Αναπνευστικό

ΠΝΕΥΜΟΘΩΡΑΚΑΣ (Π.Ν.Θ.Σ.)

Πνευμοθώρακας σημαίνει παρουσία αέρα στην κοιλότητα που υπεζωκότος (ανάμεσα στα δύο πέταλα του υπεζωκότα).

Υπεζωκώτας : Ένας μανδύας που μέσα του περικλείονται οι πνεύμονες. Δρα προστατευτικά για τους πνεύμονες. Αποτελείται από 2 πέταλα που είναι το περίτονο και το περισπλάχνο.

Μεταξύ των πετάλων αυτών περιέχεται φυσιολογικά μικρή ποσότητα υγρού που χρησιμεύει για την καλύτερη διολίσθηση των πετάλων που ακολουθούν τις φάσεις της αναπνοής.

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Π.Ν.Θ.Σ.

  1. Τραυματικός πνευμοθώρακας : Συμβαίνει κατά τα δυστυχήματα, τραύματα θώρακα, χειρουργικούς χειρισμούς (π.χ. κατάγματα πλευρών προκαλούν Π.Ν.Θ.Σ., τοποθέτηση χειρουργικού καθετήρα στην υποκλείδιο).

  2. Αυτόματος πνευμοθώρακας : Συμβαίνει σε υγιές κατά τα άλλα άτομο. Αίτια αυτόματου πνευμοθώρακα : Ρήξη φυσαλλίδος, όπως παρατηρείται στο πνευμονικό εμφύσημα. Επίσης απόστημα πνεύμονος ή ενεργός φυματίωση προκαλούν αυτόματο Π.Ν.Θ.Σ.

Συνήθως η ρήξη φυσαλλίδος που οφείλεται σε εμφύημα του πνεύμονος είναι η πιο συνηθισμένη αιτία πνευμοθώρακα σε υγιή άτομα ηλικίας 20-40 ετών.

Ο Π.Ν.Θ.Σ. επίσης συμβαίνει σε κατάδυση ή ορειβασία, δηλαδή σε μεγάλο βάθος ή υψόμετρο. Άλλα αίτια πνευμοθώρακα είναι ρήξη οισοφάγου, τραυματική ρήξη πνεύμονος.

  1. Τεχνηκός πνευμοθώρακος : Επέμβαση – πράξη ιατρική. Παλιά εφαρμογή του στην φυματίωση των πνευμόνων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Π.Ν.Θ.Σ.

Εξαρτώνται από το μέγεθος του Π.Ν.Θ.Σ. και από την προϋπάρχουσα κατάσταση των πνευμόνων.

Κύρια συμπτώματα : Δύσπνοια – πτώση πιέσεως – αναπνευστική ανεπάρκεια – κυκλοφορικό collapse, έντονος διαξιφιστικός πόνος στο θώρακα. Επίσης επίμονος βήχας εμφανίζεται αρχικά.

Ο πόνος ακτινοβολεί στο αντίστοιχο ώμο ή ακτινοβολεί στο προκάρδιο ή στη κοιλιά. Έτσι «μιμείται» οξεία κοιλία, καρδιακό επεισόδιο.

Διάγνωση γίνεται με αξιολόγηση των ενοχλημάτων του αρρώστου και από την ακτινογραφία θώρακα (μικρός πνευμοθώρακας, φαίνεται καλύτερα κατά την εκπνευστική φάση).

Θεραπεία : Μικρού βαθμού Π.Ν.Θ.Σ. δεν χρήζει θεραπείας.

Απορρόφηση του αέρα που υπάρχει στον υπεζωκότα γίνεται σε 2 – 4 εβδομάδες.

Ο Π.Ν.Θ.Σ. υπό τάση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, που γίνεται με τοποθέτηση ειδικής σύριγγας ή σωλήνα που παροχετεύει τον υπάρχοντα αέρα υπό τάση.

 

 

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

e-genius.gr ...intelligent web software