Γενικά Θέματα

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (Σ.Ε.Α.Α.) AIDS : Acquired Immunodeficiency Syndrome

 

Το έτος 2011 συμπληρώθηκαν 30 ολόκληρα χρόνια από την εμφάνιση του AIDS – Σ.Ε.Α.Α.

Το σύνδρομο αυτό προκάλεσε βαθύτατο προβληματισμό και ουσιαστικά αλλαγές στις κοινωνικές και σεξουαλικές συμπεριφορές ανδρών και γυναικών (μικρής-μέσης ηλικίας κυρίως),  σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 30.000.000 άτομα πάσχουν από AIDS παγκοσμίως.

κοινωνικής

σεξουαλικής

 

clip_image001.gifclip_image002.gifΤο έτος 2011 απετέλεσε «ένα σημαδιακό έτος» για την αντιμετώπιση της ύπουλης αυτής νόσου η οποία αναμφισβήτητα έχει επηρεάσει τον συνολικό τρόπο διαβίωσης και συντροφικότητας                                  του σύγχρονου ανθρώ- που.

Και αυτό γιατί σήμερα είναι γνωστό ότι η ειδική για το AIDS αντιρετροϊκή αγωγή και η πρωϊμότερη χορήγηση της ωφελεί.

Βέβαια θεραπευτικά αλλά και προφυλάσσει από τη μετάδοση της νόσου σε ατομικό αλλά και πληθυσμιακό επίπεδο.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι μέχρι το τέλος του 2011 είχαν εμφανισθεί 276 νέα κρούσματα στον Ελλάδα (αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 50%) σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία περσινής χρονιάς.

Η αύξηση των κρουσμάτων η οποία αφορά όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, αποδίδεται :

  1. Σε αύξηση των ατόμων τα οποία λαμβάνουν ενδοφλέβια τοξικά εξαρτηματικές ουσίες (190 νέα κρούσματα).
  2. Αύξηση της πορνείας.
  3. Αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων.
  4. Σεξουαλική επαφή χωρίς μέτρα προφύλαξης (ανδρικόγυναικείο προφυλακτικό).
  5. Κοινή χρήση μολυσμένων συρίγγων και βελονών.

Όλες οι παραπάνω παράμετροι αφορούν κατηγορίες ατόμων με συνισταμένη ιατρικών, κοινωνικών, οικονομικών προβλημάτων και η αντιμετώπισή τους παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Επιβαρυντική σημασία για όλα τα προαναφερθέντα αποτελεί, ο φόβος, η αποστροφή, η προκατάληψη, αισθήματα που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος του κοινωνικού περιβάλλοντος και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού το οποίο ασχολείται και νοσηλεύει του ασθενείς με Σ.Ε.Α.Α. αλλά και τα οροθετικά άτομα με AIDS (Η οροθετικότητα που εμφανίζει το άτομο είναι ισόβια).

Όπως ελέχθη προηγουμένως 30.000.000 άτομα πάσχουν από HIV-λοίμωξη σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα ενώ 2.500.000 είναι παιδιά 15 ετών

Με στατιστικά δεδομένα 2.000.000 νέα κρούσματα προστίθενται κάθε χρόνο, και το 1/5 των ατόμων αυτών είναι άτομα με λοιμώξεις τα οποία δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί αλλά και σημαντικός αριθμός ατόμων που γνωρίζουν την νόσο τους αλλά δεν έχουν ουδεμία προσωπική, κοινωνική ή ασφαλιστική ιατρική φροντίδα.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ AIDS

Οι τρόποι μετάδοσης της νόσου είναι :

  1. Οι σεξουαλικές επαφές το ατόμου (κατά αριθμόν, συχνότητα, τρόπους ερωτικής επαφής).
  1. Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων (ευθέως ανάλογος δηλαδή η συνεύρεση με πολυάριθμους συντρόφους αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης).
  1. Επαφή με μολυσμένο αίμα και προϊόντα αίματος (μετάγγιση αίματος – τρύπημα με μολυσμένη βελόνα).
  1. Κάθετη μετάδοση της νόσου από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό ή το θηλασμό.

Γενικά τα ποσοστά μετάδοσης διαφέρουν γεωγραφικά και εξαρτώνται : α) από τους ιατροκοινωνικούς παράγοντες, β) την Προληπτική εφαρμογή μέτρων κάθε χώρας.

ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ

ΝΟΣΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

ΜΕ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΤΑΞΗ ΕΤΕΡΟΦΥΛΩΝ.

