Γενικά Θέματα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ «ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑ»

Η συνεχής δοκιμασία της ψυχής, του πνεύματος και του σώματος και οι επίμονες προσπάθειες για την βελτίωση τους, ώστε να καταχτηθεί το «καλύτερο» αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αθλητικού ιδεώδους στην αρχαία Ελλάδα. Η συνισταμένη και η εφαρμογή των παραπάνω στόχων είχαν σαν αποτέλεσμα την συνύπαρξη αρμονίας σώματος και ψυχής.

Το γνήσιο αθλητικό πνεύμα κάνει τον νικητή μεγαλόψυχο, επιβάλει την αντιμετώπιση του ηττημένου αθλητή με «αξιοπρέπεια», ενώ καλλιεργεί την έντιμη ανταγωνιστικότητα.

Στον κάθε αθλητικό αγώνα κερδίζει ο καλύτερος στην ψυχή και στο σώμα αλλά το πνεύμα αυτό μεταφέρεται και εμφυτεύεται σε όλους τους αθλητές που συμμετέχουν στον αγώνα.

Αυτή είναι η Ολυμπιακή Φιλοσοφία που ενέπνευσε του Βαρώνου Pierre de Goubertin να αναβιώσει το έτος 1896 τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός, οι εμπορικές βιομηχανίες, οι μεγάλες εταιρείες αλλά κυρίως οι φαρμακευτικές βιομηχανίες οι οποίες δια μέσου των Ολυμπιακών Αγώνων επεδίωκαν την προβολή τους και αύξηση των πωλήσεων τους, έπληξαν το κύρος και την έννοια του ολυμπιακού ιδεώδες, θανάσιμα. «Αμαυρώνοντας» τα ολυμπιακά ιδεώδη με στόχο την έμμεση ή άμεση διαφήμιση των προϊόντων τους.

Η κατάκτηση πια της νίκης, η εμφάνιση του αθλητή ή της αθλήτριας στο βάθρο του νικητού ή της νικήτριας, έγινε όχι για την ικανοποίηση του ολυμπιακού ιδεώδους, αλλά για καλύτερη διαφήμιση και διάθεση στην παγκόσμια αγορά των προϊόντων της εταιρεία η οποία έχει «υιοθετήσει» θεωρητικά και πρακτικά τον αθλητή.

Άρα ο κάθε αθλητής επιδιώκοντας την «πρωτιά» την διάκρισή του για να γίνει έτσι «δυνατότερος» και να αυξήσει τις δυνατότητες φυσικές και πνευματικές, χρησιμοποιεί το «ντοπάρισμα» δηλαδή την «τεχνητή» με χρήση διαφόρων ουσιών, αύξηση της απόδοσης των αθλητών στην προσπάθεια τους για την επιτυχία νικηφόρου αποτελέσματος.

Παρακάτω αναφέρεται ο πίνακας απαγορευμένων ουσιών (πηγή Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή – ΔΟΕ).

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΥΣΙΩΝ

1

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ

2

ΠΕΠΤΙΔΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ – ΜΙΜΗΤΙΚΑ και ΑΝΑΛΟΓΑ

3

ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ

4

ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ

5

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

1

ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

2

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ή ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ

3

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΟΙ – ΧΗΜΙΚΟΙ – ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

1

ΤΟΠΙΚΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ

2

ΚΑΝΝΑΒΟΕΙΔΗ

3

ΑΛΚΟΟΛ

4

ΒΗΤΑ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ

5

ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΗ


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι πρώτες γυναίκες αθλήτριες σε μικρό αριθμό αρχικά κάνουν την εμφάνισή τους στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Ενεργό μέρος στον αθλητισμό οι γυναίκες λαμβάνουν το 1970. Η συμμετοχή της γυναίκας στον αθλητισμό εξασφαλίζει σε αυτή μεγαλύτερη φυσική αντοχή, περισσότερο άσκηση, καλύτερη φυσική εμφάνιση (παράγοντας σημαντικός για την γυναικεία ψυχολογία).

Έτσι, σήμερα οι αθλήτριες γυναίκες υπερέχουν των ανδρών στην κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων αλλά και σε Μαραθώνιες διαδρομές και τούτο διότι διαθέτουν υψηλότερη αναλογία σώματος σε λίπος (πηγή ενέργειας) όπως και τη φυσική ικανότητα να ιδρώνουν σε υψηλότερη θερμοκρασία (εξοικονόμηση ύδατος).

Γενικά, η ανατομία του γυναικείου σώματος εμφανίζεται πλεονεκτική σε σύγκριση με εκείνη του ανδρικού σώματος και αυτό γιατί οι γυναίκες είναι λεπτότερες, με μικρότερο ύψος σώματος, φαρδύτερη λεκάνη, στενότερες πλάτες από τους άνδρες.

Το σώμα αυτό με τα παραπάνω φυσιολογικά ανατομικά στοιχεία, όταν γυμνάζεται εξασφαλίζει υψηλότερο ποσοστό λίπους, λιγότερη μυϊκή μάζα (κατά 30%) στο άνω μέρος του κορμού και επίσης μικρότερη μέγιστη αερόβια ικανότητα κατά 50% από τους άνδρες αθλητές.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Η αμηνόρροια η οποία εμφανίζεται σε ποσοστό 3% - 5% στο γενικό πληθυσμό εμφανίζει 15% - 60% ποσοστό στις αθλούμενες γυναίκες.

Η αμηνόρροια όπως και η διαταραχές του κύκλου που εμφανίζονται στις αθλήτριες έχουν αποδοθεί στην έντονη μυϊκή άσκηση, στην πιθανή ταχεία απώλεια σωματικού βάρους, στην μη επαρκή διατροφή, αλλά και στο υφιστάμενο ψυχολογικό και σωματικό stress.

Λόγω των διαταραχών της εμμηνορρυσίας οι αθλήτριες μπορεί να εμφανίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό οστεοπόρωση, εύκολα κατάγματα στις πτώσεις επί του εδάφους.

Ειδικά οι γυναίκες που ασχολούνται επαγγελματικά με τον χορό, εμφανίζουν σε ποσοστό που φτάνει το 60% αμηνόρροια και σκολίωση της σπονδυλικής στήλης τους.

Πολλές φορές στην προσπάθεια διατήρησης του «σωστού» για το άθλημά τους σωματικού βάρους εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με νευρογενή ανορεξία, ενώ η χρήση καθαρτικών χαπιών, προκλητού εμετού χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

Βέβαια, η αμηνόρροια πριν αποδοθεί στην άθληση ή στον πρωταθλητισμό, πρέπει να αποκλειστούν άλλα διαφορο-διαγνωστικά αίτια (εγκυμοσύνη, παθήσεις θυρεοειδούς, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

e-genius.gr ...intelligent web software