Γενικά Θέματα

COV-19 - ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΑΛΛΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Ο ιός COV-19 προκάλεσε πανδημία σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 3 μηνών. Συντονισμένη και επίκαιρη έρευνα κατάδειξε θεραπευτικά σχήματα αντιμετώπισης του COV-19, που περιλαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές όπως lopinavir/ritonavir – chloroquine/chloroquine remdesivir.

Πολλά πεδία έχουν μείνει ανεξερεύνητα που αφορούν – την πρόληψη της νόσου – συλλογή κατάλληλων δειγμάτων σε παγκόσμια κλίμακα – τους τρόπους διάδοσης της νόσου – τα δυναμικά στοιχεία, παρατηρήσεις πάνω στον COV-19.

Στο γενικό αυτό πλαίσιο υπάρχουν πιθανότητες συνύπαρξης νόσησης (παράλληλης προσβολής – με γνωστά παθογόνα μικρόβια, ιούς, μύκητες και παραμένουν αυτά αδιευκρίνιστα).

ΣΥΝ-ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ INFLUENZA-SARS-MERS-COV19

Η προσβολή των ατόμων με άλλα μικρόβια αποτελούν συνηθισμένο εύρημα και σοβαρή επιπλοκή για άτομα νοσούντα από Influenza Virus όπως και μεταξύ των SARS ασθενών όπου έχει αναφερθεί ποσοστό 5% προσβολή από Chlamydophila pneumonia ή Mycoplasma pneumonia.

Επίσης έχει βρεθεί συνοσηρότητα MERS και Φυματίωσης .

Ο SARS – COV2 αποτελεί τεράστια πανδημία και πλέον πρόκληση για τους επιστήμονες (γιατρούς – νοσηλευτές – ερευνητές).

Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα που να αναφέρονται στην συνύπαρξη των είδη γνωστών πνευμονικών λοιμώξεων (μικροβιακής, ιογενούς – μυκητιασικής ταυτόχρονα) με την προσβολή από COV-19 και ο ιός να είναι ο κυριότερος παράγοντας της πνευμονίας.

Έρευνες που αναφέρονται στην συνύπαρξη COV-19 και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων έδειξε ότι ποσοστό 80% των ασθενών με COV-19 εμφανίζουν IgM αντισώματα (δείκτης πρόσφατης λοίμωξης) σε τουλάχιστον 1 από τους γνωστούς παθογόνους παράγοντες (μικρόβια – ιοί) μετά την ανάρρωση από τον ιό.

Έτσι, σαν λοίμωξη με COV-19 έχει αναφερθεί η προσβολή, με :

  • Mycoplasma Pneumonia
  • Chlamydia Pneumonia.

Αμφότεροι οι μικροοργανισμοί προσβάλλουν ενήλικες και παιδιά και ευκαιριακά προκαλούν θανατηφόρα συμβάματα. Γενικώς «άτυπες πνευμονίες».

Η παρουσία και συχνότητα παράλληλης λοίμωξης από συνυπάρχοντα μικρόβια στον ασθενή που έχει αναρρώσει από COV-19 φτάνει το ποσοστό 50%.

Η παράλληλη αυτή λοίμωξη των πνευμόνων περιλαμβάνει πλειάδα μικροβίων – ιών – μυκήτων (streptococcus pneumoniae – staphylococcus aureus – Klebsiella pneumoniae – Mycoplasma pneumoniae – Chlamydia pneumonia – Legionella pneumoniophilia – είδη candida – aspergillus flavis αλλά και διάφορους ιούς που «φιλούν» το αναπνευστικό σύστημα (αδενοϊοί – ρινοϊοί – influenza – parainfluenza).

Ο ιός influenza A αποτελεί τον πιο παθογόνο ιογενή παράγοντα λοίμωξης και που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα στην αντίδραση της αλυσωτής πολυμεράσης (CPR) για την ανίχνευση του COV-19.

Η βεβαιωμένη πλέον παρουσία αυτών των μικροβίων και ο ρόλος στην εξέλιξη και πορεία της λοίμωξης από COV-19 πρέπει να ερευνάται όχι μόνον όσο αφορά τις πνευμονικές συνυπάρξεις και εντοπίσεις των μικροβίων αυτών με το COV-19 αλλά και στην γενική πορεία προγνωστικής εξέλιξης της λοίμωξης από τον COV-19.

Επίσης, τα παραπάνω ευρήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν όχι μόνον για – ιατρικές θεραπείες αλλά και στατιστικά για επιδημιολογικές αναλύσεις.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μεγάλη μερίδα των ασθενών με COV-19 εμφανίζουν «άτυπες πνευμονίες» που χαρακτηρίζονται από πυρετό, βήχα, δύσπνοια – είναι δυνατόν όμως τα συμπτώματα αυτά εκτός από τη λοίμωξη με COV-19 να προκαλούνται και από συνυπάρχουσες λοιμώξεις ειδικά από :

  • M. pneumoniae
  • Chlamydia pneumoniae.

Ο προβληματισμός της διάγνωσης των άτυπων αυτών πνευμονιών είναι μεγάλος και τούτο δεν υπάρχουν αξιόπιστα «tests», πλην των ορολογικών για τα νοσήματα αυτά, που όμως αυτά τα «tests» δεν διαθέτουν αναγνωρισμένη αξιοπιστία.

Από την άλλη πλευρά έχει αναφερθεί σε άτομα με COV-19 ηλικίας 10-80 ετών με προϋπάρχοντα νοσήματα όπως Σακχαρώδης Διαβήτης – Καρκίνος θυρεοειδή - λοίμωξη με Influenza virus, και άλλα παθογόνα μικρόβια.

Γενικά οι παρουσία άλλων λοιμώξεων των πνευμόνων στα άτομα με COV-19 φτάνουν το 21%. Μέσος όρος ηλικίας μεταξύ ασθενών με COV-19 και λοίμωξης που συνυπάρχει ήταν παρόμοιοι (46,9/51,1 ηλικία).

Στατιστικά στοιχεία - Παρουσία ιών:

  • Rhinovirus / Enterovirus (6,9%)
  • R.S.V. (5,2%)
  • Non COVID coronaviruses (4,3%)

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