Γενικά Θέματα

Επίσταξη (μέρος Α)

Ονομάζεται έτσι η αιμορραγία που προέρχεται από τη μύτη (πρόσθιο – οπίσθιο τμήμα του ρινικού διαφράγματος). Διάγνωση γίνεται συνήθως με απλή επισκοπική εξέταση.

Θεραπεία επίσταξης: εξαρτάται από την εντόπιση της περιοχής που αιμορραγεί. Συνήθως γίνεται
  • με τοπική πίεση για 15΄
  • αυτηριάσεις τοπικές
  • επιπωματισμό
Στη βοήθεια ειδικού γιατρού (ωτορινολαρρυγολόγου) καταφεύγουμε σε περίπτωση
  • επαναλαμβανόμενων επιστάξεων
  • σε υποψία ύπαρξης ξένου σώματος απόφραξης
  • παρουσία μεγάλης ποσότητας αίματος στις επιστάξεις.
Αίτια που προκαλούν επιστάξεις

1Τραύμα

2Φάρμακα

a.(ρινικοί ψεκασμοί – sprays),

b.Μη στερινοειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα

c.Χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων

d.Χρήση αντι-αιμοπεταλιακών φαρμάκων

3Χρήση κοκκαΐνης

4διαταραχές πηκτικότητας αίματος (Αιμοροφιλία – Ηπατική Ανεπάρκεια - Διάχυτη Ενδαγγειακή Πήξη – Μείωση Αιμοπεταλίων)

5Αρτηριακή πίεση που δεν ρυθμίζεται μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία – επιστάξεις από τη μύτη όπως και η αύξηση της ουρίας αίματος (ουραιμία).

6Φλεγμονές (ρινίτιδα – ιγμορίτιδα)

7Διαμαρτίες διάπλασης

8Τοπικά νεοπλάσματα ρινός (καλοήθη – κακοήθη)

9Έντονη ξηρότητα ρινός

10Ξένο σώμα

Πολύ συχνά στα παιδιά «ανιχνεύονται» ξένα σώματα μέσα στη μύτη τους. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει σε παιδιά με νοητική καθυστέρηση και ψυχιατρικά πάσχοντες. Τα ξένα σώματα είναι συνήθως φασόλια – σπόρια – καρύδια – έντομα – εξαρτήματα μπαταριών (επικίνδυνα για πρόκληση χημικού εγκαύματος). Όταν άλατα εναποτεθούν σε ξένο σώμα που βρίσκεται στη μύτη για μεγάλο χρονικό διάστημα ο σχηματισμός που προκύπτει καλείται ρινόλιθος. Η παρουσία ξένου σώματος στη ρινική κοιλότητα πρέπει να εξετάζεται όταν υπάρχει:
  • μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα
  • όταν υπάρχει έκκριση κάκοσμου πύου – αιματηράς χροιάς.
Η παρουσία του ξένου σώματος εξακριβώνεται με ρινοσκόπηση. Σπάνια η αφαίρεση ξένου σώματος γίνεται υπό γενική αναισθησία.

11Πολύποδες ρινός

Εξογκωματικές μάζες του βλεννογόνου της μύτης που συνοδεύονται από φλεγμονή, αποφράξεις της ρινός. Παρατηρούνται πολύ συχνά στην αλλεργική ρινίτιδα αλλά η δημιουργία τους δεν συνδέεται με αλλεργικό υπόστρωμα. Μπορεί να αναπτυχθούν στο έδαφος ξένου σώματος και συνοδεύουν φλεγμονές και καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους ρινός, παραρρινίων – κόλπων. Οι πολύποδες ρινός προκαλούν αποφρακτικές εκδηλώσεις στην λειτουργία της αναπνοής και μείωση της όσφρησης. Σε ασθενείς με ιστορικό βρογχικού άσθματος και ύπαρξη πολύποδων η χορήγηση ασπιρίνης πρέπει να αποφεύγεται διότι η χρήση της προκαλεί έντονο βρογχοσπασμό. Θεραπεία πολύποδων ρινός: Χρήση τοπικά κορτικοειδών περιορίζει το μέγεθός τους – Χειρουργική εξαίρεση.
e-genius.gr ...intelligent web software