Γενικά Θέματα

ΕΦΗΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

Το οινόπνευμα που είναι το ίδιο επικίνδυνο από τις άλλες ουσίες που προκαλούν εξάρτηση, το «αλκοόλ», «το πάμε για ένα ποτό» που ακούγεται συχνά στις παρέες των εφήβων, έχει κατακτήσει στη σημερινή εποχή αγόρια και κορίτσια της εφηβικής ηλικίας.

Μίας ηλικίας δύσκολης από πλευράς σωματικής και ψυχικής ωρίμανσης, μιας ηλικίας που προσπαθεί ωριμάζοντας μέσα στο καταιγισμό της «τηλεοπτικής δικτατορίας» και την κοινωνικής απαξίωσης, προσπαθεί να βρει το δικό της δρόμο.

Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλης μεταξύ 2007-2011 στα αστικά και μη αστικά κέντρα και στη Θεσσαλονίκη.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι έφηβοι της Ελλάδας, ακολουθούν καταναλωτικά πρότυπα χώρων Δυτικής Ευρώπης (χώρες που εμφανίζουν αλκοολισμό), πίνοντας ισχυρά ποτά, αλκοολούχα αναψυκτικά (alco-pops).

Τελευταίο σε προτιμήσεις έρχεται το κρασί, το οποίο του παλιούς καιρούς καταναλωνότανε μαζί με το φαΐ και τα επίσημα γεύματα και βοηθούσε στην ανθρώπινη επικοινωνία.

Η κατανάλωση αλκοολούχων αναψυκτικών (alco pops) είναι επικίνδυνη γιατί εισάγουν τον έφηβο τμηματικά στην κατανάλωση και εθισμό της αλκοόλης.

Επίσης, η κατανάλωση των alco-pops είναι άφθονη και χωρίς έλεγχο γιατί τα παιδιά, οι έφηβοι τα προμηθεύονται πολύ εύκολα.

Με τον τρόπο αυτό αρχίζει η εξάρτηση από το αλκοόλ και όσο νωρίτερα το παιδί αρχίζει την γνωριμία και κατανάλωση αλκοόλης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εξάρτησής του από αυτήν.

Μια εξάρτηση η οποία ενισχύεται και συνδέεται από τους νεαρούς πότες με ψυχολογικούς λόγους, το κοινωνικό άγχος τους, την αδυναμία άμεσης επικοινωνίας (και όχι μέσα από το face-book) που χαρακτηρίζει γενικά τις διαπροσωπικές σχέσεις, η δυσκολία των οποίων ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την εξάπλωση του AIDS και των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.).

Η κατανάλωση της αλκοόλης συνοδεύεται πολύ συχνά με το κάπνισμα που θεωρείται «προθάλαμος χρήσεως» ναρκωτικών, εξαρτηματικών ουσιών.

Σημασία βέβαια έχει η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλης αλλά όχι μόνον αυτή.

Οι γονείς πρέπει να στέκονται θεωρητικά και πρακτικά κοντά στο παιδί τους που όταν βρίσκεται στην εφηβεία είναι γνωστό, ότι διάγει «την ηλικία της επανάστασης».

Η επικοινωνία, η διακριτική επιστασία και έλεγχος των φίλων και του κοινωνικού κύκλου του παιδιού τους, όπως και «πρότυπο του εαυτού τους» που παρουσιάζουν στα παιδιά (π.χ. όταν κάθε βράδυ εμφανίζεται ο γονιός με το ποτήρι του ουΐσκι στο χέρι, γιατί αυτό τον «χαλαρώνει») αποτελούν σημαντικό παράγοντα που μαζί με την αγαπημένη συνοχή της οικογένειας θωρακίζουν το παιδί από αναζήτηση άλλων δρόμων ενδιαφέροντος και αγάπης προς το άτομό τους.
e-genius.gr ...intelligent web software