Skip to main content

Γενικά Θέματα

ΕΜΒΟΛΙΑ mRNA – 1 –

Οι πρόσφατες βελτιώσεις στην παρασκευή των mRNA εμβολίων προσέθεσαν πλήθη πληροφοριών για την παρουσία και ερμηνεία των σύνθετων διεργασιών που επιτελούν οι ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ στον ανθρώπινο οργανισμό και την δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής αντισωμάτων, βελτίωση της ανoγεννητικότητας αλλά κα του μεταβολισμού των εμβολίων mRNA όταν χορηγηθούν αυτά.

Τα εμβόλια mRNA παρέχουν μεγάλη ανοσία κατά των λοιμώξεων (πειραματικά μοντέλα σε λοίμωξη με γρίππη, Zika με την δυνατότητα κάλυψης του εμπορικού σκευάσματος του εμβολίου με κατάλληλη ουσία (π.χ. κάψα από λιποειδές).

Η βελτίωση κατασκευής των mRNA προώθησαν επίσης και τη χρήση των εμβολίων mRNA κατά του καρκίνου (εμβόλια εκ δενδριτικών κυττάρων και άμεσης ενέσιμης mRNA)

Δενδριτικό κύτταρο : Αποτελεί τα όρια μεταξύ κληρονομικής και επίκτητης ανοσίας. Βασική λειτουργία του είναι η προώθηση και παρουσίαση των αντιγόνων στην επιφάνεια άλλων δραστικών κυττάρων.

Τα εμβόλια αυτά έχουν δώσει ενθαρρυντικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα με δεδομένες απαντήσεις από τα Τ ειδικά κύτταρα που συνοδεύουνε έτσι μεγάλη χρονική διάρκεια ύφεσης της νόσου.

Ο μελλοντικός στόχος των εμβολίων mRNA είναι η δημιουργία «νέων» μονοπατιών ανοσοποίησης και νέους στόχους που επιδρούν στα λοιμώδη αλλά και νεοπλασματικά νοσήματα.

Όλα τα παραπάνω αν συνδυαστούν με το χαμηλό κόστος των εμβολίων και παράλληλα λυθεί το πρόβλημα διατήρησης τους (χαμηλή θερμοκρασία) θα αποτελέσουν για το μέλλον το ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗΣ.

mRNA ΕΜΒΟΛΙΑ

Όλα τα εμβόλια κατά του COV-19 βασίζονται στη χρήση του RNA, ενός μορίου που συντελεί στην ολοκλήρωση πολλαπλών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.

 • RNA – ΔΕΣΟΞΥ-ΡΙΒΟΥΝΟΚΛΕΪΝΙΚΟ ΟΞΥ και η τεχνολογία τους που βασίζεται στη μοριακή γενετική Βιολογία
 • DNA μακρομόριο χημικό, νουκλεϊτικό οξύ που αποτελεί το γενετικό υλικό των ζώντων οργανισμών και των περισσότερων ιών.
 • RNA μονομερή νουκλεοτίδια RNA: είναι αγγελιοφόρος μεταξύ DNA και ριβοσωμάτων (πρωτεϊνικά συμπληρώματα πυρήνα – κύτταρου).

Τα εμβόλια αυτά είναι γνωστά από δεκαετίες (Zika – Πανώλης – Γρίππης) και έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία των νεοπλασιών.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας mRA εμβολίων είναι η ικανότητα της παρασκευής σταθερής mRNA κατά νέων ομάδων σε σύντομο χρονικό διάστημα (πολύ πιο γρήγορα από ποτέ).

Σαν παράδειγμα η εταιρεία Moderna κατασκεύασε το mRNA – 1273 εμβόλιο για τον COV-19 εντός 2 ημερών!!!

Το mRNA κωδικοποιεί «μόνον» την πρωτεΐνη κορυφής «spike protein» του ιού COV-19 μία αβλαβή πρωτεΐνη της επιφάνειας του ιού. Η χορήγηση του εμβολίου δεν είναι δυνατή να προκαλέσει νόσηση.

Βασικά η χορήγηση αφορά ένα «αντιγόνο» ένα αντιγονικό ερεθισμό που προκαλεί την δημιουργία ανοσιακής απάντησης του οργανισμού με τελική κατάληξη την δημιουργία αντισωμάτων με την εκλεκτική αντιμετώπιση της λοίμωξης από COV-19.

Ο καινούργιος τρόπος εμβολιασμών κινητοποίησε όλον τον επιστημονικό κόσμο κυρίως για τυχόν παρενέργειες αλλά και για την εντόπιση των αντιδράσεων (αλλεργική ή μη) του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι έρευνες αυτές άρχισαν από το Καλοκαίρι του 2020 και απέδειξαν, τα εξής :

 1. Κοινές αντιδράσεις: εμφάνιση συμπτωμάτων γρίππης (ρίγη, μυαλγίες, μυϊκά άλγη, πυρετός) εμφανίζεται μετά την χορήγηση.
 1. Τοπικός ερεθισμός στην θέση χορήγησης που υποχωρεί χωρίς πρόβλημα. Η μόνη ουσιαστική παρενέργεια αφορά τις αλλεργικές αντιδράσεις (ορισμένες σοβαρές) η οποία εμφανίζεται στο άτομο με σοβαρό και εξακριβωμένο αλλεργικό υπόστρωμα).

