• Αρχική

Ανύψωση Hμιδιαφράγματος

  • Νεόπλασμα (βρογχογενές καρκίνωμα, νεοπλασίες μεσοθωρακίου, ενδοηπατικοί όγκοι)

  • Λοιμώδη αίτια (πνευμονία, εμπύημα πνεύμονος, φυματίωση πνευμόνων, υποδιαφραγματικό απόστημα

  • Ατελεκτασία

  • Δυσλειτουργία φρενικού νεύρου (μυελίτιδα, έρπης ζωστήρας, κακοήθες νεόπλασμα)

Συνέχεια ανάγνωσης

Αχαλασία οισοφάγου (Α.Ο.)

Αναφέρεται στην κινητικότητα – περισταλτικότητα του οισοφάγου. Ειδικά επηρεάζεται ο κάτω οισοφαγικός σφικτήρας (που βρίσκεται στο κάτω τμήμα του οισοφάγου σε επαφή με το στομάχι στην φάση της κατάποσης τροφών (στερεών – υγρών) όπου ο σφιγκτήρας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Χολοκυστίτιδα (ΧΛΚ)

ΧΛΚ σημαίνει φλεγμονή χοληδόφου κύστεως και μπορεί να είναι οξεία (ΟΧΛΚ) ή χρόνια (ΧΧΛΚ). Οξεία χολοκυστίτιδα (ΟΧΛΚ)
Συμπτώματα: Συνεχής, σταθερός πόνος, ευαισθησία στην ψηλάφηση στο επιγάστριο ή το δεξιό υποχόνδριο (ανατομική θέση χοληδόχου κύστεως) Ναυτία, έμετος (τροφώδεις στην αρχή, χολώδεις κατόπιν) Ρίγος, πυρετός, αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων

Συνέχεια ανάγνωσης

Δευτεροπαθείς όγκοι ήπατος – Ηπατικές μεταστάσεις (Η.Μ.)

Η συχνότητα εμφάνισης των δευτεροπαθών όγκων του ήπατος είναι 20 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα εμφάνισης των πρωτοπαθών όγκων. Έτσι:

1.Οι νεοπλασίες μαστού 61%

2.Νεοπλάσματα πνευμόνων 40%

3.Νεοπλασίες ωοθηκών 52%

Συνέχεια ανάγνωσης

Όγκοι ήπατος (Ο.Η.)

Οι όγκοι ήπατος διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Οι καλοήθεις όγκοι του ήπατος είναι σχετικά σπάνιοι. Καλύπτουν το 8% των ηπατικών νεοπλασιών. Η ανακάλυψή τους σχεδόν πάντα είναι τυχαία συνήθως σε απεικονιστικό έλεγχο (π.χ. υπερηχογράφημα ήπατος).

Συνέχεια ανάγνωσης

Κακοήθεις όγκοι ήπατος

Πρωτοπαθής όγκος ήπατος
Ηπατοκυτταρικός Καρκίνος (Ηπ/κός ΚΣ - ΗΠΚ)
Ο ηπ/κός Κ/Σ/ ιστολογικά διακρίνεται σε 3 τύπους:

1Ηπάτωμα – ηπατοκυτταρικό νεόπλασμα. Προέρχεται από τα ηπατικά κύτταρα.

2Χολαγγείωμα ή χολαγγειοκαρκίνωμα (από επιθήλιο των χοληφόρων οδών)

3Μικτός τύπος (ηπατοχολαγγειο-καρκίνωμα = προέρχεται από το ήπαρ και τα χολαγγεία).

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεταστάσεις στο ήπαρ από νεοπλασίες – ηπατικές μεταστάσεις

Μεταστάσεις στο ήπαρ από νεοπλασίες – ηπατικές μεταστάσεις (Δευτεροπαθείς όγκοι ήπατος – Δ.Μ.Η.)

Η συχνότητα εμφάνισης και προσβολής του ήπατος (δευτεροπαθείς μεταστάσεις - εκτοπίσεις) στις διάφορες νεοπλασίες, είναι πολύ συχνή. Η συχνότητα των Δ.Μ.Η. είναι 20 φορές μεγαλύτερη από την εμφάνιση των πρωτοπαθών όγκων του ήπατος. Κάθε νεοπλασία δεν συνοδεύεται από μεταστάσεις στο ήπαρ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Καρκίνος στο πάγκρεας (Κ.Π.)

Ο Κ.Π. αποτελεί κατά ποσοστό το 2% του συνόλου των νεοπλασιών και το 5% των θανάτων που προκαλούνται από νεοπλασίες. Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες σε όλες τις χώρες του κόσμου (άνδρες 1,5, γυναίκες 1). Στην Ελλάδα εμφανίζει χαμηλή συχνότητα (βλ. πίν. 1)

Συνέχεια ανάγνωσης

Καρκίνος στομάχου (Κ.Σ.)

