Γεννητικά Όργανα

Ινοκυστική Νόσος Μαστών (Ι.Ν.Μ.)

Χαρακτηριστικά ευρήματα:
  • Επώδυνη, πολλαπλή εμφάνιση, συνήθως αμφοτερόπλευρη διογκώσεων, μαζών στο στήθος.
  • Μεταβολές, αυξομειώσεις μεγέθους των μαζών παρατηρούνται συχνά.
  • Πολύ συχνά, ο πόνος επιδεινώνεται και αυξάνεται το μέγεθος των μαζών κατά την προεμμηνορρυσιακή φάση του κύκλου.

Η Ι.Ν.Μ. εμφανίζεται στις ηλικίες 30 - 50 ετών. Επίσης παρουσιάζεται σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνορρυσία, γυναίκες με πρώτη γέννα >= 30 ετών και σε γυναίκες πολύτοκες. Πολύ σπάνια είναι η εμφάνισή της στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, εφόσον δεν λαμβάνουν ορμονικά υποκατάστατα. Η Ι.Ν.Μ. αποδίδεται στη δράση των οιστρογόνων πάνω στο μαστικό αδένα. Οι γυναίκες σε ηλικία 18-22 ετών που καταναλώνουν αλκοόλ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από την υπόλοιπο πληθυσμό να εμφανίσουν Ι.Ν.Μ. Αν και θεωρητικά η εμφάνιση και παρουσία της Ι.Ν.Μ. αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης, εξέλιξης σε νεοπλασία μαστών αυτό δεν είναι αληθινό.

Αληθινό είναι ότι εκείνες οι αλλοιώσεις που αφορούν στην Ι.Ν.Μ. και προκαλούν πολλαπλασιασμό του επιθηλίου και συνοδεύονται από ατυπία κυττάρων (εξακριβώνεται μετά από F.N.A.) παριστάνουν αληθινό κίνδυνο νεοπλασίας.

Γενικά η Ι.Ν.Μ. περιλαμβάνει ένα ευρύ πλαίσιο ιστολογικών αλλοιώσεων στο επιθήλιο του μαστού, που βρίσκονται πολύ συχνά σε φυσιολογικούς μαστούς και αποτελούν έτσι μια συνηθισμένη κατάσταση και δεν εκφράζουν «νόσο». Για το λόγο αυτό τελευταία έχει προταθεί ο όρος Ινοκυστικές αλλοιώσεις αντί του όρου Ινοκυστική Νόσος Μαστών.

Διαγνωστικές εξετάσεις
  • Υπερηχοτομογράφημα μαστών.
  • Μαστογραφία
Είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για διάγνωση και παρακολούθηση της Ι.Ν.Μ. Έτσι θα ξεχωρίσει ο γιατρός και με την κλινική εξέταση βέβαια αν τα εξογκώματα είναι συμπαγή ή κυστικά. Τα κυστικά μορφώματα σπάνια είναι καρκίνος. Η βιοψία δια λεπτής βελόνης (F.N.A. = Fine Needle aspiration) πρέπει να γίνεται σε μάζες που παρέχουν υποψία νεοπλασίας. Βέβαια αν μια μάζα που δεν υποχωρεί σε μέγεθος, ακόμα και με αρνητική για νεοπλασία κυτταρολογική εξέταση, πρέπει να αφαιρείται. Επίσης ύποπτες απεικονιστικές μάζες που βρίσκονται στον υπέρηχο μαστών και μαστογραφία εκτός από την F.N.A. πρέπει να υφίστανται βιοψία. Γενικά η Ι.Ν.Μ. χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Πρόγνωση Εξάρσεις, επιδεινώσεις του πόνου, ευαισθησία τοπική, σχηματισμός κύστεων μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής της γυναίκας μέχρι της έλευσης της εμμηνόπαυσης, όπου όλα τα συμπτώματα υποστρέφουν και παύουν να υπάρχουν. Εξαιρούνται οι γυναίκες που λαμβάνουν μετά την εμμηνόπαυση ορμονικά υποκατάστατα. Γενικά η γυναίκα πρέπει να εξετάζει κατά τακτά χρονικά λογικά διαστήματα και τους δύο μαστούς της, κατά τη γόνιμη, παραγωγική φάση και να ενημέρωνει αμέσως το γιατρό της σε περίπτωση που εμφανιστεί ψηλαφητή μάζα μορφώματος.
ΘεραπείαΓενικά κάθε γυναίκα πρέπει να εξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν κατά την F.N.A. δεν λαμβάνεται υγρό Αν το υγρό που λαμβάνεται είναι αιματηρό Αν η μάζα εξακολουθεί κατά μέγεθος να υπάρχει μετά την F.N.A. Αν κατά τη τακτική κλινική παρακολούθηση υπάρχουν μάζες – μορφώματα – ογκίδια ή εμφανίζεται μάζα που επιμένει τότε απαραίτητη είναι η εκτέλεση βιοψίας. Οι πόνοι που προκαλεί η Ι.Ν.Μ. είναι πολλές φορές έντονοι. Θεραπευτικά έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά φάρμακα
  • Danazol
  • λάδι του ηράνθεμου – φυσική μορφή του gamolenic acid
  • Tamoxifen δ) Βιτ. Ε (400 IU) Χαμηλών λιπαρών δίαιτες και μείωση της καφείνης φαίνεται να μειώνουν τα συμπτώματα της Ι.Ν.Μ.
e-genius.gr ...intelligent web software