Γενικά Θέματα

ΕΜΒΟΛΙΟ JOHNSON & JOHNSON (J.J.V.) ΚΑΤΑ COV-19

Βασίζεται πάνω στις γενετικές οδηγίες του ιού για τον σχηματισμό της S-Πρωτεΐνης (κορυφής πρωτεΐνης).

Σε αντίθεση όμως με τα εμβόλια Pfizer-Moderna που οι γενετικές πληροφορίες αποθηκεύονται σε μονές ελίκων RNA. Το εμβόλιο J.J. χρησιμοποιεί στην θέση αυτή διπλής ελίκωσης DNA.

Οι ερευνητές «πρόσθεσαν» το γονίδιο για την S-πρωτεΐνη του κοροναϊού σε ένα αδενοϊό (γνωστοί ιοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα). Ένα ειδικό βέβαια ΑΔΕΝΟΪΟ διαμορφωμένο, κατάλληλο που χρησιμεύει σαν «σχήμα» για την «μεταφορά» του DNA, ένα ιό που εισέρχεται στα κύτταρα αλλά στερείται την δυνατότητα αναδίπλωσης και πολλαπλασιασμού του.

Με τον τρόπο αυτό ο ιός παύει να διαθέτει λοιμώδεις και ανοσογόνες ιδιότητες.

Η J.J. εταιρεία ασχολείται στο τομέα αυτών των εμβολίων δεκαετίες.

Το πρώτο εμβόλιο για τον ιό Ebola δημιουργήθηκε από την J.J. αλλά και τα επόμενα εμβόλια για Zika virus – H.I.V. περιλαμβάνουν συμμετοχή της J.J.

Άλλες επιστημονικές εταιρείες π.χ. το εμβόλιο που δημιουργήθηκε από το University of Oxford and AstraZaneca βασίζεται στην ίδια ερευνητική νοοτροπία κατασκευής αλλά χρησιμοποιεί αδενοϊούς χιμπαντζή.

Το εμβόλιο της J.J. χρησιμοποιεί DNA είναι λιγότερο ευαίσθητο σε σύγκριση με το εμβόλιο mRNA της Pfizer και Moderna.

Επίσης, η μεμβράνη του αδενοϊού του «ιού οχήματος» είναι ανθεκτική και προστατεύει το γενετικό ολικό που περιέχεται στο εμβόλιο.

Πρακτικό αποτέλεσμα = Κυκλοφορία, διατήρηση του εμβολίου J.J. στους 2-8οC για 3 μήνες.

επίσης η χορήγηση του εμβολίου J.J. γίνεται άπαξ (αντίθετα με τα εμβόλια Pfizer-Moderna, AstraZeneca που χορηγούνται σε 2 δόσεις).

Δοκιμές και στατιστικές παρατηρήσεις συνεχίζονται όπου αφορούν κυρίως την προστασία που παρέχει το εμβόλιο αυτό και τον χρόνο διάρκειας αυτού.

Το εμβόλιο βρίσκεται στο πειραματικό στάδιο και χορηγείται σε άτομα ηλικίας 15-85.

Ελπιδοφόρα μηνύματα αναφέρουν την εμφάνιση εξουδετερωτικών αντισωμάτων (Neutralizing Antibodies) σε ποσοστό 90% την 29η ημέρα από τον χορήγηση του εμβολίου με διατήρηση ικανοποιητικού επιπέδου για τουλάχιστον 71 ημέρες, όπως επίσης και εμφάνιση αντισωμάτων κατά S-protein.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson (S spite) πρωτεΐνη του COV-19 χρησιμοποιεί με το πειραματικό όνομα Ad26 COV2 S αδενοϊό κατάλληλο παρασκευασμένο (αδενοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα σε άνθρωπο, αριθμός 26) σαν σχήμα μεταφοράς γενετικού υλικού από τον ιό εκτός του σώματος με στόχο τα κύτταρα του οργανισμού που παράγουν τεμαχίδια που θα αναγνωριστούν σαν αντιγόνα από το ανοσοποιητικό σύστημα με στόχο την ανάπτυξη αντισωμάτων τα οποία θα δράσουν αποτελεσματικά στην λοίμωξη από COV-19.

Το εμβόλιο συζητείται από άποψη παραπάνω ενίσχυσης του ανοσολογικού συστήματος με την χορήγηση της μίας ή της 2ης δόσης.

Οι μέχρι τώρα εμφανιζόμενες παρενέργειες είναι – πονοκέφαλος – μυϊκά άλγη – σπάνια πυρετός.

Πάντως δοκιμές συνεχίζονται.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref.: - CNN heat.

  • Biomard