• Αρχική

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ (ΚΘΨ) ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Η κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη ψυχική διαταραχή του σύγχρονου τρόπου ζωής μας. Ποσοστό 65% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ΚΘΨ δηλαδή πάνω από 350 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και 550 χιλιάδες άτομα με κατάθλιψη έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Η ΚΘΨ εμφανίζεται σε κάθε ηλικία “η κατάθλιψη δεν γνωρίζει ηλικία” αλλά συνήθως η έναρξή της γίνεται στη μέση ηλικία.

Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης συγκριτικά με τα υγιή άτομα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Η Α.Υ. εμφανίζεται 1,5 – 3 συχνότερα στο διαβητικό πληθυσμό σε σύγκριση με το μη διαβητικό πληθυσμό.

Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 η Α.Υ. εμφανίζεται μετά από αρκετά χρόνια από τη διάγνωση του Σ.Δ. σε ποσοστιαία αναλογία 30% και προοιωνίζει την βλάβη των νεφρών (διαβητική νεφροπάθεια).

Στον Σ.Δ. ΙΙ η Α.Υ. συχνά προηγείται ή είναι παρούσα κατά την στιγμή της εμφάνισης ή διάγνωσης του Σ.Δ. ΙΙ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Η ΔΚΑ αποτελεί θανατηφόρο επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ). Συμβαίνει σε πάνω από 5% των ασθενών με Σ.Δ.Ι ενώ σπάνια συμβαίνει στον Σ.Δ.ΙΙ. Αποτελεί μια επιπλοκή που προκαλείται από σοβαρή έλλειψη ινσουλίνης, που συνδυάζεται με stress αλλά και έκκριση άλλων ορμονών (κατεχολαμίνες – γλυκσγόνη). Εκλυτικοί παράγοντες συνήθως είναι απρόσεκτη χρήση ή εσκεμμένη διακοπή ινσουλίνης, σηπτικές καταστάσεις, τραύμα, έμφρακτο μυοκαρδιου, κύηση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Θεραπεία Διαβητικής Νευροπάθειας (Δ.Ν.)

Επιθετική θεραπεία χρειάζεται για γλυκαιμικό control. Κατεβάζει μέχρι και 50% Δ.Ν. Επίσης η Δ.Ν. αποδεικνύεται πολυπαραγοντική νόσος. Έτσι έλεγχος αρτ. υπέρτασης (ACE – Cax – aspirin – υπολιπιδαιμικά φάρμακα – antioxidants) – μείωση χοληστερόλης, ουρικού οξέος κλπ. Θεωρείται απαραίτητη πλην της ρύθμισης του σακχάρου αίματος.

Αναστολείς aldolase reductace Tolrestat Έχουν χρησιμοποιηθεί προ 15 ετών με περιορισμένη χρήση στους ανθρώπους. Απόλυτη ένδειξη ο πρώιμος D.M. Καλή απόκριση στους διαβητικούς με πολλαπλά μεταβολικά προβλήματα. Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν την άθροιση σουρβιτόλης και φρουκτόζης και προλαμβάνουν μείωση radix potential = πιθανότητα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.) Αίτια Θεραπεία

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύνδρομο (σύνδρομο: ο όρος αυτός, στην ιατρική, υποδηλώνει πολλαπλές εκδηλώσεις από πολλαπλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού). O Σ.Δ. χαρακτηρίζεται από διαταραχές μεταβολισμού των υδατανθράκων κυρίως («σακχάρων» που λέει ο κόσμος) και εκδηλώνεται με αύξηση του σακχάρου του αίματος (υπεργλυκαιμία), που οφείλεται σε ανεπάρκεια έκκρισης ινσουλίνης είτε σε υπεργλυκαιμία που χαρακτηρίζει το Σ.Δ. Είναι συνδυασμός αυξημένης αντίστασης του ανθρώπινου οργανισμού προς την φυσιολογικά παραγόμενη ινσουλίνη (Ινσουλίνη = ορμόνη του οργανισμού που εκκρίνεται από τα β΄ κύτταρα των νησιδίων του Langerhans που βρίσκονται στο πάγκρεας).

Συνέχεια ανάγνωσης

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ (Σ.Δ.)

