Γενικά Θέματα

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ COV-19 ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Τα mRNA εμβόλια χορηγούνται για την επίτευξη αντισωματικής απάντησης (δημιουργία αντισωμάτων) κατά της S-protein (πρωτεΐνη ακίδας) του μορίου του COV-19, που αποτελεί το «μονοπάτι σύνδεσης» του COV-19 με το υγιές κύτταρο.

Τι συμβαίνει όμως με τις μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες συμβαίνουν φυσιολογικά κατά την διάρκεια της ζωής κάθε ιού και θεωρούνται απαραίτητες για την επιβίωση του ιού (του κάθε ιού);;;

Έχει υπολογισθεί ότι 1-2 μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων το μήνα συσσωρεύονται σε παραλλαγές του COV-19.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ :

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΑΥΤΩΝ;;;

Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις στην Ελλάδα που έχουν βρεθεί είναι οι εξής (ανακοίνωση από ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Γονιδιακής Επιτήρησης).

  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ (Α) ΠΟΣΟΣΤΟ 53,99% [8.1.1.7]
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ (Δ) ΠΟΣΟΣΤΟ 27,27% [8.1.617.2]
  • ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Ε484Κ [Β1.1.318]
  • ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Β ΠΟΣΟΣΤΟ 1.151 [8.1.351]
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ Μ περιλαμβάνει το στέλεχος από μετάλλαξη. Οι οποίες κυρίως στην Δ αλλά και μεταλλάξεις από την Α (Β.1.1.7).

Υπάρχει η πιθανότητα του συνδυασμού μεταλλάξεων του COV-19 από διαφορετικά στελέχη. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα διότι θα προκύψει ένας «ΥΠΕΡΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΙΟΣ» που θα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος.

Από τις μεταλλάξεις αυτές η ΔΕΛΤΑ μετάλλαξη έχει εμφανίσει σε 180 χώρες τουλάχιστον με εμφάνιση της λοίμωξης COV-19 και αύξηση αυτής στις μικρές και εφηβικές ηλικίες (ηλικία 12-18 ετών)

Η διεισδυτικότητα της μετάλλαξης αυτής είναι μεγαλύτερη από τις μεταλλάξεις Α, Β, Γ και δεν μοιράζεται μετάλλαξη από τα 3 παραπάνω στελέχη. Αυτό θα οδηγήσει στην σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες αυτές.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΑΥΤΩΝ;;

Τα νέα εμβόλια έχουν παρασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν ανοσία και για τις μεταλλάξεις του COV-19, διαθέτοντας και προκαλώντας αυτά ευρείας μορφής ανοσιακή απάντηση.

Αλλά και τα κυκλοφορούντα εμβόλια δεν θεωρούνται τελείως αδρανή για τις μεταλλάξεις.

Παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε διεθνή κλίμακα έχει δείξει τα εξής :

Το στέλεχος της Αφρικής του COV-19 μειώνει την αντισωματική προστασία στα 2/3 της συνολικής αντισωματικής ικανότητας του εμβολίου Pfizer.

Επίσης, έχει αναφερθεί ότι το εμβόλιο Moderna’s εμφανίζει μείωση 6-6.5 φορές συνολικά (αναφορά στο Αφρικάνικο στέλεχος).

Στο επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων αναφορές για το εμβόλιο Johnson & Johnson εμφανίζουν δυνατότητες ηπιότερης πορείας επί λοιμώξεις με COV-19 κατά 85%, μείωση χρόνου νοσηλείας και θανάτου από 85%-100%.

Επίσης, μείωση του κινδύνου συμπτωματικής λοίμωξης κατά 57%.

Για τους παραπάνω λόγους γίνεται πλέον παγκόσμια προσπάθεια παρασκευής εμβολίων (καινούργιων εμβολίων που περιλαμβάνουν και τις μεταλλάξεις του COV-19) και υπολογίζεται στον εντυπωσιακό αριθμός 240!!!!

Οι νέες τεχνολογίες περιλαμβάνουν :

α) Χρήση γενετικού υλικού από τον COV-19 και επαφή αυτού άμεσα με τα ανθρώπινα κύτταρα προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την δημιουργία κατά της περίφημης S-protein αντισωμάτων η οποία καλύπτει την συνολική επιφάνεια του COV-19 με αντισώματα. Με την εφαρμογή της τεχνοτροπίας αυτής δεν είναι απαραίτητες οι χορηγήσεις δόσεων επαναληπτικά (πειραματικά δεδομένα από Αγγλία).

