Γενικά Θέματα

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Στην Ευρώπη και Αμερική τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν ναρκωτικά η χρήση των οποίων προκαλεί μεγάλη εξάρτηση και καθιστά το χρήστη πραγματικό ζόμπι.

Παρακάτω αναφέρονται τα πιο «επικίνδυνα» ναρκωτικά :

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ (ΜΘΗ)

Η ΜΘΗ είναι να ναρκωτικό σε κρυσταλλική μορφή. Ναρκωτικό χρώματος λευκού σε κρυσταλλική μορφή. Ναρκωτικό των «κλαμπ» ice ή glass, speed, M, meth, crystal Συνθετική τεχνητή χημική ουσία παρασκευάζεται με χρήση αμφεταμίνης ή παραγωγών της, τα οποία αναμιγνύονται με διάφορες χημικές ουσίες προς ενίσχυση της δραστικότητάς της (π.χ. οξύ μπαταρίας – φωτιστικό πετρέλαιο, αντιψυκτικό, υγρό αποχετεύσεων). Τα παράνομα εργαστήρια δημιουργούν πολλά τοξικά απόβλητα με κινδύνους δηλητηρίασης + νόσησης στον γενικό πληθυσμό. Μπορεί να ανακατευθεί με ποτό, υγρά.

Αποτελεί συνθετικό ναρκωτικό. Συνθετικά ναρκωτικά ονομάζονται ουσίες που παράγονται με χημική τροποποίηση γνωστών ναρκωτικών, έτσι ώστε να μη καλύπτονται πλέον από την υπάρχουσα νομοθεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεφεδρόνη διεγερτική ουσία σχεδιασμένη να μιμείται το φυτικό ναρκωτικό και η οποία πωλείται ελεύθερα ως «τροφή για φυτά».

Αριθμός συνθετικών ναρκωτικών ολοένα και αυξάνεται 2009 έχουν αναγνωριστεί 24 τέτοιες ουσίες – 115 το 2005 ως σήμερα.

Τα συνθετικά ναρκωτικά γίνονται ευρέως διαθέσιμα
με πρωτοφανής ρυθμούς στην Ευρώπη


Χρήση συνθετικών ναρκωτικών είναι :

Πολωνία 16%
Λετονία 9%
Βρετανία 8%
Λουξεμβούργο 7%.

Στην Ελλάδα η ουσία κυκλοφορεί με το όνομα σισα (προέρχεται από την περσική λέξη «shishe» γυαλί κοινή λέξη για ναργιλέ) και έχει προκαλέσει ήδη 12 θανάτους. Στην Ελλάδα η ουσία είναι πολύ διαδεδομένη επειδή η τιμή της είναι πολύ χαμηλή (2-3 ευρώ η δόση).

Πρόκειται για ισχυρό συνθετικό νευροδιεγερτικό που προκαλεί ισχυρό εθισμό.

Δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία γιατην συγκεκριμένη ουσία και η φήμη γύρω από αυτήν αφθονεί, καθώς υπάρχει δυσκολία ανίχνευσης των ουσιών που περιλαμβάνει.

Το σίσα περιέχει ένα τύπο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που αναμιγνύεται με πολύ τοξικές ουσίες όπως αιθανόλη – αιθυλική αλκοόλη – υγρά μπαταρίας – υγρά πλυντηρίου κ.α.

Ελληνικές στατιστικές αναφέρουν το ετός 2011 ποσοστό 93% γνωρίζουν τη σίσα, 65.5% το έχουν δοκιμάσει (68% το έχουν καπνίσει – 15.5% σε ενδοφλέβια χρήση – 68.8% έχει κάνει περιστασιακά χρήση).

Η λήψη της από τους χρήστες γίνεται είτε «σνιφάροντας» (εισπνοή από την μύτη), είτε καπνίζοντας τη, ή υπό μορφή ένεσης, είτε από το στόμα.

Η μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα εθιστικό ναρκωτικό, αναλώνει τις φυσικές δυνάμεις του οργανισμού, προκαλώντας ολέθρια εξάρτηση η οποία ικανοποιείται από την αύξηση της δόσης.

Η επήρεια της ΜΘΗ διαρκεί 6-8 ώρες με διάρκεια 24 ωρών.

Το ναρκωτικό αυτό δημιουργεί αίσθημα αυτοπεποίθησης, απατηλή αίσθηση επιτυχίας, ευημερίας, υπερκινητικότητα, αύξηση ενέργειας.

Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι ο εθισμός τους με το ναρκωτικό αυτό έγινε από την πρώτη χρήση κιόλας του ναρκωτικού.

