Σακχαρώδης Διαβήτης

Οδηγίες-επισημάνσεις για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Οδηγίες-επισημάνσεις για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Μέτρηση - Προσδιορισμός σακχάρου αίματος Η πιο σωστή εκτίμηση της τιμής του σακχάρου αίματος γίνεται από τον ορό του αίματος ή από δείγμα φλεβικού αίματος, παρά από λήψη συνόλου αίματος. Το σάκχαρο που προκύπτει από τις μετρήσεις αυτές αντιπροσωπεύει πιο πιστά τη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα και στους ιστούς του ασθενούς με Σ.Δ.
Τιμή του σακχάρου στο αίμα
Όταν η τιμή του σακχάρου στο αίμα το πρωί και με νηστεία είναι 126mgr/dl ή μεγαλύτερη και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η τιμή αυτή θα εμφανιστεί 2-3 φορές, σε διαφορετικές χρονικές λήψεις και ημέρες, τότε το άτομο που εμφανίζει αυτές τις τιμές κρίνεται ότι εμφανίζει Σακχαρώδη Διαβήτη. Όταν η τιμή του σακχάρου αίματος είναι κάτω από 126 mgr/dl τότε πρέπει να γίνεται η κλασσική καμπύλη σακχάρου. Τρόπος εκτελέσεως σακχαραιμικής καμπύλης: Λήψη από το στόμα 75gr σακχάρου το πρωί και χωρίς να έχει φαει τίποτα προηγουμένως το άτομο. Κατόπιν ανά ημισείαν ώραν ακολουθούν από τη φλέβα λήψεις αίματος προς μέτρηση του σακχάρου. Έτσι στο τέλος ο μικροβιολόγος μετράει 6 τιμές σακχάρου σε χρόνους 0’- 30’- 60’ – 90’ – 120’ –150’. Η τελευταία εκτίμηση του σακχάρου δηλ. 150’ μπορεί να μη γίνει.
Για την επιτυχία της καμπύλης σακχάρου πρέπει:
  • Η λήψη του φλεβικού αίματος για την εκτίμηση του σακχάρου να γίνεται ακριβώς στις προκαθορισμένες χρονικές στιγμές δηλ. 0-30’-60’ κλπ.
  • Το άτομο που κάνει την καμπύλη πρέπει να είναι υγιές (όχι ιώσεις ή εποχιακές λοιμώξεις όχι φλεγμονές οξείες ή χρόνιες).
  • Το άτομο που κάνει την καμπύλη πρέπει να είναι υγιές (όχι ιώσεις ή εποχιακές λοιμώξεις όχι φλεγμονές οξείες ή χρόνιες).
Διάφορα φάρμακα επηρεάζουν την καμπύλη σακχάρου όπως:
  • ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ
  • ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ
  • ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ και σκευάσματα αυτής (ενέσεις, χάπια, αλοιφές που απορροφούνται σημαντικά από πάσχον δέρμα)
  • Φαινυτότνη: φάρμακο που χρησιμοποιείται για καρδιακές αρρυθμίες, σπασμογόνες καταστάσεις (επιληψίες κλπ.)
Εκτίμηση - μέτρηση της Α1C αιμοσφαιρίνης ( GLYCOSATED HB)

Η τιμή της A_c αιμοσφαιρίνης είναι υψηλή στους διαβητικούς με χρόνια υπεργλυκαιμία και αντανακλά το μεταβολικό κοντρόλ (καλή ή κακή ρύθμιση του σακχάρου ) κατά τους τελευταίους 3 μήνες.
Έτσι οι μετρήσεις εκτιμήσεως της A_c πρέπει να γίνεται κατά διαστήματα 3-4 μηνών και να ελέγχεται έτσι ανάλογα η θεραπεία και παρακολούθηση του Σ.Δ. Η A_c δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διαγνωστικός δείκτης του Σ.Δ. Η A_c σήμερα προσδιορίζεται με μονοκληνικές ανοσομεθόδους.
Τελευταία έχουν κυκλοφορήσει και μηχανάκια φορητά που από το αίμα των τριχοειδών του ατόμου δίνουν αποτέλεσμα περίπου σε 9’ (πολύ εύχρηστα αλλά όχι ακόμα αξιόπιστα εργαλεία).
Η τιμή της A_c μπορεί να επηρεαστεί (κυρίως όταν προσδιορίζεται με τη χρωματογραφική μέθοδο)
  • από την παρουσία «παθολογικών» αιμοσφαιρινίων π.χ. HbF – MbS – MbC (αιμοσφαιρίνες που χαρακτηρίζουν συγγενείς αιμολυτικές αναιμίες δηλ. αναιμίες που κληρονομούνται).
  • όταν ο ασθενής πάσχει από αναιμία – Χ.Ν.Α. (χρόνια νεφρική ανεπάρκεια).
  • όταν συνυπάρχει στο διαβητικό άρρωστο «αιμολυτικό σύνδρομο» δηλ. όταν ο οργανισμός του «σπάει» «καταστρέφει» τα ερυθρά αιμοσφαίρια του και έτσι μειώνεται ο χρόνος της φυσιολογικής ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων που φυσιολογικά είναι 120 ημέρες.
Μηχανάκια - συσκευές μέτρησης σακχάρου
Αξιόπιστη αρκετά, χρησιμοποιείται σήμερα εύκολα από τους διαβητικούς για την παρακολούθηση του σακχάρου αίματος. Πειραματικά αναφέρεται επίσης η καταγραφή του σακχάρου από τον διάμεσο κυτταρικό χώρο κυρίως με μηχανάκι – συσκευή που μοιάζει με αντλία ινσουλίνης. Θεωρητικά η χρήση τους συνιστάται απολύτως σε ασθενείς με Σ.Δ. που εμφανίζουν εύκολα υπογλυκαιμίες (κυρίως στο Σ.Δ. τύπου Ι). Χρήση χημικών - μη φυσικών γλυκαντικών ουσιών. Η ουσία ασπαρτάμη είναι λαοφιλής ανάμεσα στους διαβητικούς. Δεν χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ή ψήσιμο λόγω γης χημικής αστάθειας της. Η σακχαρίνη είναι και αυτή μια λύση για τους ανθρώπους με Σ.Δ. Τελευταία είχαν κυκλοφορήσει και άλλες ουσίες «γλυκαντικές» όπως η σουκλαλόζη και το ακεσουλφαμικό κάλιο ουσίες που σύμφωνα με τα κριτήρια της FDA( Food Drug Ass) είναι ασφαλείς για τους διαβητικούς. Αντίθετα «γλυκαντικές ουσίες’ που προστίθενται στις τροφές όπως σαρβιτόλη, φρουκτόζη εμφανίζουν παρενέργειες (Διάρροιες μετά από χρήση τροφών που περιέχουν σαρβιτόλη) – αύξηση χοληστερόλης από χρήση τροφών που περιέχουν φρουκτόζη.
e-genius.gr ...intelligent web software