Γενικά Θέματα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο Σ.Δ. δεν αποτελεί πρόβλημα για να ταξιδεύσει το άτομο που έχει Σ.Δ.

Βέβαια υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που λαμβάνονται υπ' όψιν κατά την μετακίνηση του ατόμου με Σ.Δ. όπως :

  1. ΤΥΠΟΣ Σ.Δ.

  2. ΕΙΔΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Σ.Δ.

  3. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

  4. ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ (αεροπλάνο - αυτοκίνητο)

  5. Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ

(έρευνα και γνώση κλιματολογικών συνθηκών, ενδημικά νοσήματα χώρας προορισμού - υγειονομικές συνθήκες της χώρας αυτής - επίπεδα παροχής ιατρικών υπηρεσιών της χώρας προορισμού)

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Στα άτομα που έχουν Σ.Δ. χορηγείται άδεια ικανότητας οδήγησης αυτοκινήτου ή σκάφους (οδηγίες Ευρωπαϊκής Ένωσης). Η ενημέρωση για την χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και τακτική ιατρική εξέταση θεωρείται απαραίτητη κατά την διάρκεια της πενταετίας που γίνεται αναθεώρηση της άδειας ικανότητας

  1. Το σάκχαρο του αίματος πρέπει να ελέγχεται μισή έως μία ώρα πριν από κάθε ταξίδι (ιδιαίτερα μακρινών αποστάσεων). ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΣΚΙΩΝ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ (κύβοι ζάχαρης - καραμέλες - σοκολάτες) ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΕ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΜΕΡΟΣ (ντουλαπάκι συνοδηγού στο αυτοκίνητο). ΑΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΙ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ (πτώση του σακχάρου) ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ‘‘ΓΛΥΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ'' (πορτοκαλάδα πυκνή - πάστες - καραμέλες - ζάχαρη). ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΣΤΑΣΗ και ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ για 10΄(βελτίωση γενικής κυκλοφορίας ειδικά των κάτω άκρων).

  1. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΥΓΡΩΝ ΣΕ ΑΦΘΟΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ.

  1. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ.

ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΠΛΟΙΟ ή ΤΡΑΙΝΟ

  1. Τοποθετείστε τα σκευάσματα ινσουλίνης κάτω από το κάθισμά σας.

  2. Περπατάτε όσο μπορείτε στους ελεύθερους χώρους του τραίνου ή του πλοίου.

  3. Πίνετε άφθονα υγρά κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

  4. Να γίνεται η μέτρηση του σακχάρου κάθε δύο ώρες.

ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

  1. Άμεση πρόσβαση για την χρησιμοποίηση των φαρμάκων (ινσουλίνη - χάπια) που λαμβάνει το άτομο με Σ.Δ. (όχι παράδοση αυτών στο χώρο των αποσκευών). Έτσι τα φάρμακα που θα χρειάζεται το άτομο με Σ.Δ. τοποθετούνται σε χειραποσκευή που μεταφέρει ο ταξιδιώτης μαζί του. Άτομα που ρυθμίζουν το σάκχαρο αίματος με αντλία ινσουλίνης, πρέπει να προμηθευτούν αναλώσιμα υλικά (σύριγγες και ανάλογη ινσουλίνη επίσης σε περίπτωση μηχανικής βλάβης της αντλίας).

  2. Οδηγίες συνταγογραφικές και γενικές οδηγίες από το θεράποντα γιατρό του ατόμου με Σ.Δ., τυπωμένες στη μητρική γλώσσα αλλά και στην αγγλική γλώσσα που χρησιμοποιείται πια σε διεθνή κλίμακα.

  3. Ενημέρωση του κυβερνήτη και του πληρώματος του αεροσκάφους για το πρόβλημά σας, ειδικά ότι ταξιδεύετε μόνος σας. Πρέπει να μετράται το σάκχαρό σας κάθε 6 ώρες. ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα ταξίδια που κατευθύνονται κατά την ανατολική μεριά της γής, έχουν διαφορά ώρας (μεγαλώνει η ημέρα).

  4. Πριν ταξιδέψετε πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τον γιατρό που σας παρακολουθεί για τυχόν τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Πληροφοριακή ενημέρωση για τις τοπογραφικές γεωργαφικές, συνθήκες ζωής, κατάσταση υγειονομικής οργάνωσης και παροχής ιατρικών υπηρεσιών που επικρατούν στη χώρα προορισμούς.

  5. Κατά την διάρκεια πολύωρης αεροπορικής πτήσης φρόνιμο θα είναι τα επίπεδα του σακχάρου αίματος να ρυθμίζονται σε ανώτερα επίπεδα (ώστε να αποφεύγονται τα υπογλυκαιμικά επεισόδια).

  6. Προμήθεια μετρητή σακχάρου - ταινίες μέτρησης σακχάρου - σκαρφιστήρες φαρμακευτική αγωγή σε περίσσεια για κάλυψη τυχόν καθυστερήσεων πτήσεων.

ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΕ ΕΜΦΑΝΕΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ (αλυσίδα λαιμού - ταυτότητα χεριού)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

α) όνομα επώνυμο - είδος Σ.Δ. (Ι - ΙΙ)

β) λαμβανόμενα φάρμακα

γ) συνοδά νοσήματα (π.χ. - αρτηριακή υπέρταση - θυρεοειδοπάθεια)

δ) τηλέφωνα θεράποντος γιατρού - άμεσων συγγενικών προσώπων

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς το άτομο με Σ.Δ. περιλαμβάνονται σαν μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που σε σύγχρονη βάση απευθύνεται στο κάθε άτομο με Σ.Δ. και το οποίο περιλαμβάνει :

  1. Πληροφορίες για το ότι είναι Σ.Δ. - τύπος Σ.Δ.

  2. Διατροφή - σύνθεση τροφών - Διαιτολόγιο

  3. Αυτοέλεγχος - Μέτρηση και παρακολούθηση σακχάρου αίματος

  4. Πληροφορίες για την ινσουλίνη - Τρόπος χρήσεως αυτής

  5. Τι είναι υπογλυκαιμία : Τρόποι αντιμετώπισης της

  6. Πρόγραμμα σωματικής άσκησης.

  7. Περιποίηση των ποδιών.

  8. Ενημέρωση - οδηγίες για ταξίδια.

  9. Επιπλοκές Σ.Δ.

Κοινωνικό περίβλημα - περιβάλλον (εργασία - γάμος - κύηση - οικογενειακός προγραμματισμός).

Ref. - Μετεκπαιδ. Μαθήματα ΙΓΝΑ 31ο έτος

- Merck man 18th ed.

e-genius.gr ...intelligent web software