Ο υποχρεωτικός από νομικής πλευράς και βελτιωμένος εργαστηριακά έλεγχος που εφαρμόζεται στις αιμοδοσίες έχει ελαττώσει κατά κολοσσιαίο ποσοστό, το ποσοστό μετάδοσης της νόσου ενώ και η εφαρμογή πρωτοκόλλων προφυλακτικής θεραπείας, σε έγκυες γυναίκες φορείς της νόσου έχει επίσης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του AIDS.

Αντίθετα σημειώνεται στην Ελλάδα αύξηση στα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ουσιών (αύξηση 260% συγκριτικά με το έτος 2010).

Η εξάπλωση της HIV λοίμωξης στους ενδοφλέβιους χρήστες, ευνοείται : α) τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, β) την εξάπλωση της πορνείας, γ) την αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, δ) την σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, ε) αύξηση της μετανάστευσης, στ) την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων.

Τα ποσοστά μετάδοσης του AIDS διαφέρουν και επηρεάζονται από τους διαφόρους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες και τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου των ατόμων.

ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ

ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ AIDS ΑΛΛΑ ΤΡΟΠΟΙ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ

ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Η ΝΟΣΟΣ.

Από τα βασικά στοιχεία της αντιμετώπισης και του περιορισμού εξάπλωσης του AIDS αποτελεί η εξέλιξη της θεραπείας του και ειδικά η ανάπτυξη και εξέλιξη της θεραπείας κατά των ρετροϊών.

Τα τελευταία 20 χρόνια οι κατευθύνσεις οι οποίες περιλαμβάνουν : α) την επιμήκυνση επιβίωσης των ασθενών με AIDS, β) την εκρίζωση του ιού, γ) ανάπτυξη και εφαρμογή φαρμάκων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα έχουν πλήρως επιτευχθεί.

 

Σήμερα, έχει στη θεραπευτική φαρέτρα ο γιατρός διαθέτει 30 φάρμακα κατά των ρετροϊών (μονά ή σε συνδυασμό), τα οποία ανήκουν σε 6 κατηγορίες.

α/α

Φάρμακο

Παρενέργειες

1.

Το ΑΖΤ = ήταν το 1987 το πρώτο φάρμακο των νουκλεοσιδικών αναστολέων της ανάστροφης μεταγραφάσης. Σήμερα η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει συνολικά 8 τέτοια φάρμακα.

Ø    Μυελοτοξικότητα

Ø    Γαλακτική οξέωση

Ø    Πολυνευροπάθεια

Ø    Οξεία Παγκρεατίτιδα

Ø    Λιποατροφία

2.

Μη νουκλεοσιδικοί αναστολείς της αναστροφής μεταγραφάσης

Εμφανίζεται το έτος 1990 και περιλαμβάνουν :

Ø    Nevipourine

Ø   Delavirdine

Ø   Efavirenz

Ø   Etravarine

Ø    Αντιδράσεις υπερευαισθησίας

Ø    Ηπατοτοξικότητα

Ø    Αντιδράσεις από ΚΝΣ

3.

Αναστολείς της πρωτεάσης (P.I.S.)

Εμφανίστηκαν το 1995 και έδωσαν μεγάλη ώθηση στην θεραπεία του AIDS.

Ø    Διαταραχές από ΓΕΣ

Ø    Υπερλιπιδαιμία

Ø    Λιπουπερτροφία

Ø    Νεφρολιθίαση

4.

Αναστολείς της ιντεργκράσης (σκ. RalTegraviz)

…….. στα βασικά ένζυμα του κύκλου αναπαραγωγής της HIV (ανάστροφη μεταγραφάση, πρωτεάση, ιντεργκράση).

Ø    Ραβδομυόλυση

Ø    Ηπατίτιδα

5.

Οι αναστολείς σύντηξης

Όπως και φάρμακα παρεμποδίζουν την είσοδο του ιού στα CD4 κύτταρα. Εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής είναι η enfuvirtide (Υποδόριος έγχυση πολλές φορές ημερησίως)

έντονες τοπικά ανεπιθύμητες ενέργειες στα σημεία της ένεσης

6.

Στην είσοδο του HIV στα CD4 κύτταρα δρα και το καινούργιο φάρμακο Mazaviroc

 

Υ.Γ.

Τα τελευταία χρόνια είναι πια γεγονός ότι πολλές καινούργιες γνώσεις, καινούργια μηνύματα και η πληρέστερη πληροφόρηση δίνουν νέα ελπιδοφόρα μηνύματα για το AIDS, μηνύματα τα οποία πρέπει να περάσουν στη συνείδησή μας, μηνύματα τα οποία εκπέμπουν αγάπη στη ζωή, στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