• Αρχική

Εργαστηριακές Εξετάσεις Λειτουργίας Ήπατος

1. Χολερυθρίνη
Προέρχεται από το μεταβολισμό της αιμοσφαιρίνης που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Η χολερυθρίνη παράγεται από τα κύτταρα του δικτυοενδοθηλιακού συστήματος (Δ.Ε.Σ.). Τα πολυγωνικά κύτταρα του ηπατικού παρεγχύματος δεν λαμβάνουν μέρος στην παραγωγή της χολερυθρίνης, αλλά λειτουργούν παραλαμβάνοντας την χολερυθρίνη από το αίμα που κυκλοφορεί και την εκκρίνουν στη χολή. Φυσιολογικά 200-370 mgr χολερυθρίνης εκκρίνονται στη χολή κάθε μέρα και προέρχονται από τον μεταβολισμό της αιμοσφαιρίνης. Περνώντας η χολερυθρίνη μέσα από το ηπατικό κύτταρο συνδέεται με γλυκουρονικό οξύ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Χολερυθρίνη Ορού

Αλκαλική
φωσφατάση
ορού

Ομάδα 1

 

Ομάδα 4

Φυσιολογικές
τιμές

Ομάδα 2

 

Χολερυθρίνη ορού

Μεταβολές χολερυθρίνης και αλκαλικής φωσφατάσης στις παθήσεις ήπατος

Ομάδα 1: Εξωηπατική απόφραξη χοληφόρων, χολαγγειΐτιδα, χολαγκολίτιδα

Ομάδα 2: Διάχυτη βλάβη ήπατος (επίσης σε αιμολυτικές νόσους)

Ομάδα 3: Πυλαία κίρρωση, απόστημα ήπατος, δευτεροπαθείς μεταστάσεις στο ήπαρ, σαρκοείδωση που προσβάλλει το ήπαρ

Ομάδα 4: Ηπατοκυτταρική βλάβη που συνοδεύει απόφραξη χοληφόρων Dr Νίκος Καλλιακμάνης

Ιστορία Ηπατίτιδας

Εξετάζεται και ανασκοπείται η αυτοάνοση ηπατίτιδα, μια σχετικά καινούργια οντότητα, ενώ αναφέρονται ορισμένα χρήσιμα στοιχεία για την ιστορία της ηπατίτιδας. Επίσης εξετάζεται το ήπαρ σαν όργανο ενεργούς συμμετοχής στην συνολική ανοσολογική απάντηση του ανθρώπινου οργανισμού.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΩΝ

Η ηπατίτιδα σαν νόσημα είναι γνωστή από πολύ παλιά, από το 1552 π.Χ. ο Talmud ο βαβυλώνιος αναφέρεται στις «φλεγμονές» του ήπατος. Ο επιδημικός χαρακτήρας των ηπατίτιδων κατεδείχθη κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων. Και φτάνουμε στο 2ο ήμισυ του 20ου αιώνα όπου συμβαίνουν οι «επαναστατικές» ορολογικές εξελίξεις – προσδιορισμοί για τις ιογενείς ηπατίτιδες, όπου ο προσδιορισμός – ανεύρεση – μελέτη και ανάλυση των δεικτών ηπατίτιδας (κυρίως της Β) δηλώνουν:

  • τη νόσο
  • το στάδιο της νόσου
  • το οξύ ή χρόνιο στάδιο της νόσου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πεπτικά Έλκη Στομάχου Δωδεκαδάκτυλου

Ορισμός Ο όρος πεπτικό έλκος χρησιμοποιείται για την περιγραφή του χρόνιου έλκους, που δημιουργείται σε εκείνα τα τμήματα του Γ.Ε.Σ. που είναι εκτεθειμένα στην επίδραση της πεψίνης και του υδροχλωρικού οξέος, που περιέχει το γαστρικό υγρό. Συχνότερες εντοπίσεις έλκους είναι:

1.Στόμαχος

2.Οισοφάγος – δωδεκαδάκτυλο (βολβός)

3.Στόμιο δημιουργηθείσης γαστροεντεροαναστομώσεως (μετά από χειρουργική επέμβαση για παθήσεις στομάχου)

4.Εκκόλπωμα Meckel (εκ γενετής συγγενής διάταση τοιχώματος του εντέρου)

5.Ετερότοπος γαστρικός βλεννογόνος δηλ. παρουσία βλεννογόνου του στομάχου σε άλλα μέρη του πεπτικού σωλήνος εκτός του στομάχου.

