (η ψηφιακή χρώμοενδοσκόπηση είναι νεότερη ηλεκτρονικά πραγματοποιούμενη τεχνική απεικόνισης κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης).

Όλα τα παραπάνω έχουν διευρύνει σε μεγάλο βαθμό την αξία της ενδοσκόπησης αναδεικνύοντας αυτήν σε καθοριστική εξέταση για την διάγνωση και θεραπεία των νοσημάτων του γαστρεντερικού σωλήνα (πολυποδίαση, ελκώδης κολίτιδα).

Παράδειγμα είναι η ανίχνευση προκαρκινικών βλαβών του οισοφάγου πρώιμη νεοπλασία οισοφάγος Barret αλλά και παρακολούθηση εντερικής μεταπλασίας του στομάχου. Βέβαια η ιστολογική εικόνα αποτελεί τον χρυσό οδηγό για τις παθήσεις αυτές δίνοντας την τελική διάγνωση τους.

Η χρήση όμως της συμβατικής απεικόνισης λευκού φωτός(WLI) ψηφιακής χρώμοενδοσκόπησης απεικόνιση στη ζώνη (NBI) μεγεθυντικής ενδοσκόπησης (zoom) και η κυτταροενδοσκόπηση (cytoendoscopy) προσφέρουν μεγάλη βοήθεια για τον προσανατολισμό του γενικού γιατρού στην διεξαγωγή κατευθυνόμενων βιοψιών σε δυσπλαστικές περιοχές.

Γενικά η Τ.Ν. βοηθά σημαντικά στην ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων του κατωτέρου πεπτικού συστήματος κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης (κολονοσκόπησης παχέος εντέρου).

Σήμερα γίνεται αποδεκτό ότι πολύποδες που δεν εντοπίζονται αντιπροσωπεύουν 2% έως 6% της κολονοσκόπησης.

Επίσης είναι γνωστό ότι η αυξημένη διάγνωση των πολυπόδων του παχέος εντέρου κατά 1% προκαλεί αντίστοιχη μείωση καρκίνου κατά 3%.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την διαγνωστική ακρίβεια (ευαισθησία) 100%.

Η προσθήκη της CADX τεχνικής που μπορεί να συγκρίνει το ενδοσκοπικό εύρημα (πχ. Πολύποδες) με 13.000.000 αποθηκευμένων εικόνων πολυπόδων με ιστολογική επιβεβαίωση.

Η συνολική σύγκριση με επεξεργασία διαρκεί 3 έως 5 δευτερόλεπτα δίνοντας τη διάγνωση του υπό εξέταση πολύποδα σε ποσοστό 95% (αδένωμα, υπερπλαστικοί πολύποδες) .

Αδενώματα: οι πολύποδες που εξελίσσονται σε νεοπλασίες

Υπερπλαστικοί πολύποδες: δεν έχουν μεγάλη κλινική σημασία.

Οι πληροφορίες που παρέχονται από το CADX είναι σημαντικές (αφαίρεση πολύποδα ενδοσκοπικά).

ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ

Ο συνδυασμός ενδοσκόπησης (γαστροσκόπησης , κολονοσκόπησης με το συνδυασμό της τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται ένα λαμπρό μέλλον για την ειδικότητα της γαστρεντερολογίας με εξασφάλιση διαγνωστικής ακρίβειας και εξατομικευμένης θεραπείας.

                                                                                                  

                                                                                                               Dr. Νίκος Καλλιακμάνης

Βιβλιογραφία:

Βικιπαίδεια

National Institute of Health (NIH)

Pub Med

Ερωτήματα Αναγνωστών

Παρακαλούμε συμπληρώστε στη φόρμα το ερώτημα σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.