• Αρχική

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΩ ΚΟΙΛΗΣ ΦΛΕΒΑΣ (Σ.Α.Κ.) Superiorvenacavasyndrome

Το Σ.Α.Κ. περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1757 σε ασθενή που είχε ανεύρυσμα αορτής, από συφιλίδα.

Το έτος 1954, ο Schechter ανασκόπησε 274 καλώς τεκμηριωμένες περιπτώσεις ΣΑΚ.

Τα αίτια τότε ήταν 40% συφιλιδικά ανευρύσματα ή από φυματιώδη μεσοθωρακίτιδα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΚΑΤΑΠΛΗΞΙΑ / ΥΠΟΤΑΣΗ (SHOCK)

Σαν shock χαρακτηρίζεται κάθε κατάσταση-ασθένεια η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της απαραίτητης αιμάτωσης (παροχής αίματος) στα όργανα και τους ιστούς.

Η μείωση αυτή αν δεν αντιμετωπισθεί προκαλεί δυσλειτουργία των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού και θάνατο αυτών.

Τα αίτια της καταπληξίας περιλαμβάνουν :

α) Μείωση όγκου του αίματος που κυκλοφορεί.

β) Μείωση του όγκου παλμού της καρδιάς.

γ) Διαστολή των αγγείων με διαφυγή αίματος στα γειτονικά αγγεία (βλ.αλγόριθμο).

Συνέχεια ανάγνωσης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΦΥΣΗΜΑΤΑ»

Το φύσημα είναι ακουστικό ερέθισμα που εξακριβώνεται από το γιατρό με την χρήση του στηθοσκοπίου του. Εντοπίζεται κατά την ακρόαση της καρδιακής συχνότητας και λειτουργίας του καρδιακού μυός (αφορούν τα καρδιακά φυσήματα). Επίσης φυσήματα προκαλούνται όταν υπάρχει στένωση αγγείων π.χ. μηριαίας - καρωτίδων.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ (Π.Μ.Β.)

Η Π.Μ.Β. προκαλείται από μυξωματώδη εκφύλιση της μιτροειδούς βαλβίδας και των τενοντίων χορδών.

Η εκφύλιση είναι συνήθως ιδιοπαθής, αλλά μπορεί να κληρονομηθεί με τον αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα ή πιο σπάνια σαν υπολειπόμενος χαρακτήρας με το X χρωμόσωμα (φυλετικό).

Συνέχεια ανάγνωσης

Υπερτασική Εγκεφαλοπάθεια (Υ.Ε.)

ΗΗ.Ε. είναι οξεία ή υποξεία κατάσταση που προκαλείται από πολύ υψηλή αρτηριακή υπέρταση (υπερτασική κρίση) και εμφανίζει συμπτώματα από τον εγκεφαλικό ιστό όπως πονοκέφαλο, συγχυτικά φαινόμενα, λήθαργο, σπασμούς.

Συνέχεια ανάγνωσης

Καρδιακά φυσήματα

Συστολικά
  • Ανεπάρκεια μητροειδούς
  • Ανεπάρκεια τριγλώχινος
  • Στένωση αορτής
  • Ιδιοπαθής υπερτροφική υποαορτική στένωση
  • Στένωση πνευμονικής
  • «Αθώα» φυσήματα παίδων
  • «Prolapsus» μητροειδούς

Συνέχεια ανάγνωσης

Καρδιαγγειακά νοσήματα (Κ.Ν.)

Τ α καρδιαγγειακά νοσήματα όπως και οι διάφορες νεοπλασίες αποτελούν τους μεγαλύτερους νοσογόνους παράγοντες της εποχής μας. Προκαλούν το 1/3 των θανάτων σε όλο τον κόσμο. Οι ομάδες των νοσημάτων αυτών εμφανίζονται συχνότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αύξηση αυτή αποδίδεται:

1.Στην ανθυγιεινή διατροφή (μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπών, υπερβολική χρήση μαγειρικού άλατος, ζάχαρης)

2.Στον τρόπο της ζωής των μεγάλων πόλεων (περίσσεια άγχους, εργασιομανία, ελάχιστος χρόνος διασκέδασης, κάπνισμα)

3.Στην έλλειψη μυϊκής άσκησης – γυμναστικής που συνήθως οφείλεται στην έλλειψη χρόνου και διάθεσης από τους ανθρώπους των πόλεων.

Συνέχεια ανάγνωσης

«Κλειδί» το μόσχευμα στις εγχειρήσεις «μπάι πας»

Tα αρτηριακά μοσχεύματα δίνουν περισσότερη ζωή

Περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής προσφέρουν πια οι επεμβάσεις «μπάι πας». Πριν από λίγα χρόνια, μια τέτοια επέμβαση ήταν συνδεμένη με κάποιο βαθμό αναπηρίας. H κατάσταση αυτή έχει αλλάξει δραματικά, με τη χρησιμοποίηση αρτηριακών μοσχευμάτων για την παράκαμψη των στενωμένων στεφανιαίων αρτηριών.

Oι επιστημονικές μελέτες, που αναφέρονται στη διάρκεια ζωής των μοσχευμάτων και κατ επέκταση των ασθενών, αναδεικνύουν την υπεροχή των αρτηριακών μοσχευμάτων και μάλιστα των μαστικών αρτηριών έναντι των φλεβικών, που λαμβάνονται από το πόδι. «Oι μελέτες δείχνουν ότι τα αρτηριακά υπερέχουν από τα φλεβικά, καθώς αντέχουν σε υψηλότερες αρτηριακές πιέσεις, δεν στενεύουν με το πέρασμα των χρόνων, ενώ έχουν την τάση να διαστέλλονται όταν ο ασθενής χρειάζεται μεγαλύτερη ροή αίματος», εξηγεί ο διευθυντής της Kαρδιοχειρουργικής Kλινικής της «Eυρωκλινικής» Aθηνών κ. Iωάννης Xλωρογιάννης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Καρδιά - Ιατρικός Φάκελος

Έμφραγμα: δεν είναι σιωπηλός εχθρός... Στον επόμενο χτύπο της καρδιάς. πόνος. Ένας πόνος δυνατός, άγνωστος, που καρφώνεται στο πίσω μέρος του στέρνου προς τα αριστερά και απλώνεται πίσω στην ωμοπλάτη - και που συχνά έρχεται χωρίς προειδοποίηση, σαν απρόσκλητος επισκέπτης Έτσι, σαν λογαριασμός που ζητά να πληρωθεί, έρχεται το έμφραγμα. Η καρδιά μας επαναστατεί και μας λέει ότι δεν μπορούμε να την «χορεύουμε» στη δική μας μουσική. Με έναν οξύ πόνο αρχίζει να μας λέει αντίο - αρχίζει, δηλαδή, να νεκρώνεται, αφού «βουλώνει» μία από τις στεφανιαίες αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα σε αυτήν και την κάνουν να χτυπάει. Από αυτό το λεπτό και μετά, ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα, απαιτώντας να μη χάσουμε λεπτό, να καλέσουμε εμείς ή οι γύρω μας ασθενοφόρο, διότι από την άμεση βοήθεια σε νοσοκομείο κρέμεται η ζωή μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο- Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Ορισμός Αγγειακού Εγκεφαλικού επεισοδίου Είναι μία αιφνίδια διαταραχή της αιμάτωσης του εγκεφάλου (αιμορραγία, θρόμβωση ή σπασμός αγγείου).
Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από 2 παράγοντες:
  • την περιοχή στη οποία έγινε η βλάβη και

  • την έκταση της βλάβης.

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software