• Αρχική

Ο καρκίνος του τραχήλου αναπτύσσεται στον τράχηλο, το κατώτερο τμήμα της μήτρας το οποίο προβάλλει μέσα στον κόλπο. Εκδηλώνεται όταν κύτταρα του τραχήλου μολύνονται με HPV, γίνονται νεοπλαστικά και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Ο προληπτικός έλεγχος έχει στόχο να ανιχνεύσει νεοπλαστικά κύτταρα στον τράχηλο σε πρώιμα στάδια, όταν αυτά μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, έτσι ώστε να μη μπορέσουν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου. Ο προληπτικός έλεγχος γίνεται με το τεστ Παπανικολάου και με το HPVDNA τεστ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ (SEX);

Βέβαια, 20 διαφορετικές ασθένειες μεταδίδονται σεξουαλικά.

Οι παράγοντες οι οποίοι τις προκαλούν είναι μικρόβια, ιοί, μύκητες, παράσιτα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Τις περισσότερες φορές οι έγκυες που έχουν άσθμα πριν από την εγκυμοσύνη, το άσθμα χειροτερεύει (χωρίς αυτό να είναι κανόνας). Το άσθμα επίσης δεν αποτρέπει το φυσιολογικό τοκετό.

Επίσης, η κύηση δεν μεταβάλλει τη ήδη θεραπεία του άσθματος.

Βρογχοδιασταλτικά και κορτικοειδή (κορτιζόνη) αποτελούν την 1η γραμμή θεραπείας.

Η χορήγηση θεοφυλλίνης (βρογχοδιασταλτικό) δεν χορηγείται κατά την διάρκεια της κύησης.

Για ακραίες περιπτώσεις εξάρσεων Β.Α., Methylpreduisolone 60-80mgIV ανά 6-8 ώρες για διάστημα 2-3 ημερών συνιστάται.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Σαν Φ.Κ.Π. ορίζονται φλεγμονώδη νοσήματα του γεννητικού συστήματος των γυναικών που προσβάλλουν α) το ενδομήτριο β) τις σάλπιγγες γ) περιτόναιο πυέλου δ) ωοθήκες ή συνδυασμό αυτών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινοκυστική Νόσος Μαστών (Ι.Ν.Μ.)

Χαρακτηριστικά ευρήματα:
  • Επώδυνη, πολλαπλή εμφάνιση, συνήθως αμφοτερόπλευρη διογκώσεων, μαζών στο στήθος.
  • Μεταβολές, αυξομειώσεις μεγέθους των μαζών παρατηρούνται συχνά.
  • Πολύ συχνά, ο πόνος επιδεινώνεται και αυξάνεται το μέγεθος των μαζών κατά την προεμμηνορρυσιακή φάση του κύκλου.

Η Ι.Ν.Μ. εμφανίζεται στις ηλικίες 30 - 50 ετών. Επίσης παρουσιάζεται σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνορρυσία, γυναίκες με πρώτη γέννα >= 30 ετών και σε γυναίκες πολύτοκες. Πολύ σπάνια είναι η εμφάνισή της στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, εφόσον δεν λαμβάνουν ορμονικά υποκατάστατα. Η Ι.Ν.Μ. αποδίδεται στη δράση των οιστρογόνων πάνω στο μαστικό αδένα. Οι γυναίκες σε ηλικία 18-22 ετών που καταναλώνουν αλκοόλ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από την υπόλοιπο πληθυσμό να εμφανίσουν Ι.Ν.Μ. Αν και θεωρητικά η εμφάνιση και παρουσία της Ι.Ν.Μ. αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης, εξέλιξης σε νεοπλασία μαστών αυτό δεν είναι αληθινό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Καλοήθης Υπερτοφία Προστάτη

Ο

προστάτης αδένας είναι ένα όργανο του άνδρα που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστεως και περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας. Η ακριβής του λειτουργία δεν έχει καθοριστεί, η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή υγρού που αναμιγνύεται με το σπέρμα. Οι εκκρίσεις του περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά για τα σπερματοζωάρια και πρωτεάσες που υγροποιούν το σπέρμα. Σταδιακά υπερτρέφεται με την ηλικία και μπορεί να εμποδίσει την ομαλή έξοδο των ούρων από την κύστη. Ο προστάτης αδένας δεν είναι απαραίτητος για τη ζωή.

Ο

προστάτης αδένας σταδιακά αυξάνει σε μέγεθος με την ηλικία. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται καλοήθης υπερτροφία και αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις του άνδρα κατά την 5η και 6η δεκαετία της ζωής του. Σχεδόν ο μισός ανδρικός πληθυσμός άνω των 65 ετών υποφέρει από τα προβλήματα που προκαλεί η αύξηση του μεγέθους του προστάτη αδένα. Παρόλο που η ανάπτυξη νέων, πιο δραστικών φαρμάκων, έχει μειώσει την ανάγκη της χειρουργικής αποκατάστασης του υπερτροφικού προστάτη, πολλοί άνδρες δεν συζητούν το πρόβλημά τους και απλά προσαρμόζουν τη ζωή τους στα συμπτώματά τους, χωρίς να αναζητούν θεραπεία.

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software