Γενικά Θέματα

Χρήσιμες πρακτικές οδηγίες για τις εξετάσεις αίματος (Γενική αίματος)

Ερυθρά αιμοσφαίρια – Erythrocytes

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα περιέχουν την αιμοσφαιρίνη (Hemoglobin – Hb) που κύρια λειτουργία της είναι η μεταφορά οξυγόνου (O2) προς τους ιστους και η αποκομιδή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από αυτούς.

Ερυθρό = κόκκινο – erythro – cyte = κύτταρο

Η Hb δίνει στα ερυθρά αιμοσφαίρια το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Όταν η περιεκτικότητα του αίματος είναι υψηλή σε οξυγόνο το χρώμα του είναι λαμπερό ερυθρό. Όταν αντίθετα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο τότε χρωματίζεται πιο σκούρο και υποκυανής χροιάς. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν σχήμα αμφίκοιλου δίσκου (μορφολογικό σχήμα που δίνει μεγαλύτερη επιφάνεια και περιεκτικότητα όπως και περισσότερη ευκαμψία στις λειτουργικές ιδιότητες των ερυθροκυττάρων) που είναι:

α) Η ανταλλαγή αερίων Ο2 – CO2

β) Μεταφορά και περιεκτικότητα Hb

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται στο μυελό των οστών. Κάνουν περίπου 7 ημέρες να σχηματιστούν και έχουν χρόνο επιβίωσης 120-130 ημέρες. Μετά καταστρέφονται στον σπλήνα ή το ήπαρ. Αν καταστραφούν ή μειωθούν τα ερυθροκύτταρα π.χ. από χρόνια νόσο, διαιτητικές αυθαιρεσίες (ανεπάρκεια πρόσληψης σιδήρου, δηλητηρίαση από μόλυβδο (Pb) προκαλείται αναιμία που έχει σαν σύμπτωμα εύκολη κούραση, ωχρότητα δέρματος, ταχυκαρδία). Ένα φυσιολογικό υγιές άτομο έχει 10.000.000 ερυθρά. Έτσι η αιμοδοσία που σώζει ζωές μπορεί άφοβα να εφαρμόζεται ανά 6 μήνες. Η προσφορά αίματος είναι προσφορά ζωής.

Λευκά αιμοσφαίρια = Leykocytes (Λ.Α.)

Τα Λ.Α. αποτελούν τους «άσπρους» ιππότες – υπερασπιστές του ανθρώπινου οργανισμού. Αν κάποιο μικρόβιο – ιός - προσβάλει τον οργανισμό τα Λ.Α. τον πολεμούν άμεσα μέχρι τελικού θανάτου τους. Υπάρχουν διάφορα είδη Λ.Α. με ειδική αποστολή προστασίας του οργανισμού, το καθένα.

Τα ουδετερόφιλα είναι τα πρώτα κύτταρα που επιτίθενται και εξουδετερώνουν τον μικροβιακό εισβολέα.

Τα Β κύτταρα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίζουν αντισώματα και σε συνεργασία με τα Τ κύτταρα αντιμετωπίζουν τον μικροβιακό εισβολέα.

Τα Τ κύτταρα επίσης είναι οι ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (καταγράφουν τους «παλιούς εχθρούς – μικρόβια» και ενεργούν εναντίον τους αν εμφανιστούν ξανά με την ίδια αποτελεσματικότητα) και όταν η μάχη κατά των μικροβίων ολοκληρωθεί από τα παραπάνω Λ.Α., τότε επεμβαίνουν τα ΜΟΝΟΚΥΤΤΑΡΑ φαγοκυτταρώνοντας τους μικροοργανισμούς και τα υπόλοιπά τους.

Επίσης υποπληθυσμός Λ.Α. επιβλέπουν την ισορροπία των κυττάρων του οργανισμού, καταστρέφοντας κάθε ξένο, μη φυσιολογικό καρκινικό κύτταρο. Το πρόβλημα βέβαια είναι το ξένο – καρκινικό κύτταρο τουλάχιστο στα αρχικά στάδια ανάπτυξης που φαίνεται φυσιολογικό.

e-genius.gr ...intelligent web software