Γενικά Θέματα

Καντιτίαση – Μυκητίαση - Μονιλίαση

Ηκαντιτίαση ή μονιλίαση προκαλείται από το ωΐδιο το λευκάζον (Candida albicans) και προσβάλλει κυρίως δέρμα – υποδόριους ιστούς, προκαλεί μικροβιαιμία (καντιτιαιμία) και τοπικές λοιμώξεις σε πολλαπλά όργανα. Τα συμπτώματά της νόσου είναι ανάλογα της εντόπισης της λοίμωξης στα όργανα αυτά. Π.χ. μονιλίαση οισοφάγου προκαλεί δυσφαγία – εντόπιση στα γεννητικά όργανα προκαλεί κνησμό, καύσο και έκκριση υγρών – ουρηθρίτιδα, ενώ πυλώματα μικροβίων προκαλούν απόφραξη ουρητήρων – ουρήθρας.

ΚΑΝΤΙΤΙΑΣΗ – ΜΥΚΗΤΩΔΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΤΙΔΑ (Μ.Σ.)
Είναι η πιο συχνή μορφή καντιτίασης. Η Μ.Σ. είναι επώδυνη και μοιάζει με άσπρες κηλίδες (κηλίδες γάλακτος) πάνω σε ερυθρό βλεννογόνο του σώματος. Προκαλείται από το ωΐδιο το λευκάζον (Candida albicans). Μ.Σ. προκαλείται από προσθετικές οδοντικές επεμβάσεις – γέφυρες δοντιών – οδοντοστοιχίες. Η Μ.Σ. εμφανίζεται:

1Σε ανοσοκατασταλμένους και εξαντλημένους σωματικά αρρώστους – σε ασθενείς με AIDS

2Σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη

3.Σε αναιμικούς ασθενείς

4Μετά από θεραπεία με χημειοθεραπευτικά φάρμακα – τοπική ακτινοβολία

5Σε μεγάλη χρήση κορτιζόνης ή ευρέως φάσματος αντιβιοτικών φαρμάκων

Γωνιώδης χειλίτιδα (φλεγμονή των χειλέων) συνοδεύει την Μ.Σ. αλλά εμφανίζεται και σε άλλες νόσους (σιδηροπενική αναιμία – μεγαλοβλαστική αναιμία)
Διάγνωση σε κλινικό επίπεδοΒιοψία που δεν εφαρμόζεται σχεδόν ποτέ αποδεικνύει εντός του επιθηλίου του στόματος την Candida albiacans. H Μ.Σ. μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της HIV λοίμωξης και πρέπει να εξετάζεται η διάγνωση αυτή σε άτομα που δεν έχουν άλλους λόγους (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, αναιμία) για να αναπτύξουν Μ.Σ. Συνιστάται η κάθε εξάμηνο εξέταση της στοματικής κοιλότητας και κλινική εξέταση παράλληλα.
Θεραπεία Μ.Σ.
  • Fluconazole 100 mgr/ημερησίως για 7-14 ημέρες.
  • Ketoconazole 200-400 mgr με πρωϊνή λήψη (χρειάζεται άδειο σχεδόν στομάχι με όξινο περιβάλλον για την απορρόφησή της)
  • Clotrimazole τροχίσκοι 10 mgr x4
  • Nystatin tabl.
Σε περίπτωση που η Μ.Σ. οφείλεται σε HIV λοίμωξη τότε δίδεται voriconazole γιατί ο ιός HIV είναι ανθεκτικός στα προηγούμενα φάρμακα. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιείται σκόνη Nystatin (100.000 units/g) για καθαρισμό των τεχνητών γεφυρών οδοντοστοιχιών 3-4 φορές την ημέρα για 3-5 εβδομάδες ως προληπτικό μέσο για την μη ανάπτυξη Μ.Σ.
e-genius.gr ...intelligent web software