Πεπτικό

Εισαγωγή στην Οξεία ανεπάρκεια ήπατος

Το ήπαρ είναι βασικό όργανο για τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού. Ορίζεται σαν το «χημικό εργοστάσιο» του ανθρώπου γιατί συντελεί:
  • Στο μεταβολισμό των υδρογονανθράκων. Είναι το πιο σπουδαίο όργανο για την διατήρηση της φυσιολογικής ποσότητας του σακχάρου αίματος, μετατρέποντας τη γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη σε γλυκογόνο.
  • Στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών (λευκωμάτων). Έτσι παράγοντες πήξεως (προθομβίνη, ινωδογόνο κ.ά.) συνθέτονται στα κύτταρα του ήπατος, όπως αντισώματα (γ-σφαιρίνες). Γενικά σχεδόν όλα τα λευκώματα του οργανισμού εξαρτώνται από τη λειτουργία του ήπατος.
  • Στο μεταβολισμό λιπών. Τριγλυκερίδια, λιπαρά οξέα, χοληστερίνη συνθέτονται στο ήπαρ.
  • Στην απορρόφηση των βιταμινών: Οι λιποδιαλυτές Βιταμίνες A, D, E, K εξαρτώνται στην απορρόφησή τους από την παρουσία χολής που παράγεται στο ήπαρ. Η Β11, Β12 και φυλλικό οξύ αποθηκεύονται στο ήπαρ. Επίσης η Β11, Κ χρειάζεται στα κύτταρα του ήπατος για την παραγωγή προθρομβίνης (παράγοντας πήξεως αίματος)
  • Στην αδρανοποίηση των διαφόρων ορμονών: Οιστρογόνα – κορτικοειδή συνδέονται και αδρανοποιούνται στο ήπαρ και αποβάλλονται στα ούρα.
  • Στην αδρανοποίηση φαρμάκων: Πολλά φάρμακα συνδέονται ή οξειδώνονται στο ήπαρ με σκοπό τη μείωση της τοξικότητάς τους. Έτσι η μορφίνη, η ατροπίνη, η αμμωνία μετατρέπεται σε ουρία, τα βαρβιτουρικά αδρανοποιούνται στο ήπαρ, η ασπιρίνη, οι σουλφοναμίδες (αντιβιοτικά). Επίσης βασική λειτουργία του ήπατος είναι η έκκριση χολής από τα ηπατικά κύτταρα. Τα κύρια συστατικά της χολής είναι νερό, ανόργανα άλατα, χολερυθρίνη – χολικά οξέα, χοληστερόλη, βλέννα και το ένζυμο αλκαλική φωσφατάση. Εκτιμώντας τις παραπάνω λειτουργίες του ήπατος αντιλαμβάνεται κανείς την αναμφισβήτητη λειτουργική και καθοριστική συμμετοχή του ήπατος, στο μεταβολισμό και την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
e-genius.gr ...intelligent web software