Μάλιστα αναφέρεται ότι το εμβόλιο χορηγείται

ακόμα και σε άτομα με ιστορικό ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΤΑ COV-19

ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΙΩΝ

Στην παρασκευή των εμβολίων αυτών χρησιμοποιούνται σαν «μεταφορείς» ένας ιός που θα απελευθερώσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις του αμυντικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

Το «όχημα ιοί» στα εμβόλια Johnson & Johnson και Astra Zeneca είναι ένας ΑΔΕΝΟΪΟΣ (χιμπατζή, άνθρωπος) ο οποίος βέβαια έχει υποστεί κατάλληλες επεξεργασίες για αδρανοποίηση και εξουδετέρωση των ιδιοτήτων του.

Οι αδενοϊοί είναι πολύ γνωστοί από χρόνια στην επιστημονικό κόσμο:

α) γιατί προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

β) έχουν χρησιμοποιηθεί με κατάλληλη εξεργασία για την θεραπεία νεοπλασιών.

Με τα εμβόλια αυτά και την ένεση ενός «οχήματος» μη μολυσματικού ιού (του αδενοϊού) ο οποίος μεταφέρει μοναδικές αποκλειστικές πληροφορίες στα κύτταρα του οργανισμού προς παραγωγή της «S-protein» της πρωτεΐνης κορυφής του COV-19 αναστέλλεται το σημείο επαφής, εισόδου στο υγιές κύτταρο του COV-19.

Ο σχηματισμός αυτής της πρωτεΐνης διεγείρει απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος (δημιουργία αντισωμάτων).

Ειδικών αντισωμάτων κατά COV-19 και με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός προστατεύεται από την μόλυνση (όταν γίνει) του COV-19.

Τα εμβόλια με δημιουργία οχήματος αδενοϊών και mRNA είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας COV-19.

Η χρήση mRNA – οχήματος αδενοϊού εξασφαλίζει μεγάλης κλίμακας αντισωματικές απαντήσεις (κυτταρική, χυμική ανοσία).

Το εμβόλιο Johnson-Johnson έχει «δοκιμαστεί» σε 44.000 άτομα στην Αμερική – Αφρική – Αγγλία.

Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι αν και ο εμβολιασμός δεν προκαλεί 100% ανοσία, η λοίμωξη COV-19 μετά τον εμβολιασμό και όταν συμβεί αυτή η όλη έκβαση, εξέλιξη της λοίμωξης διαδράμει ήπια.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ – ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

 1. Πλεονεκτήματα των mRNA εμβολίων ότι τα αντιγόνα έχουν σαν τόπο παραγωγής τους το εσωτερικό των κυττάρων, ενεργοποιώντας την ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΚΑΙ ΧΥΜΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ.
  • Τα mRNA εμβόλια δεν επηρεάζουν και δεν προκαλούν επαναπρογραμματισμό του DNA του κυττάρου.
  • Τα εμβόλια με δημιουργία «οχήματος αδενοϊών» και mRNA αποτελούν ιδανική λύση αντιμετώπισης της πανδημίας του COV-19 (τρόπος παρασκευής άμεσος και ταχύτατος).
  • Οι δημιουργία των mRNA και «οχημάτων ιών» εμβολίων δημιουργεί τεράστιες μελλοντικές προοπτικές για το μέλλον της ανθρωπότητας και τούτο διότι :
   1. i. Μπορεί η κατηγορία των εμβολίων αυτών να εφαρμοστεί στην πρόληψη (ενεργής ανοσοποίηση) σε λοιμώδη νοσήματα (νοσήματα που κυριαρχούν στις υποανάπτυκτες χώρες).
   2. ii. Η χρήση αυτών των εμβολίων μπορεί να δράσει και να ενεργοποιήσει το συνολικό σύστημα ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού στις διάφορες νεοπλασίες παρεμβαίνοντας επί κυτταρικού επιπέδου.
 1. Μειονεκτήματα : Τα εμβόλια Pfizer – Moderna, διατηρούνται σε βαθειά κατάψυξη (-70oC). Αντίθετα το εμβόλιο Astra-Zeneca, Oxford διατηρείται στους 5οC.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref.: - WHO

 • Med. Well
 • Βικιπαιδεια

Ερωτήματα Αναγνωστών

Παρακαλούμε συμπληρώστε στη φόρμα το ερώτημα σας και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

There is no Default Captcha selected in your Global Configuration (or it is not properly setup). Captcha cannot be displayed.