6.Νήστιδα στους ασθενείς με σύνδρομο Zollinger – Ellison. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση υδροχλωρικού οξέος και υποτροπιάζοντα έλκη στο πεπτικό σύστημα, κυρίως στη νήστιδα. Οφείλεται σε όγκο του παγκρέατος ή όγκο του εντέρου. Κύριο σύμπτωμα του Zollinger – Ellison αποτελούν οι διάρροιες σε ποσοστό 25-40%. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό πάνω από 50% των αρρώστων με το σύνδρομο αυτό, εμφανίζουν κλινικά, ακτινολογικά, ενδοσκοπικά ευρήματα παρόμοια με εκείνα του πεπτικού έλκους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οξεία Ηπατική Ανεπάρκεια (Ο.Η.Α.)

Η Ο.Η.Α. είναι ένα δραματικό ή κλινικό σύνδρομο που προκαλεί και χαρακτηρίζεται από διαταραχές της φυσιολογικής πήξεως αίματος, προσβολή εγκεφάλου (εγκεφαλοπάθεια) και άλλων οργάνων (καρδιά, πνεύμονες), όπως και εκδήλωση λοιμώξεων ανοσολογικών και μεταβολικών διαταραχών.

Η αιτία της Ο.Η.Α. συνήθως αποκαλύπτεται από το ιστορικό του αρρώστου και με εργαστηριακές εξετάσεις και ακτινολογικές απεικονιστικές μεθόδους (C.T. εγκεφάλου). Πρέπει να σημειωθεί ότι στο 20% το αίτιο που προκαλεί Ο.Η.Α. παραμένει άγνωστο. Η κατάχρηση και υπερδοσολογία ακεταμινοφαίνης (πολύ λαοφιλές αναλγητικό φάρμακο), που περιέχεται σε πάρα πολλά εμπορικά σκευάσματα, είναι το πρώτο αίτιο που προκαλεί Ο.Η.Α. στις δυτικές χώρες. Η επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση της Ο.Η.Α. με ποσοστό επιτυχίας 70% και ένα χρόνο επιβίωσης, ενώ περίπου 10% των αρρώστων με Ο.Η.Α. μπαίνει στη λίστα αναμονής μεταμόσχευσης ήπατος και 20% από αυτούς πεθαίνουν περιμένοντας τη σειρά τους!!!

Συνέχεια ανάγνωσης

Εισαγωγή στην Οξεία ανεπάρκεια ήπατος

Το ήπαρ είναι βασικό όργανο για τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού. Ορίζεται σαν το «χημικό εργοστάσιο» του ανθρώπου γιατί συντελεί:
  • Στο μεταβολισμό των υδρογονανθράκων. Είναι το πιο σπουδαίο όργανο για την διατήρηση της φυσιολογικής ποσότητας του σακχάρου αίματος, μετατρέποντας τη γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη σε γλυκογόνο.
  • Στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών (λευκωμάτων). Έτσι παράγοντες πήξεως (προθομβίνη, ινωδογόνο κ.ά.) συνθέτονται στα κύτταρα του ήπατος, όπως αντισώματα (γ-σφαιρίνες). Γενικά σχεδόν όλα τα λευκώματα του οργανισμού εξαρτώνται από τη λειτουργία του ήπατος.
  • Στο μεταβολισμό λιπών. Τριγλυκερίδια, λιπαρά οξέα, χοληστερίνη συνθέτονται στο ήπαρ.

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software