Πεπτικό

Καρκίνος στομάχου (Κ.Σ.)

21.000 άτομα νοσούν. 12.000 θάνατοι σημειώνονται μόνο στις ΗΠΑ ετησίως.
Στατιστικά στοιχείαΟ Κ.Σ. είναι 2η αιτία θανάτου παγκόσμια. Τα ποσοστά του είναι πού υψηλά στην Ιαπωνία, Χιλή, Ισλανδία. Στις ΗΠΑ είναι η 7η πιο κοινή αιτία θανάτου από Ca (Μαύρη Φυλή, Ισπανοί, Ινδιανοί Αμερικής). Η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία (>75% άνω των 50 ετών). Σημειώνεται η αιτιολογική σχέση παθογένειας του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού και του γαστρικού καρκίνου. Επίσης το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Η.P.) έχει συνδεθεί άμεσα με το λέμφωμα του στομάχου. Τα επονομαζόμενα MALT (Mucosa accociated lymphoid issue = Βλεννογονικά συνοδεύοντα λεμφοειδή ιστό) θεωρούνται χαμηλής κακοήθειας λεμφώματα και η επιτυχής εκρίζωση του Η.Ρ. από το γαστρικό βλεννογόνο προκαλεί υποστροφή των λεμφωμάτων αυτών.
Προδιαθετικοί παράγοντες Κ.Σ. θεωρούνται επίσης η βρώση κόκκινου κρέατος, παστών, κονσερβοποιημένων τροφών με συντηρητικά. Επίσης η κατάχρηση άλατος έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα Κ.Σ. Ο Κ.Σ. είναι αδενοκαρκίνωμα με δύο ιστολογικές μορφές.
  • Α΄ Εντερικού τύπου (καλύτερης πρόγνωσης)
  • Β΄ Διάχυτου τύπου αδενοκαρκίνωμα (με κακή πρόγνωση)
Συμπτώματα Κ.Σ. Δυσπεπτικά ενοχλήματα με συνοδό απώλεια βάρους σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών Αναιμία (σιδηροπενικού τύπου) Ανεύρεση μακροσκοπικά – μικροσκοπικά αίματος στα κόπρανα Διάγνωση – Οισοφαγογαστροσκόπηση – Βιοψία.
Θεραπεία Πριν από την αρχή της θεραπείας γίνονται ορισμένες εξετάσεις όπως

Α) αξονική τομογραφία κοιλίας

Β) αξονική τομογραφία θώρακος

Γ) ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα

Δ) Χρήσιμο πολλές φορές είναι και το PET SCAN (σε περιπτώσεις αξονικής τομογραφίας αρνητικής)

Με τις παραπάνω απεικονιστικές μεθόδους και της Τ.Ν.Μ. ταξινόμησης (Τ = μέγεθος όγκου, Ν= αριθμός λεμφαδένων, Μ – ύπαρξη μεταστάσεων) προκύπτει η σταδιοποίηση της νόσου και επακολουθεί ανάλογα χειρουργική ή χημειοθεραπευτική αγωγή.

e-genius.gr ...intelligent web software