Ουροποιητικό

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΚΝΗΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ (Χ.Ν.Α.)

Η ΧΝΑ χωρίζεται σε 5 στάδια ανάλογα με το βαθμό σπειραματικής διήθησης του νεφρού (glomenular filtration rate).

Η ΧΝΑ εμφανίζεται 4 φορές περισσότερο στο Αφρινοαμερικανική παρά στην Καυκάσια φυλή και προσβάλλει συχνότερα τα ανδρικό φύλο.

Συχνότητα αυτής 1700/εκατομμύρια ετησίως.

Χαρακτηριστικά η ΧΝΑ προσβάλλει όλα τα συστήματα εκτός από το ουροποιητικό όπως :

  • Καρδιαγγειακό σύστημα

  • Ερειστικό σύστημα

  • Κ.Ν.Σ. (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα)

  • Αιμοποιητικό σύστημα

  • Ανοσολογικό σύστημα.

Ο γενικευμένος κνησμός συνοδεύει την ΧΝΑ και εμφανίζεται συνήθως στα άτομα τα οποία κάνουν νεφροκάρθαση (για αντιμετώπιση ΧΝΑ).

Ονομάζεται «ουραιμικός κνησμός» αν και ο κνησμός δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση της ουρίας αίματος, διότι δεν εμφανίζεται στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια παρά τις αυξημένες τιμές ουρίας που υπάρχουν σε αυτήν.

Δεν ενοχοποιείται ούτε η αυξημένη τιμή ουρίας ή κρεατινίνη της ΧΝΑ. Ο κνησμός της ΧΝΑ έχει αποδοθεί σε αυξημένα ποσά ισταμίνης που βρίσκεται σε άτομα με ΧΝΑ υπό νεφροκάθαρση.

Η αύξηση της παραθορμόνης (ορμόνη Παραρυθεοειδών αδένων) που είναι αυξημένη στην ΧΝΑ έχει ενοχοποιηθεί για τον κνησμό της ΧΝΑ.

Επίσης οι αυξημένες τιμές ιόντων [Ca (ασβέστιο) - Mg (Μαγνήσιο) - P (Φώσφορος) φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του κνησμού της ΧΝΑ.

Επίσης αυξημένα ποσά των παραπάνω ιόντων έχουν βρεθεί επίσης στο δέρμα ων ασθενών ΧΝΑ.

Η ξηρότητα του δέρματος που χαρακτηρίζει τη ΧΝΑ όπως τα αυξημένα ποσά χολικών αλάτων, αυξημένα ποσά Βιταμίνης Α στην επιδερμίδα των ασθενών με ΧΝΑ, όπως και αύξηση της σεροτονίνης (ειδικά η σεροτονίνη συμμετέχει μεταβίβαση του πόνου και θεωρείται σημαντικός παράγοντας πρόκλησης του κνησμού).

Στην εμφάνιση επίσης του κνησμού της ΧΝΑ συμμετέχει και η περιφερική νευροπάθεια που εμφανίζεται στη ΧΝΑ.

Ανοσολογική προσέγγιση αιτιών του κνησμού της ΧΝΑ αναφέρει ότι υφίσταται μία υπερεργία του ενεργοποιημένου τύπου 1 βοηθητικών κυττάρων, τα οποία εκκρίνουν ιντερλευκίνη 2.

 

 

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

 

e-genius.gr ...intelligent web software