Γενικά Θέματα

ΕΝΖΥΜΟ TMPRSS2 – COV-19

ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ TMPRSS2 ΜΕ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥΣ

Κορωναϊοί όπως ο SARS-COV-1 αλλά και ο SARS-COV-2 ενεργοποιούνται από το ένζυμο αυτό το οποίο ενισχύει την σύνδεση του ιού COV-19 με το υγιές κύτταρο.

Η σχέση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σαν θεραπεία στη λοίμωξη από τον COV-19.

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ COV-19 – ΕΝΖΥΜΟ TMPRSS2

Διάφοροι ερευνητές και μελέτες αναφέρονται στην πανδημία που προκλήθηκε από τον COV-19, αναλύοντας την μοριακή σύστασή του, την δομή του πυρήνα του, όπως και τη διαδικασία «σύνδεσης» του COV-19 με τα υγιή κύτταρα που εξασφαλίζει σε αυτόν τον πολλαπλασιασμό του.

Επίσης, από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του COV-19 έχουν αναφερθεί σημαντικές διάφορες εξελίξεις της νόσου, θνητότητας από αυτήν στους πληθυσμούς ανδρών – γυναικών (58% άνδρες – 42% γυναίκες).

Οι διαφορές αυτές των δύο φύλων ερευνώνται από πλευράς βιολογικών παραγόντων – συμπεριφοράς (κάπνισμα) αλλά και σε επίπεδο ενζυμικών παρουσιών.

Οι περισσότερες αναφορές στο τελευταίο τομέα αφορούν το γονίδιο TMPRSS2.

Το TMPRSS2 είναι γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των πρωτεασών σερίνη.

Το γονίδιο αυτό ρυθμίζεται ανοδικά από τις ανδρογόνες ορμόνες στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη αδένα και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Το γονίδιο αυτό «εκφράζεται» στην αυχενική μοίρα του φυσιολογικού επιθηλίου του προστάτου και αυξάνεται στον κακοήθη προστατικό ιστό.

Επίσης, το ένζυμο αυτό ανευρίσκεται στους πνεύμονες των ανθρώπων σε διαφορετικού πληθυσμούς [εύρημα που δικαιολογεί την κυμαινόμενη ευαισθησία των ατόμων στις αναπνευστικές λοιμώξεις (κοροναϊός γρίππης)].

Πρέπει να σημειωθεί ο ιός COV-19 (όπως και κάθε ιός) δεν έχει αυτόνομη δυνατότητα πολλαπλασιασμού αλλά χρειάζεται την συμμετοχή των υγιών κυττάρων του οργανισμού μας για την παραγωγή και τον πολλαπλασιασμό του, που γίνεται με την καταστροφή των υγιών αυτών κυττάρων και που δημιουργεί πλέον «μονάδες» παραγωγής του COV-19.

Ο COV-19 χρησιμοποιεί του υποδοχείς ACE-2 για την είσοδό του στο υγιές κύτταρο με την συνεργεία του ενζύμου TMPRSS2 του ξενιστή.

Ειδικότερα, η γλυκοπρωτεΐνη S που εδράζεται στην «ακίδα» του ιού (spike) και προετοιμάζεται (συνεργεία) για την σύνδεση αυτή από το TMPRSS2 (Πίνακας 1).

Πίνακας 1

Ρύθμιση της γονιδιακής αντιγραφής του TMPRSS2 και εξέλιξη λοιμώξης για CON με την είσοδό του στο κύτταρο «στόχο»

O COV-19 αποτελεί ασθένεια με πολλά ερωτηματικά. Ερωτηματικά διάγνωσης, ερωτηματικά θεραπευτικής αντιμετώπισης και περιμένοντας την κυκλοφορία του εμβολίου κατά COV-19 η γνώση κάθε στοιχείου και η θεραπευτική εφαρμογή στην αντιμετώπιση του COV-19 είναι απολύτως αποδεκτή.

Έτσι, φάρμακα τα οποία δρούν στην αναστολή των ανδρογόνων ορμονών, όπως π.χ. το Camistat: το οποίο αναστέλλει την σερίνη πρωτεάση με δράση στις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες με ενδείξεις κυκλοφορίας για : χρόνια παγκρεατίτιδα, βλάβες πνευμόνων, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του COV-19 από Ιάπωνες γιατρούς.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

e-genius.gr ...intelligent web software