1Μέτρηση – προσδιορισμός σακχάρου

Η πιο σωστή εκτίμηση της τιμής του σακχάρου αίματος γίνεται από τον ορό του αίματος ή από δείγμα φλεβικού αίματος και όχι από λήψη συνολικού αίματος. Οι τιμές του σακχάρου που υπολογίζονται στον ορό και στο αίμα από φλεβοκέντηση αντιπροσωπεύουν καλύτερα την συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα και τους ιστούς του ατόμου με Σ.Δ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δέκα επισημάνσεις-σημεία - Δέκα απαντήσεις που αναφέρονται στη διάγνωση-αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη (ΣΔ) τύπου ΙΙ

Π

ολλές γνώσεις, απόψεις έχουν σήμερα αλλάξει για τον Σ.Δ. τύπου ΙΙ. Ο γιατρός όπως και ο άρρωστος πρέπει να ενημερώνεται απόλυτα για τις καινούργιες ελπιδοφόρες απόψεις και εξελίξεις αλλά δεν πρέπει να «λησμονήσει» και τα «κλασσικά» παραδοσιακά δεδομένα που αφορούν την διάγνωση και θεραπεία του Σ.Δ. τύπου ΙΙ. Ο Σ.Δ. τύπου που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο συνήθως διαδράμει χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωσή του. Έτσι η ρύθμιση του Σ.Δ. τύπου ΙΙ, αποτελεί βασικό στοιχείο για το μέλλον του αρρώστου, διότι με την σωστή ρύθμιση προλαμβάνονται οι μελλοντικές επιπλοκές της νόσου που εντοπίζονται κυρίως στα αγγεία (μικρό – μακροαγγειοπάθεια Σ.Δ. ΙΙ). Παρακάτω συζητούνται και επισημαίνονται 1ο σημεία που αναφέρονται στη διάγνωση και αντιμετώπιση του Σ.Δ. τύπου ΙΙ, τα οποία σημεία απαντούν ίσως σε διάφορες απορίες - ερωτηματικά ασθενούς και ιατρού που αφορούν τον Σ.Δ. ΙΙ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οδηγίες-επισημάνσεις για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Μέτρηση - Προσδιορισμός σακχάρου αίματος Η πιο σωστή εκτίμηση της τιμής του σακχάρου αίματος γίνεται από τον ορό του αίματος ή από δείγμα φλεβικού αίματος, παρά από λήψη συνόλου αίματος. Το σάκχαρο που προκύπτει από τις μετρήσεις αυτές αντιπροσωπεύει πιο πιστά τη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα και στους ιστούς του ασθενούς με Σ.Δ.
Τιμή του σακχάρου στο αίμα
Όταν η τιμή του σακχάρου στο αίμα το πρωί και με νηστεία είναι 126mgr/dl ή μεγαλύτερη και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η τιμή αυτή θα εμφανιστεί 2-3 φορές, σε διαφορετικές χρονικές λήψεις και ημέρες, τότε το άτομο που εμφανίζει αυτές τις τιμές κρίνεται ότι εμφανίζει Σακχαρώδη Διαβήτη. Όταν η τιμή του σακχάρου αίματος είναι κάτω από 126 mgr/dl τότε πρέπει να γίνεται η κλασσική καμπύλη σακχάρου. Τρόπος εκτελέσεως σακχαραιμικής καμπύλης: Λήψη από το στόμα 75gr σακχάρου το πρωί και χωρίς να έχει φαει τίποτα προηγουμένως το άτομο. Κατόπιν ανά ημισείαν ώραν ακολουθούν από τη φλέβα λήψεις αίματος προς μέτρηση του σακχάρου. Έτσι στο τέλος ο μικροβιολόγος μετράει 6 τιμές σακχάρου σε χρόνους 0’- 30’- 60’ – 90’ – 120’ –150’. Η τελευταία εκτίμηση του σακχάρου δηλ. 150’ μπορεί να μη γίνει.
Για την επιτυχία της καμπύλης σακχάρου πρέπει:
  • Η λήψη του φλεβικού αίματος για την εκτίμηση του σακχάρου να γίνεται ακριβώς στις προκαθορισμένες χρονικές στιγμές δηλ. 0-30’-60’ κλπ.
  • Το άτομο που κάνει την καμπύλη πρέπει να είναι υγιές (όχι ιώσεις ή εποχιακές λοιμώξεις όχι φλεγμονές οξείες ή χρόνιες).
  • Το άτομο που κάνει την καμπύλη πρέπει να είναι υγιές (όχι ιώσεις ή εποχιακές λοιμώξεις όχι φλεγμονές οξείες ή χρόνιες).

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software