21.000 άτομα νοσούν. 12.000 θάνατοι σημειώνονται μόνο στις ΗΠΑ ετησίως.
Στατιστικά στοιχείαΟ Κ.Σ. είναι 2η αιτία θανάτου παγκόσμια. Τα ποσοστά του είναι πού υψηλά στην Ιαπωνία, Χιλή, Ισλανδία. Στις ΗΠΑ είναι η 7η πιο κοινή αιτία θανάτου από Ca (Μαύρη Φυλή, Ισπανοί, Ινδιανοί Αμερικής). Η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία (>75% άνω των 50 ετών). Σημειώνεται η αιτιολογική σχέση παθογένειας του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού και του γαστρικού καρκίνου. Επίσης το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Η.P.) έχει συνδεθεί άμεσα με το λέμφωμα του στομάχου. Τα επονομαζόμενα MALT (Mucosa accociated lymphoid issue = Βλεννογονικά συνοδεύοντα λεμφοειδή ιστό) θεωρούνται χαμηλής κακοήθειας λεμφώματα και η επιτυχής εκρίζωση του Η.Ρ. από το γαστρικό βλεννογόνο προκαλεί υποστροφή των λεμφωμάτων αυτών.

Συνέχεια ανάγνωσης

T

ο αλκοόλ μαζί με τα ναρκωτικά αποτελούν την μεγαλύτερη μάστιγα της σημερινής ανθρωπότητας. Γενικά σε παγκόσμια κλίμακα ο αλκοολισμός είναι περισσότερο διαδεδομένος στους άνδρες από τις γυναίκες.
Πιστεύεται ότι γενετικοί, περιβαλλοντικοί μεταβολισμού παράγοντες, παίζουν ρόλο στην «προδιάθεση» αυτή. Οι αλκοολικές γυναίκες είναι περισσότερο ευαίσθητες στις ανεπιθύμητες ενέργειες του αλκοόλ, ενώ οι αλκοολικοί άνδρες εμφανίζουν «βεβαρημένες» κοινωνικές συμπεριφορές (βιαιότητες – ξυλοδαρμοί – καταστροφικές συμπεριφορές, νομικά προβλήματα κυρίως).

 

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΛιγότερα άτομα μεγάλων ηλικίας εμφανίζουν αλκοολισμό από τα άτομα της νεαρής ηλικίας. Εξηγήσεις  γι αυτό είναι 1) ηλικιωμένοι πίνουν λιγότερες ποσότητες αλκοόλης μέσα στο πλαίσιο των συγκεκριμένων περιορισμών θερμίδων (το αλκοόλ όταν μεταβιβάζεται στον ανθρώπινο οργανισμό με ρυθμό 0,1 mgr/kgr/καθ’ ώραν παρέχει θερμίδες στον οργανισμό) και γενικά διαιτητικών Συμβουλών. 2) Πολλοί αλκοολικοί δεν επιβιώνουν υποκύπτοντας σε πολύ νεώτερες ηλικίες συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, σε ασθένειες και βλάβες που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση αλκοόλης.
Οι άνδρες πίνουν περισσότερο από τις παγκοσμίως και παρόλο που η κατάχρηση μειώνεται με την  ηλικία οι άνδρες διατηρούν το προβάδισμα. Εξάρτηση σωματική και ψυχική από το ποτό εμφανίζονται  σε ποσοστό 5% στους άνδρες, 0,5% στις ενήλικες γυναίκες. Φαίνεται ότι υπάρχουν 1) ένα «κληρονομούμενο γενετικά» στοιχείο που ευνοεί την εμφάνιση και ροπή προς τον αλκοολισμό (παρατηρήσεις που έγιναν σε διδύμους στην Αυστραλία) 2) παράγοντες του περιβάλλοντος – γεωγραφικοί παράγοντες – κλιματολογικοί παράγοντες συντείναν στη γένεση και διάδοση του αλκοολισμού π.χ. στον Καναδά που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος φτάνει πολύ χαμηλά, η κατάχρηση του αλκοόλ είναι πολύ συχνή όχι μόνον για την αντιμετώπιση του ψυχρού κλίματος αλλά και σαν «διαφυγή» για τον απομονωτισμό και ψυχική μοναξιά που χαρακτηρίζει  τους ντόπιους κατοίκους. 3) Γενικά η χρήση – κατανάλωση αλκοόλων  χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή σαν απάντηση στο «stress" και δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που διαβιούν τα άτομα στις σύγχρονες κοινωνίες.

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software