• Αρχική

STAPHYLOCOCCAL SCALDED SKIN SYDROME (SSSS)

Το SSSS είναι νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα δέρματος με σχηματισμό φυσαλλίδων.

Η συνολική εικόνα θυμίζει έγκαυμα δέρματος.

Το SSSS προκαλείται από ενδοτοξίνες που προκαλούν επιδερμόλυση (τις ενδοτοξίνες Α και Β που εκκρίνονται από τον Χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο).

Τα δερμοσώματα είναι φυσιολογικά στοιχεία του κυττάρου του δέρματος τα οποία ελέγχουν την ανατομική συνέχεια και συνάφεια του δέρματος. Οι τοξίνες Α, Β του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου διασπούν αύτη τη συνέχεια, εισερχόμενες μέσα στο δερμοσώμιο (Desmoglein I) και προκαλούν λύση της συνέχειας και ακεραιότητας της επιδερμίδας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΑ (ΠΦ) DRUG FEVER

Ο πυρετός που αποδίδεται στη λήψη φαρμάκων αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα.

Ουσιαστικό πρόβλημα για τον γιατρό που η εμφάνιση πυρετού αποπροσανατολίζει τις διαγνωστικές του σκέψεις, ουσιαστικό επίσης πρόβλημα για τον ασθενή στον οποίο προσθέτει ένα επιπλέον στα υπάρχοντα παθολογικά προβλήματά του. Επίσης η διάγνωση του ΠΦ «προλαμβάνει» την εκτέλεση διερευνητικών εξετάσεων προς εξακρίβωση άλλων αιτιών πυρετού όπως και την παράταση της νοσηλείας στο Νοσοκομείο του πυρεσόντος ατόμου.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΠΕΡΙ ΣΥΜΦΥΣΕΩΝ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΥΣΗ;

Η σύμφυση, είναι : 1) Ένωση, σύνδεση δύο επιφανειών ή τμημάτων όπως συμβαίνει κατά τη σύγκλιση μίας πληγής, 2) Ινώδης ταινία η οποία συγκρατεί δύο τμήματα που φυσιολογικά είναι χωρισμένα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Η Fine Needle Aspiration (F.N.A.) = Βιοψία δια λεπτής βελόνας, αποτελεί χρήσιμη ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟ. Αυτό σημαίνει όμως ότι ο γιατρός πριν εκτελέσει την FNA πρέπει να έχει στη διάθεσή του το πλήρες ατομικό, κληρονομικό ιστορικό και την φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς στο οποίο θα κάνει την εξέταση, και αυτό γιατί η FNA σαν μέθοδο χρησιμοποιείται συμπληρωματικά και σαν προέκταση της διαγνωστικής σκέψης του κλινικού γιατρού. Δηλαδή είναι ένα παραπάνω όπλο, μέσον για την τελική διάγνωση.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΟΙΚΟΓΕΝΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ (ΟΜΠ)

Ο ΟΜΠ είναι νόσημα με αυτοσωματικό υπολειπόμενο χαρακτήρα. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα Μεσογειακής προέλευσης.

Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πυρετού, περιτονίτιδες (95%), πλευρίτιδας (30%), βλάβες δέρματος, αρθρίτιδες (25%) και σπάνια περικαρδίτιδας (πολυορογονίτιδες : προσβολή ορογόνων υμένων).

Αμυλοείδωση νεφρών συμβαίνει η οποία μπορεί να καταλήξει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΕΡΥΘΡΑ

(συνώνυμα German Measles - 3 Day Measles)

Μολυσματική ιδιαίτερα νόσος η οποία προκαλείται από ιό RNA, νόσος πολύ συχνή παλιότερα στην παιδική ηλικία πριν την εφαρμογή του αποτελεσματικού εμβολίου.

Κύριες εκδηλώσεις της νόσου είναι : α) Λεμφαδενοπάθεια (διόγκωση οπισθονωτιαίων, οπισθοτραχηλικών, οπισθοϊνιακών λεμφαδένων η οποία χαρακτηριστικά προηγείται της εμφάνισης του εξανθήματος. Οι ασθενείς μεταδίδουν τη νόσο (με αναπνευστικές εκκρίσεις), κατά την χωρίς συμπτώματα περίοδο, 10 ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος και 15 ημέρες μετά την εισβολή του εξανθήματος.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΠΑΤΟΣ

ΧΟΛΕΡΥΘΡΙΝΗ

Προέρχεται από τον μεταβολισμό της αιμοσφαιρίνης η οποία περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Η χολερυθρίνη παράγεται από τα κύτταρα του Δικτύου Ενδοθηλιακού Συστήματος (Δ.Ε.Σ.)

Συνέχεια ανάγνωσης

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΚΝΗΣΜΟΣ - ΦΑΓΟΥΡΑ

Pruritus : λατινικά κνησμός.

Αίσθημα νυγμού ή ελαφρύ καυστικό δερματικό αίσθημα το οποίο αναγκάζει το άτομο, να τρίψει, να ξύσει το δέρμα του.

Αποτελεί σύμπτωμα πολλών νόσων, όπως π.χ. αλλεργικής αντίδρασης ίκτερου (αύξησης της χολερυθρίνης) και σπάνια αποδίδεται σε ψυχολογικούς Παράγοντες. Σαν ΧΡΟΝΙΟΣ ΚΝΗΣΜΟΣ ορίζεται η κνησμός με διάρκεια άνω των 6 εβδομάδων.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΑΛΛΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ YERSINIA

Η ονομασία του μικροβίου οφείλεται στον Ελβετό γιατρό ειδικό βακτηριολόγο Alexander Emil JeanYersin που εργάστηκε κυρίως στο Παρίσι (1863-1943).

Είναι είδος αρνητικών Gram κοκκοβακίλλων της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΦΩΣΦΑΤΑΣΗ ΟΡΟΥ-ALKALINE PHOSPATATE OF SERUM (S.A.P.)

Είναι ένζυμο που φυσιολογικά περιέχεται σε πολλούς ιστούς του σώματος. Ιδιαίτερα πλούσια όργανα σε αλκαλική φωσφατάση, είναι :

  1. Οστά (οστεοποιός μοίρα χόνδρων).

  2. Ήπαρ.

  3. Βλεννογόνος του εντέρου.

  4. Νεφροί.

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software