Γενικά Θέματα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Το κάπνισμα δύσκολα «κόβεται» και αυτό γιατί η νικοτίνη αποτελεί εξαρτησιογόνο ψυχοτρόπο ουσία και προκαλεί εθισμό όπως η ηρωΐνη και κοκαΐνη.

Για πολλούς ερευνητές το κάπνισμα αποτελεί ένα προστάδιο χρήσης των ουσιών αυτών.

Δεν υπάρχουν «ελαφρά» ή «βαριά» τσιγάρα όπως και δεν υπάρχει κανένα όριο ασφάλειας για την καθημερινή κατανάλωση τριγαρέττων.

Επίσης κάθε χρήση προϊόντων καπνού οδηγεί σε εξάρτηση και εμφανίζει τις ίδιες συνέπειες για τον οργανισμό.

Έχει σήμερα αποδειχθεί ότι όχι μόνο η κατανάλωση μικρού αριθμού τσιγάρων αλλά και το παθητικό κάπνισμα βλάπτουν το έμβρυο διότι η νικοτίνη περνάει στον πλακούντα.

Γενικά το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο πνευμόνων και στους μη καπνιστές και αναπνευστικά προβλήματα ειδικά στα παιδιά (υπολογίζονται σε 3.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο).

Εκτός από ότι η διακοπή καπνίσματος σε κάθε ηλικία μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων – πνευμονικών νόσων – καρκίνου πνευμόνων – καρκίνο ουροδόχου κύστεως – καρκίνου μαστού. Είναι γεγονός ότι το κάπνισμα ελαττώνει σταδιακά την φυσική ικανότητα, την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού, τη σεξουαλική δραστηριότητα, ευνοεί εμφάνιση ρυτίδων, κυτταρίτιδας.

Στατιστικά το κάπνισμα σκοτώνει γυναίκες και άνδρες περισσότερο από κάθε άλλους καρκίνους, κατά υπολογισμούς 100.000 άτομα κάθε χρόνο και αυτή η στατιστική αφορά μόνον τον καρκίνο των πνευμόνων.

Η ελάττωση πάντως των 20 τσιγάρων καθημερινά στα 10 τον αριθμό μειώνει τον καρκίνο πνευμόνων κατά 27%.


Για την διασκευή

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref. : Ενημερ. Δελτίο ΚΕΚΛΠΝΟ

e-genius.gr ...intelligent web software