Η απεξάρτηση από την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η χρήση της προκαλεί – αύξηση αρτηριακής πίεσης – ταχυκαρδία – βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου κυρίως (εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου) – βλάβη ήπατος και νεφρών – καρδιακή ανεπάρκεια.

Χαρακτηριστική παρενέργεια του ναρκωτικού αυτού, αποτελεί η εξασθένηση μνήμης την οποία προκαλεί, η ανικανότητα αντίληψης των αφηρημένων εννοιών.

Οι ανανηψάντες εμφανίζουν χάσματα μνήμης και ακραίεες αλλαγές ψυχικής διάθεση.

ΤΟ ΣΙΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το σίσα κυκλοφορεί από τις αρχές του έτους 2011 στους ανοιχτούς χώρους συνάθροισης των χρηστών στο κέντρο της Αθήνας (αλλά και σε άλλες Ελληνικές πόλεις), απ’ όπου άρχισε και το ευρωπαϊκό του ταξίδι.

Είναι η πρώτη ουσία που κάνει το «ντεμπούτο» της στην Ελλάδα και μετά στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Η οικονομική ανασφάλεια, η αύξηση της ανεργίας, κοινωνικοπολιτικά προβλήματα αποτέλουν καταστάσεις καθημερινότητας για την Ελλάδα και έχουν οδηγήση σε αδιέξοδα προβλήματα την Ελληνική Κοινωνία.

Η διεθνής βιβλιογραφία έχει δείξει ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά το πρόβλημα της εξάρτησης, οδηγώντας περισσότερους ανθρώπους στην ευκαιριακή χρήση ουσιών ως μία μορφή αποθεραπείας απέναντι στο άγχος και την πίεση, επιδεινώνοντας άμεσα την κατάσταση του κοινωνικού περιβάλλοντος του χρήστη.

Πρόβλημα αποτελεί σήμερα το γεγονός ότι τα θεραπευτικά υπάρχοντα προγράμματα, δεν λειτουργούν στην περιπτώση των νέων ανθεκτικών μορφών των ναρκωτικών (φτηνές ευκαιριακές ουσίες από τον χρήστη). Το θέμα που λαμβάνει πια κοινωνικές διαστάσεις στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστή άμεσα : 1. Με ευρήτερη, άμεση, καταληπτή ενημέρωσει στα σχολεία-χώρους διδασκαλίας αλλά και στα «παιδιά του δρόμου»

Με πρακτικές οδηγίες αλλά και με στόχο καλλιέργειας της εμπιστοσύνης των χρηστών, την εκπαίδευση αυτών, την φροντίδας τους, την σίτισή τους αλλά και την προμήθεια συριγγών μονής χρήσεως και προφυλακτικών.

ΣΚΟΠΟΛΑΜΙΝΗ

Ονομάζεται και «πνεύμα-ανάσα του Διαβόλου» στην Κολομβία θεωρείται η πιο επικίνδυνη από τα νέα ναρκωτικά.

Είναι φοβερά τοξική 1gr προκαλεί τον θάνατο 15 ατόμων!!!

Χρησιμοποιήθηκε σαν «ορός αλήθειας» στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, και από τους Γερμανούς στον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σκοπολαμίνη η υοσκίνη ανταγωνίζεται την εκκρινόμενη από τον οργανισμό ακετυλ-χολίνη στους ειδικούς υποδοχείς (αντι-χολινεργική ενέργεια).

Βρίσκεται στο φυτό Δατούρα στραμώνιο, δηλητηριώδες φυτό, μονοετές, ποώδες (λέγεται και «διαβολόχορτο»), αυτοφυές στην Ελλάδα («βρομόχορτο» - «τατούλα»).

Το φυτό περιγράφηκε επιστημονικά και πήρε την ονομασία του από τον Σουηδό Βοτανολόγο Κάρολο Λινωναίο (έτος 1753).

Το φυτό είναι πλούσιο σε ατροπίνη – υοσκιαμίνη – σποπολαμίνη και χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική Βιομηχανία για τα αλκαλοειδή που περιέχει. Από τα ξερά φύλλα του φυτού κατασκευάζονται τσιγάρα για τους ασθματικούς.

Επίσης το σκεύασμα Buscopan περιέχει υοσκίνη.

Η σκοπολαμίνη, ατροπίνη, σκοπολαμίνη είναι ουσίες που ανταγωνίζονται τα παρασυμπαθητικό σύστημα και χορηγούνται για ασθένειες του αναπνευστικού – ουροποιητικού – γαστρεντερικού – καρδιακού συστήματος και των οφθαλμών. Οι μουσκαρινικοί ανταγωνιστές χρησιμοποιούνται και για την θεραπεία της νόσου Parkinson.

