Γενικά Θέματα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ-ΣΤΑΔΙΑ ΑΠΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

 • ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Η ΑΠΣΠ δεν είναι διαδικασία χωρίς παρενέργειες, δηλαδή ακόμα και θάνατοι έχουν συμβεί κατά την εφαρμογή της.

 1. Αν το άτομο εμφανίζει μεγάλη υπερευαισθησία πιο ασφαλής μέθοδος είναι να χρησιμοποιηθεί άλλο φάρμακο για τη θεραπεία του ασθενή που δεν έχει χημική συγγένεια με το «γνωστό φάρμακο» που προκαλεί τις βεβαιωμένες αναφυλακτικές αντιδράσεις. Η ΑΠΣΠ εφαρμόζεται όταν, δεν μπορεί να αντικατασταθεί το συγκεκριμένο φάρμακο θεωρείται απαραίτητο και δεν υπάρχει έτσι εναλλακτική θεραπεία.

 1. Χορήγηση επί ΑΠΣΠ αντιϊσταμινικού φαρμάκου (25-50mg Hydroxyzine ή diphenlydramine IM ή per os) πρέπει να αρχίζει πριν την ΑΠΣΠ με σκοπό την πρόληψη τυχόν των αντιδράσεων.

 1. Η ΑΠΣΠ φρόνιμο είναι να γίνεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας με συνεχή καρδιολογικό έλεγχο και με προοπτική διασωλήνωσης.

 1. Επινεφρίνης διάλυμα 1mL (1:1000) πρέπει να υπάρχει έτοιμο και άμεσα διαθέσιμο καθ'όλην την διάρκεια της ΑΠΣΠ.

Πολλές μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί στην ΑΠΣΠ. Όλες οι μέθοδοι αρχίζουν : 1) με χορήγηση πολύ μικρών δόσεων του υπεύθυνου για την αναφυλαξία φαρμάκου, 2) βαθμιαία προσεκτική αύξηση των δόσεων μέχρι της συνηθισμένης θεραπευτικής δόσης του φαρμάκου-ουσίας.

Έτσι, σαν παράδειγμα στην περίπτωση που εφαρμόζεται ΑΠΣΠ για την ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗ, 1 unit (μονάδα) φαρμάκου χορηγείται IV και το άτομο παρατηρείται για εκδήλωση τυχόν αναφυλακτικών αντιδράσεων για διάστημα 15΄-30΄. Επί μη εμφάνισης αντίδρασης διπλασιάζεται η δόση.

Άλλος τρόπος είναι η χορήγηση x10 φορές της δόσης, κάθε 15΄-30΄έως όταν επιτευχθεί η μικρότερη θεραπευτική δοσολογία του φαρμάκου (π.χ. στην πενικιλλίνη 2.000.000 units).

Κατόπιν, και επί ελλείψεως αντιδράσεως, χορηγείται το υπόλοιπο της συνολικής δοσολογίας, του 24ώρου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ «tests» ΑΠΣΠ (botulism antitoxin - diphtheria antitoxin κ.α.) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΣΠ.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

 1. Αν συμβεί μικρού βαθμού αντίδραση, δεν χορηγείται η επόμενη αυξημένη δόση του φαρμάκου. Αν συμβεί σοβαρή αντίδραση γίνεται χρήση επινεφρίνης και διακοπή της διαδικασίας ΑΠΣΠ. Αν η ΑΠΣΠ είναι απαραίτητη, αύξηση χορήγησης γίνεται με πολύ μικρές, ελάχιστες δόσεις.

 2. Αν συμβεί σοβαρή αντίδραση, τότε : επί εμφάνισης βρογχόσπασμου epinephrine 0,3-0,5mL 1:1000 διαλύματος, κάθε 10΄-20' υποδορίως. Αν επιμένουν τα συμπτώματα τότε :

    1. Χορήγησης εισπνεόμενης metaproterenol 0,3mL σε 5% ορό ή 2.5ml χλωριουνατριούχου.
    2. IV χορήγηση aminophylline 0,3-0,9mL/Kgr/H συντήρηση μετά από 6mg/Kgr δόση εφόδου στα 30΄.

    3. Χορήγηση κορτικοστεροειδών (250mgr hydrocortisone ή 50mgr methyl meduisolone IV κάθε 6 ώρες (2-4 συνολικές δόσεις).

    4. Η πτώση της αρτηριακής πίεσης θα αντιμετωπισθεί :

α) με χορήγηση IV υγρών (χλωριουναρτιούχο ορό - κολλοειδή διαλύματα).

β) Χορήγηση επινεφρίνης διαλύματος σε 500mL ή 250ml διαλύματος δελτρόζης, δοσολογία 0,1-0,5mg(min) παρακολουθώντας της Α.Π.

Επίσης, δυνατή η χορήγηση στη μυρικία ή έσω σφαγίτιδα ή μέσω ενδοτραχειακού σωλήνα 3-5mL, 1:10.000 διάλυμα.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

e-genius.gr ...intelligent web software