Ορθοπεδικό

Σύνδομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το Σ.Κ.Σ. προκαλείται από πίεση (παγίδευση) του μέσου νεύρου κατά την ανατομική διαδρομή του στον καρπό του χεριού. Πόνοι και παραισθησίες χαρακτηρίζουν το Σ.Κ.Σ. Το Σ.Κ.Σ. συμβαίνει συνήθως σε γυναίκες 30-50 ετών. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν Σ.Κ.Σ. είναι:

1Αρθρίτιδα καρπού (φλεγμονή αρθρώσεων καρπού)

2Ρευματοειδής αρθρίτιδα

3Σακχαρώδης διαβήτης

4Υποθυρεοειδισμός

5Ακρομεγαλία (ενδοκρινολογική νόσος)

6Κύηση

7Σαρκοείδωση

8Λευχαιμία

9Υπερπαραθυρεοειδισμός

Επίσης αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που επιβαρύνουν την κινητικότητα (έκταση – κάμψη) του καρπού, συντελούν στην εμφάνιση του Σ.Κ.Σ. Πολλές περιπτώσεις Σ.Κ.Σ. θεωρούνται ιδιοπαθείς (δηλαδή δεν βρίσκεται γνωστό αίτιο)

 

Συμπτώματα Σ.Κ.Σ. Πόνος, μουδιάσματα, νυγμώδη άλγη του καρπού και του χεριού που ακολουθούν συνήθως τη φυσιολογική πορεία του μέσου νεύρου, δηλ. παλαμιαία πλευρά αντίχειρα – δείκτη, έσω μέρος παραμέσου δακτύλου. Πολλές φορές όμως τα παραπάνω ενοχλήματα περιλαμβάνουν όλο το χέρι. Αναπαραγωγή των παραπάνω συμπτωμάτων με την κάμψη του καρπού του χεριού θεωρείται διαγνωστικό κριτήριο του Σ.Κ.Σ. (Phalen’s sign).
ΘεραπείαΠεριορισμός κινητικότητας του χεριού που πάσχει, τοποθέτηση κατάλληλου νάρθηκα. Αναλγητικά χρησιμοποιούνται. Μπορεί να γίνει έγχυση κορτιζόνης τοπικά. Επί επιμονής των ενοχλημάτων εγχείρηση.
e-genius.gr ...intelligent web software