Αναπνευστικό

Πυρετός Chikungunya

Πυρετός Chikungunya: Πληροφορίες για εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
ΟρισμόςΟ πυρετός Chikungunya είναι ιογενής λοίμωξη που ανήκει στην κατηγορία των αιμορραγικών πυρετών. Οφείλεται στον RNA-ιο Chikungunya (αρμποϊός της οικογένειας των Toga-ιών). Οι πίθηκοι αποτελούν τον κύριο υποδόχο του ιού, όμως ο ιός μπορεί να προσβάλει και άλλα είδη συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.
Γεωγραφική κατανομήΟ πυρετός Chikungunya ενδημεί στην Ανατολική Αφρική (Reunion, Saint Pierre, Σεϋχέλλες, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Mayotte, Κομόρες), στη Ν.Α. Ασία και στην Ινδική Χερσόνησο. Κρούσματα έχουν παρατηρηθεί και στην Ευρώπη, σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις παραπάνω χώρες. Συγκεκριμένα, κρούσματα έχουν αναφερθεί από τη Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Νορβηγία και πρόσφατα Ιταλία.
ΜετάδοσηΟ ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes (aegypti, albopictus).
Περίοδος επώασηςΗ περίοδος επώασης του ιού είναι 1-12 ημέρες, με μέσο όρο 4-7 ημέρες.
Κλινική πορείαΟ πυρετός Chikungunya εκδηλώνεται με αιφνίδια έναρξη πυρετού, αρθραλγίες (καρποί, αστράγαλοι και δάκτυλα) και μυαλγίες των άκρων, οιδήματα, κεφαλαγία και ενίοτε δερματικό εξάνθημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η νόσος συνοδεύεται από καλοήθεις αιμορραγίες του τύπου των ουλορραγιών ή της επίσταξης, κυρίως σε παιδιά. Η νόσος τυπικά διαρκεί λίγες ημέρες έως 1-2 εβδομάδες. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να παρατηρηθεί παρατεταμένη αδυναμία. Η πορεία της νόσοου είναι συνήθως καλοήθης αν και σπανίως η νόσος λαμβάνει χρόνια μορφή με εμμένουσες, υποτροπιάζουσες αρθραλγίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία. Η λοίμωξη με τον ιό Chikungunya μπορεί να είναι ασυμπτωματική.
Κριτήρια για υποψία αιμορραγικού πυρετού ChikungunyaΥποψία πυρετού Chikungunya πρέπει να τίθεται σε άτομα με ιστορικό ταξιδιού τις προηγούμενες 12 ημέρες σε περιοχή όπου υπάρχει επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού Chikungunya, υψηλό πυρετό και ανεξήγητες αρθραλγίες. Σε περίπτωση υποψίας πυρετού Chikungunya, το ύποπτο κρούσμα πρέπει ΑΜΕΣΑ να δηλωθεί με δελτίο άμεσης δήλωσης στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (τηλ. 210-5212000 ή 210-8899000).
Ref: Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Dr Νίκος Καλλιακμάνης
e-genius.gr ...intelligent web software