Γενικά Θέματα

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΠΗΣ - ΙΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΠΗΣ

Τα συμπτώματα της γρίππης και του κοινού κρυολογήματος είναι παρόμοια, ουσιαστικά δεν ξεχωρίζουν.

Όταν έχετε γρίππη οι πρώτες μέρες της προσβολής συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, ο οποίος υποχωρεί μετά 2 μέρες. Αντίθετα στο κοινό κρυολόγημα τις 2 πρώτες ημέρες που αποτελούν και την περίοδο επώασης του ιού, δεν εμφανίζεται κανένα σύμπτωμα.

Στην ουσία δηλαδή δεν γνωρίζει κανείς ότι έχει ήδη αρρωστήσει. Η μετάδοση του ιού της γρίππης γίνεται 1 μέρα πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων και εξακολουθεί 3 – 7 μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ιοί που προκαλούν γρίππη είναι ενεργείς για 7 μέρες στις θερμοκρασίες του ανθρώπινου σώματος.

Πάνω από 20 ημέρες διατηρούνται οι ιοί σε μικρότερες θερμοκρασίες.

Είναι επικίνδυνος μόνο ο ιός Α(Η1Ν1) – Α(Η2Ν3), όπως και ο ιός γρίππης Β?

Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι ο Α(Η1Ν1) σχετίζεται με ελαφρά μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα αλλά και οι άλλοι ιοί της γρίππης σχετίζονται με επιπλοκές και εισαγωγές στις ΜΕΘ και θανάτους.

Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 3 ΤΥΠΟΥΣ

ΙΩΝ ΓΡΙΠΠΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ (ΑΗ1Ν1 π.χ.)

ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ (ακόμα και επί διαγνωστικής υποψίας γρίππης!)

Η γρίππη είναι επικίνδυνη νόσος μόνο για τους ηλικιωμένους?

Όχι μόνον για τα άτομα μεγάλης ηλικίας αλλά γενικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η μεγάλη ηλικία αποτελεί σίγουρα ένα επιβαρυντικό παράγοντα, αλλά η γρίππη αποτελεί σοβαρό νόσημα για όλους (μικρούς και μεγάλους).

Αφού περάσαμε γρίππη μπορεί να προσβληθούμε ξανά (την ίδια περίοδο)?

Βέβαια μετά από γριππώδη συνδρομή μπορεί να εμφανιστεί ξανά η ίδια συμπτωματολογία και αυτό οφείλεται : 1) η δεύτερη προσβολή οφείλεται σε άλλους ιούς (εκτός του ιού της γρίππης), που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, 2) η δεύτερη προσβολή οφείλεται σε νέο τύπο γρίππης.

Χορηγούνται αντιβιοτικά με τα πρώτα συμπτώματα της γρίππης?

Κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Ένδειξη χορήγησης αντιβιοτικών υπάρχει όταν στην εξέλιξη της λοίμωξης εμφανιστούν επιπλοκές ή επιμολύνσεις από άλλα μικρόβια.

Είναι το εμβόλιο κατά της γρίππης ασφαλές-αβλαβές?

Αποτελείται από ζώντα ειδικής επεξεργασμένα στοιχεία ιών της γρίππης. Ουσιαστικό πρόβλημα για τον εμβολιασμό υπάρχει στα άτομα που εμφανίζουν αλλεργία (αν και σήμερα αυτό αντιμετωπίζεται) αυτό οφείλεται στην Παρασκευή των εμβολίων, που καλλιεργούνται σε εμβρυοφόρα αυγά όρνιθας (ελάχιστη ποσότητα δυνητικά αλλεργιογόνων ουσιών).

Το αντιγριππικό εμβόλιο δεν χορηγείται σε άτομα με νοσήματα (σε έξαρση) του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Είναι απαραίτητος ο ετήσιος αντιγριππικός εμβολιασμός?

Οι ιοί της γρίππης είναι ευμετάβλητοι και διαφόρων τύπων. Δεν γνωρίζουμε έτσι απόλυτα ποια στελέχη θα προκαλέσουν επιδημία την απόμενη χρονιά.

Έτσι κάθε χρόνο συντίθεται ένα νέο εμβόλιο που καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες αλλά και την κλινική και εργαστηριακή εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς.

Ο κάθε εμβολιασμός προκαλεί ανοσοποίηση σε

Ποσοστό 60% - 90% των ατόμων που εμβολιάζονται.

Γιατί παρά τον εμβολιασμό, πολλά άτομα νοσούν από γρίππη και μάλιστα επαναλαμβανόμενα?

Κάθε χρόνο το εμβόλιο περιέει Α(Α1Ν1) – Α(Η3Ν2) και τύπου Β ιός γρίππης. Δεν είναι όμως όλες οι «ιώσεις» του αναπνευστικού συστήματος «γρίππη» έστω και αν εμφανίζουν παρόμοια συμπτωματολογία.

Πόσες δόσεις αντιγριπτικού εμβολίου απαιτούνται?

Η ανοσία διαρκεί 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό. Σε περιοχές όπου λόγω κλιματολογικών συνθηκών η ετήσια έξαρση της γρίππης είναι μακρά, αναγκαίο είναι να δοθεί δεύτερη δόση εμβολίου (παράταση της ανοσίας).

Στην Ελλάδα οι ιοί της γρίππης εμφανίζουν επιδημίες από τον Ιανουάριο μέχρι αρχές Απριλίου, έτσι χορήγηση μίας μόνο δόσης εμβολίου, θεωρείται επαρκής.

Ποιός ο ρόλος των μαζικών μέσων ενημέρωσης?

Τα ΜΜΕ πολλές φορές δεν μεταδίδουν απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες, αλλά παρεμβαίνει σε αυτές εντυπωσιασμός και υπερβολή, στοιχεία τα οποία οδηγούν σε μεγαλύτερη ακροαματικότητα!!!

Η πλημελής αυτή κατανόηση, παρουσίαση, καταγραφή και αναπαραγωγή στοιχείων, πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή στα θέματα υγείας.

 

Για την αντιγραφή

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

 

  • ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ

  • ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