Όταν κάποιος βρεθεί υπό την επήρεια της σκοπολαμίνης εξελίσσεται σε τέλειο θύμα.

Αποδιοργανώνεται τελείως, οι αντιδράσεις ψυχικές και σωματικές εκμηδενίζονται και παρέχει τα πάντα «σωματικά και ψυχικά δεδομένα» χωρίς συναίσθηση και χωρίς να τα θυμάται όταν επανέρχεται στην φυσιολογική του κατάσταση.

Η σκοπολαμίνη γενικώς καταργεί την κάθε βούληση και μνήμη.

YABA

Άλλες ονομασίες : φάρμακο του Χιτλερ [είχε κατασκευαστεί από τους Ναζί για τα στρατεύματά τους (λιγότερος ύπνος – περισσότερη ενέργεια)] – ολέθριο πάθος – Elemi – Baba – gari – guti.

Κυκλοφορεί σε στρογγυλά χάπια, χρώματος κόκκινου, πράσινου, πορτοκαλί με λογότυπο χαραγμένο R-WY πάνω τους με διάμετρο ≈ 6χιλ.

Το ναρκωτικό αυτό παράγεται από συνθετική αμφεταμίνη (80%) υπόλοιπο 20% που σύνηθως είναι καφεḯνη ή ηρωḯνη και άλλα καθημερινής χρήσης προϊόντα όπως υγρά καθαρισμού, αλάτι, αποσταγμένο νερό, λίθιο (μπαταρίες φωτογραφικών μηχανών).

Το ναρκωτικό παρασκευάζεται με εύκολο τρόπο ακόμα και στο σπίτι. Η κύρια παραγωγή του ναρκωτικού γίνεται στο «χρυσό τρίγωνο» που το αποτελούν Ταϋλάνδη, Μπούρμα, Λάος ενώ σημαντικό μέρος παράγεται και στην Κϊνα (όνομα : Ma-goo, Ma-guo) όπου και διαφημίζεται σαν σεξουαλικό διεγερτικό. Το έτος 2010 1 δις χάπια διακινήθηκαν στην Ταϋλάνδη.

Το ναρκωτικό λαμβάνεται από το στόμα ενώ σπάσιμο του χαπιού γίνεται με δημιουργία σκόνης με προσθήκη διαλυτικού. Χορηγείται και σε ένεση.

Στην Αγγλία η κυκλοφορία του είναι ακόμη μικρή, αντίθετα στην Ταϋλάνδη, Καμπομπία είναι το πιο «λαοφιλές» ναρκωτικό με τυπικούς χρήστες εργαζόμενους  ηλικίας 16-40 ετών.

Επίσης «απαραίτητο λαοφιλές ναρκωτικό» είναι το Υaba για τις «κοινές» γυναίκες την Ταϋλάνδης και Καμπομπίας.

Στην σημερινή εποχή στις ΗΠΑ, υποκαθιστά το χάπι ecstasy. Το νακρωτικό αυτό έχει φοβερές παραισθησιογόνες ιδιότητες, κρατώντας το χρήστη για πολλά 24ώρα χωρίς ύπνο.

Η αύξηση των καρδιακών παλμών και η επερχόμενη εφίδρωση είναι τα πρώτα συμπτώματα μετά την λήψη του χαπιού, κάνοντας τον χρήστη να πιστεύει ότι το χάπι που πήρε ήταν ecstasy.

Το παραισθησιογόνο αυτό νακρωτικό κυκλοφορεί σε μικρού μεγέθους πορτοκαλί, κόκκινα ή πράσινα χάπια με παραστάσεις παρόμοιες με εκείνες του ecstasy.

Επακολουθούν έντονες και διεγερτικές παραισθήσεις με αίσθηση πάνω στο δέρμα ύπαρξης και κυκλοφορίας εντόμων, ζωϋφίων τα οποία ελίσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, προσπαθώντας να βρούν διέξοδο.

Παράλληλα ο χρήστης γίνεται εξαιρετικά ευέξαπτος, αφυδατώνεται συνεχώς με τελική κατάληξη αϋπνίες και καταθλιπτική συνδρομή.

Η χρήση του ναρκωτικού προκαλεί βλάβες του ήπατος, των νεφρών, των πνευμόνων.

Η συχνή χρήση του ναρκωτικού προκαλεί παραισθήσεις, σχιζοφρένεια και ακόμα και στους απεξαρτημένους από το ναρκωτικό καταλείπει σοβαράς μορφής κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας.

 

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref. : - New 247 ................
Ναρκωτ
Merck Man 19th ed.
Ρέθυμνο : Πρόληψη κατά Ναρκωτικών
Βικιπαίδεια

e-genius.gr ...intelligent web software