• Αρχική

ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ

Το κολλαγόνο είναι μία ομάδα ινωδών πρωτεϊνών που σχηματίζει τον συνδετικό ιστό όλων των πολυκύτταρων οργανισμών.

Οι λειτουργίες του κολλαγόνου είναι α) η διατήρηση της φυσιολογικής μορφολογίας των διαφόρων οργάνων και ιστών (ενδοκυτταρικός σκελετός), β) παροχή εκτατικής ισχύος όταν αυτή απαιτείται (τένοντες, μυς).

Το κολλαγόνο στον άνθρωπο αποτελεί το 1/3 των πρωτεϊνών του, τα ¾ του ξηρού βάρους του δέρματός του και τον κυριότερο βέβαια υποστρωματικό παράγοντα εξωκυτταρικά (ενδοκυτταρικό σκελετό).

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου, οι οποίοι κωδικοποιούνται από αντίστοιχα γονίδια.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΛΥΚΟΣ

Το ανοσολογικό σύστημα, έχει σαν λειτουργία του, την προφύλαξη του ανθρώπινου οργανισμού, από τα μικρόβια - ιούς - μύκητες - περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στα άτομα, που υποφέρουν από ΛΥΚΟ, το ανοσολογικό τους σύστημα χάνει την ικανότητα να διακρίνει, τα εξωγενή ερεθίσματα - τους «διάφορους εισβολείς» από τα υγιή δικά του κύτταρα, του ιστούς του και δεν καταπολεμά αυτά, και όχι μόνον δεν τα καταπολεμάει, αλλά προκαλεί και την καταστροφή τους, δηλαδή καταστρέφει τα δικά του συστατικά, καταστρέφει τον «εαυτό του».

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ρευματοειδής αρθρίτιδα (Ρ.Α.)

Ρ.Α. είναι η χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων που έχει άγνωστης αιτίας αυτοάνοσο1 υπόστρωμα. Η αρθρίτιδα προκαλείται από ουσίες που παράγονται στην άρθρωση που προσβάλλεται και επιτείνουν την αρθρίτιδα (τη φλεγμονή). Η αιτιολογία της Ρ.Α. παραμένει άγνωστη. Πιθανώς:

1.Ο ρευματοειδής παράγοντας να διαδραματίζει ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξή της.

2.Διάφοροι ιοί (mycoplasma, Epstein Barr – κυτταρομεγαλοϊοί)

3.Γενετικοί, περιβαλλοντικοί παράγοντες (το κάπνισμα σιγαρέττων συνοδεύεται από αυξημένη συχνότητα εμφάνισης Ρ.Α.

Συνέχεια ανάγνωσης

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ.)

Σημειώσεις – παρατηρήσεις – γνώσεις που απευθύνονται στον άρρωστο

Το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπου προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό, σχηματίζοντας αντισώματα που καταπολεμούν τα μικρόβια, τους ιούς και τους διάφορους βλαπτικούς παράγοντες. Αλλά στους αρρώστους που πάσχουν από λύκο, το ανοσολογικό σύστημα τους σύστημα, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους ξένους εισοβολείς (μικρόβια – ιούς). Δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους βλαπτικούς παράγοντες (μικρόβια, ιοί) από τα φυσιολογικά κύτταρα και ιστούς του οργανισμού του.

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software