β) Πειραματικά δεδομένα από το Μερυλαντ με το εμβόλιο Novamax αναφέρουν την χρήση της S-protein και όχι άλλου τμήματος του ιού ή γενετικού υλικού αυτού. Το νέο εμβόλιο διατηρείται και μεταφέρεται σε θερμοκρασία 2-8οC.

Το εμβόλιο NOVAMAX προσφέρει 100% προστασία από μέτρια ή σοβαρή νόσηση από COV-19 και ποσοστό 90,4% κατά της συμπτωματικής νόσου.

Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε απλό ψυγείο για διάστημα 6 μηνών, εκτός ψυγείου διατηρείται για 24ώρες.

Το εμβόλιο αυτό μεταφέρει στους ανθρώπους κύτταρα, γενετικό υλικό του ιού (περιέχει την ίδια την πρωτεΐνη-ακίδα) την οποία χρησιμοποιεί ο ιός COV-19 για την είσοδό του στα κύτταρα του ανθρώπου.

Η πρωτεΐνη αυτή αναγνωρίζεται σε ΑΝΤΙΓΟΝΟ και παράγονται αντισώματα κατά αυτής από τον οργανισμό.

Ευρήματα αναφέρουν αποτελεσματικότητα 96% στο αρχικό πανδημικό στέλεχος του COV-19 και 80% κατά του Βρετανικού στελέχους Άλφα (Α) στο Β στέλεχος ποσοστό 49%.

Οι παρασκευαστές αυτού του νέου εμβολίου χρησιμοποιούν και ένα adjuvant = βοηθητικό έκδοχο (ουσία η οποία ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού «αυξάνοντας» το μέγεθος του αντιγόνου και διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την αναγνώριση του αντιγόνου αυτού από τα Β κύτταρα, φαγοκύτταρα.

Με την προσθήκη αυτού του στελέχους της ουσίας ευνοείται η χημειοταξία, και διευκολύνεται η απελευθέρωση των κυτοκίνων.

Η μηχανική της τεχνολογίας των πρωτεϊνών ακολουθεί την μοριακή γενετική της παραγωγής mRNA.

γ) Από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έρχεται η Παρασκευή του νέου εμβολίου που βασίζεται στην θέση πρόσδεσης και αντίδρασης της S-protein με τον COV-19 και είναι το τμήμα της πρωτεΐνης το οποίο κατέχει λειτουργικό ρόλο [χωρίς να εξαρτάται από το υπόλοιπο τμήμα της πρωτεΐνης (το αναφερόμενο στην ανοσολογία σαν domain)].

Επίσης έχει πειραματικά επιτευχθεί η δημιουργία ενός εμβολίου που απελευθερώνει σφαιρικά «νανοσωματίδια» που θυμίζουν μπάλες ποδοσφαίρου και στα νανοσωματίδια αυτά έχουν εμφυτευθεί τα domains των S.-spike – σύνδεση πρωτεϊνών. Το σύνολο αυτού του πειραματικού εμβολίου έχει δυνατότητες παραγωγής x10 φορές περισσότερο από την συνολική πρωτεΐνη S.-spike.

Το εμβόλιο βρίσκεται στο στάδιο Ι. Πιθανή εμφάνιση στην αγορά εντός 1 έτους.

Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που παρασκευάζονται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας του COV-19 π.χ. το εμβόλιο Sinovac-Biotech στην Κίνα που χρησιμοποιεί κλασσικές μεθόδους παρασκευής όπως τον αδρανοποιημένο ιό COV-19 (τεχνοτροπία εμβολίου με επιτυχία μεγάλη στην πολιομυελίτιδα).

Επομένως, πρέπει να διατηρούνται στο ακέραιο οι ελπίδες όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COV-19, άλλωστε η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!!! και την υπομονή μας μέχρι την κυκλοφορία των νέων εμβολίων που θα αντιμετωπίζουν και τις επερχόμενες μεταλλάξεις.

Μέχρι τότε όμως η τήρηση αποστάσεων μεταξύ μας

η χρήση μάσκας – το συχνό πλύσιμο των χεριών μας

πρέπει να γίνεται!!!!

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

e-genius.gr ...intelligent web software