• Αρχική

ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ (ΟΡΛ)

Οι λίθοι που βρίσκονται στο ουροποιητικό σύστημα είναι πολυκρυσταλλικά αθροίσματα με οργανικό πυρήνα.

Οι διαστάσεις των λίθων κυμαίνονται από χιλιοστά (ψάμμος) έως εκατοστά (μεγάλοι λίθοι οι οποίου σχηματίζονται μέσα στο νεφρό και «στραγγαλίζουν» τη λειτουργία του).

Συχνότητα ΟΡΛ

Σε νοσοκομειακούς άρρωστους η συχνότητα είναι 1/1000. Ενώ ανευρίσκονται σε ποσοστό 1% στις νεκροτομές.

240.000 - 720.000 άτομα πάσχουν στις ΗΠΑ από ΟΡΛ, κάθε χρόνο.

Οι άνδρες εμφανίζουν σε ποσοστό 3:1 συγκριτικά με τις γυναίκες, ουρολιθίαση.

Η αναλογία αυτή εξισώνεται στις μεγάλες ηλικίες.

Συνήθως η ουρολιθίαση εμφανίζεται στην κατά τη διάρκεια 3ης - 4ης δεκαετίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

Λίθοι νεφρών Στερεά σωματίδια - τεμαχίδια που σχηματίζονται μέσα στο ουροποιητικό σύστημα.

Προκαλούν πόνο (κωλικό νεφρών) - ναυτία - εμέτους - αιματουρία - ουρολοιμώξεις (ρίγη - πυρετικά κύματα).

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύστεις νεφρών

Οι κύστεις νεφρών είναι απλές κύστεις καλοήθεις, στρογγυλές και ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο παρέγχυμα του νεφρού, έχοντας ομαλά τοιχώματα. Κ.Ν. εκφράοζυν το 65-70% των μορφωμάτων των νεφρών. Οι Κ.Ν. είναι κοιλότητες που περιέχουν υγρό ή αναλογία υγρού. Μία ή περισσότερες απλές κύστεις νεφρών βρίσκονται στο 50% των ατόμων με ηλικία 50 ετών και άνω. Οι Κ.Ν. σπάνια προκαλούν συμπτώματα και δεν έχουν κλινική σημασία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Νεφρολιθίαση

Λίθοι νεφρών Στερεά σωματίδια – τεμαχίδια που σχηματίζονται μέσα στο ουροποιητικό σύστημα. Προκαλούν πόνο (κωλικό νεφρών) – ναυτία – εμέτους – αιματουρία - ουρολοιμώξεις (ρίγη – πυρετικά κύματα).

Συνέχεια ανάγνωσης

Aιματουρία (AΤΡ)

Αιματουρία είναι η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα.
Η εμφάνιση και χρώση των ούρων μπορεί να είναι κόκκινη (μακροσκοπική αιματουρία: φανερή με το μάτι ΑΤΡ) – αιμοβαφής (μαζική ΑΤΡ) ή μικρή αλλαγή του χρώματος των ούρων που δεν είναι αντιληπτή με το κοινό μάτι αλλά αποδεικνύεται με την εξέταση των ούρων στο μικροσκόπιο του μικροβιολογικού εργαστηρίου (μικροσκοπική αιματουρία).

Συνέχεια ανάγνωσης

Διάμεση κυστίτιδα (Δ.Κ.)

Η Δ.Κ. είναι μη φλεγμονώδης πάθηση ουροδόχου κύστεως που προκαλεί συμπτώματα όπως:

1Πόνος (κοιλιακός – υπερηβικός – κάτω από τον αφαλό)

2Συχνουρία

3Ακράτεια ούρων

4Επείγουσα επιθυμία προς ούρηση

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αιματοσπερμία (AΜΣ)

Αιματοσπερμία ονομάζεται η εμφάνιση αίματος στο σπέρμα, εύρημα που τρομάζει το άτομο αλλά σχεδόν πάντα έχει καλοήθες υπόστρωμα. Τις περισσότερες φορές η ΑΜΣ είναι ιδιοπαθής (χωρίς αίτιο).

Συνέχεια ανάγνωσης

P.S.A. Καρκίνος Προστάτου

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο είναι γνωστό από πολλά χρόνια, ότι εφαρμόζεται στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου ου προστάτου. Μετά την ριζική προστατεκτομή που εφαρμόζεται για Ca προστάτου, η παρακολούθηση της τιμής P.S.A. στο αίμα, χρησιμεύει σαν καρκινικός δείκτης (παρακολούθηση της νόσου).

Έτσι σε άνδρες που έχουν υποστεί ριζική αφαίρεση προστάτου και έχουν αύξηση μετεγχειρητικά του P.S.A. αυτό σημαίνει κατ’ εκτίμηση, 8 χρόνια μέχρι την εμφάνιση μεταστάσεων από τη στιγμή ανόδου του P.S.A. Από τη στιγμή που οι ασθενείς εμφανίσουν μεταστάσεις η διάρκεια ζωής είναι 5 χρόνια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πρόληψη και θεραπεία νεφρολιθίασης

Αρχίζει αύριο εβδομάδα ενημέρωσης και πρόληψης πάνω σε νεφρολογικά προβλήματαΗ νεφρολιθίαση είναι μια συχνή νόσος στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ένα 10% των ανδρών και 5% των γυναικών θα δημιουργήσουν τουλάχιστο μια πέτρα στα νεφρά τους μέχρις ότου φθάσουν στην ηλικία των 70 ετών. Χωρίς αύξηση της ποσότητας του νερού που πίνουμε, χωρίς την ορθή αλλαγή στη δίαιτα και χωρίς εξειδικευμένη θεραπεία οι πέτρες στα νεφρά θα συνεχίσουν να παράγονται στους ασθενείς αυτούς.

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software