• Αρχική

Βασικές γνώσεις Eν τω βάθει Θρομβοβλεβίτιδας

Βασικές γνώσεις και πληροφορίες για την εν τω βάθει Θρομβοβλεβίτιδα (Ε.Β.Θ.) των αεροπορικών ταξιδιών

Κάθε χρόνο 1-2 άτομα εμφανίζουν Ε.Β.Θ. και το 1/3 από αυτά χειρουργούνται. Στατιστικά στοιχεία (βλ. Travel Medicine) για Ε.Β.Θ. που προκαλείται στα αεροπορικά ταξίδια. Φρόνιμο είναι να ξέρουν οι ταξιδιώτες τα συμπτώματα και την τελική εικόνα της Ε.Β.Θ. ώστε να μπορεί να προλαμβάνεται αυτή. Χρυσός κανόνας της Ιατρικής είναι «Η Πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας», δηλ. καλύτερα να προλαμβάνουμε τα νοσήματα παρά να τα θεραπεύουμε.

Τι είναι Ε.Β.Θ.Η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ένας «Θρόμβος» αίματος, σχηματίζεται στις εν τω βάθει βλέβες του ποδιού. Οι φλέβες είναι αγγεία, που μέσα από αυτά επιστρέφει το φλεβικό αίμα (αίμα χωρίς παρουσία Ο2) στην καρδιά. Η επιστροφή του αίματος μέσα στις φλέβες έχει να υπερνικήσει τη βαρύτητα και τη «μεγάλη» διαδρομή από τα κάτω άκρα ώσπου να επανέλθει στην καρδιά. Η λειτουργία αυτή επιτυγχάνεται από
  • την σύσπαση των μυών των ποδιών
  • την λειτουργία βαλβίδων που φέρει το τοίχωμα των φλεβών και που λειτουργούν αντίθετα στην βαρύτητα.
Οι λειτουργίες αυτές δρουν σε φυσιολογικό άτομο. Αν όμως υφίστανται παράγοντες που αλλάζουν τις παραπάνω φυσιολογικές λειτουργίες (π.χ. ακινησία σώματος ποδιών, όπως συμβαίνει στα αεροπορικά ταξίδια, τότε προκαλείται λίμναση του αίματος στις φλέβες κάτω άκρων με επακόλουθο το σχηματισμό θρόμβου που οδηγεί στη θρόμβωση.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Ε.Β.Θ.Οίδημα, πρήξιμο, πόνος του ποδιού που έχει Ε.Β.Θ. Επιπλοκή που συμβαίνει είναι ένα κομμάτι ή ο σχηματισμένος θρόμβος να «ταξιδέψει» από το πόδι με την κυκλοφορία του αίματος και να αποφράξει αγγείο ή αγγεία σε άλλο μέρος του σώματος. Το αποτέλεσμα ονομάζεται εμβολή και αν γίνει στους πνεύμονες (η συνηθέστερη επιπλοκή της Ε.Β.Θ.) ονομάζεται Πνευμονική Εμβολή (Π.Ε.) που αν δεν διαγνωστεί είναι θανατηφόρα. Συμπτώματα Π.Ε. Πόνος στο θώρακα ξαφνικός, δύσπνοια, κοντοανάσεμα, βήχας, αιματηρά πτύελα.
Θεραπεία Ε.Β.Θ.Αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση, αν πάσχει μόνο το πόδι, δίνεται θεραπεία για να προλάβουμε την επέκταση του θρόμβου και τη δημιουργία Π.Ε. Δίνονται φάρμακα αντιπηκτικά που κάνουν «πιο λεπτόρρευστο», λιγότερο πυκνό το αίμα. Τα φάρμακα αυτά είναι
  • ενέσεις στο δέρμα (μπορεί να γίνονται και στο σπίτι του αρρώστου)
  • χαπάκια από το στόμα που δρουν με όμοιο τρόπο και που χορηγούνται μετά 48-50 ώρες από την ένεση και αυτό γιατί δρουν μετά από 2-3 μέρες.
Συνιστάται τοποθέτηση σε ψηλότερο σημείο από το κρεβάτι του ποδιού του αρρώστου.
Η πνευμονική εμβολή είναι επείγον περιστατικό και αντιμετωπίζεται με νοσηλεία στο Νοσοκομείο όπου γίνεται η παραπάνω θεραπεία και παρακολουθούνται οι πνεύμονες, το καρδιακό σύστημα και η γενική κατάσταση του αρρώστου.
Παράγοντες – αίτια «ταξιδιωτικά» που αυξάνουν τον κίνδυνο Ε.Β.Θ.

1Οδικά, αεροπορικά ταξίδια, ταξίδια με τρένο.

2Μεγάλη ηλικία

3Διάρκεια ταξιδιών, συχνά ταξίδια.

4«Αναγκαστική ακινησία» κατά τη διάρκεια των ταξιδιών (π.χ. ταξιδιώτες «οικονομικής» ή «επαγγελματικής» θέσης αεροπλάνων)

5Τοποθέτηση σώματος – άκρων κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης και του ύπνου που δεν διευκολύνει την επάνοδο, επαναφορά αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά.

6Χρήση πολύ «στενών» εσωρούχων ή ενδυμάτων που περιορίζουν τις κινήσεις του σώματος.

7Υπέρβαρα, παχύσαρκα άτομα, εκτός από τους παραπάνω παράγοντες έχουν και τη δυσκολία κίνησης από το υπέρμετρο σωματικό βάρος τους. Επίσης τα ίδια προβλήματα εμφανίζουν και τα πολύ ψηλά αλλά και πολύ κοντόσωμα άτομα.

8Χαμηλή υγρασία, χαμηλό οξυγόνο, κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, οδηγούν σε αφυδάτωση που αλλάζει τις συνθήκες κυκλοφορίες του αίματος.

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε μελετήστε και αναλύστε καλά τους «Παραπάνω Επικίνδυνους Παράγοντες» και βεβαίως συμβουλευτείτε τον προσωπικό γιατρό σας.
Προληπτικά μέτρα για αεροπορικά ταξίδια για αποφυγή της Ε.Β.Θ.

1Κατανάλωση άφθονων υγρών, νερού κατά τη διάρκεια της πτήσεως.

2Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καφέ κατά τη διάρκεια της πτήσης.

3Κατάλληλο άνετο ντύσιμο που δεν περιορίζει τις κινήσεις του σώματος (αποφυγή στενών εσωρούχων!!!)

4Κατάλληλη τοποθέτηση, θέση των ποδιών ώστε να μην πιέζεται στις γωνίες του καθίσματος και η σπονδυλική στήλη να βρίσκεται σε παράλληλη θέση με τη ράχη του καθίσματος.

5Αλλάζετε συχνά τη θέση των ποδιών ακουμπώντας στην ειδική υποδοχή του μπροστινού καθίσματος ή χρησιμοποιείστε κάποια αποσκευή για να ακουμπάτε τα πόδια πάνω σε αυτήν.

6Συχνές ασκήσεις (βλ. σχήμα) ποδιών κάθε μισή ώρα, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής πτήσης.

7Επιδιώξτε να κυκλοφορείτε (τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας) μέσα στο αεροσκάφος.

ΣυμπέρασμαΑν έχετε κάποιον ή κάποιους από τους «προδιαθετικούς» - «επικίνδυνους» παράγοντες που έχουν ήδη αναφερθεί παραπάνω πριν κάνετε ταξίδι ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.
e-genius.gr ...intelligent web software