• Αρχική

ΤΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑΣ (Ο.Α.)

Η οστεοαθροπάθεια είναι διαδεδομένη σε παγκόσμια κλίμακα νόσος που προκαλεί εκφύλιση και φλεγμονή του αρθρικού θυλάκου των αρθρώσεων. Εκτιμάται ότι 80% του πληθυσμού έχει ακτινογραφικά στοιχεία Ο.Α. και 43 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο.

Η τελική κατάληξη είναι μείωση, απώλεια του ενδοαρθρικού διαστήματος σχηματισμός οστεόφυτων, σκλήρυνση και παραμόρφωση της συνολικής επιφάνειας του οστού.

Τα κλινικά σημεία είναι : πόνος στην πάσχουσα άρθρωση, περιορισμός ενεργητικών και παθητικών κινήσεων, μικρής χρονικής διάρκειας δυσκαμψία, μυϊκοί σπασμοί.

Η Ο.Α. προσβάλλει συνήθως γόνατα, χέρια, γοφούς.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ POTT (POTT DISEASE) (Ν.Π.)

Με τον ορισμό αυτό ονομάζεται η φυματιώδης σπονδυλίτιδα.

Τα παλιότερα Ιατρικά συγγράματα ανάφεραν τη νόσο με τον εξελληνισμένο όρο «πόττειο κακό».

Η κατώτερη θωρακική μοίρα και η ανωτέρα οσφυϊκή μοίρα είναι οι περιοχές που προσβάλλονται από τη νόσο. Η μόλυνση των περιοχών αυτών προέρχεται από αιματογενή διασπορά του μικροβίου της φυματίωσης συνήθως από πνευμονική εστία.

Η φυματίωση διασπείρεται από τους δύο γειτονικούς σπονδύλους στον μεσοσπονδύλιο δίσκο που παρεμβάλλεται μεταξύ αυτών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Σύνδομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το Σ.Κ.Σ. προκαλείται από πίεση (παγίδευση) του μέσου νεύρου κατά την ανατομική διαδρομή του στον καρπό του χεριού. Πόνοι και παραισθησίες χαρακτηρίζουν το Σ.Κ.Σ. Το Σ.Κ.Σ. συμβαίνει συνήθως σε γυναίκες 30-50 ετών. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν Σ.Κ.Σ. είναι:

1Αρθρίτιδα καρπού (φλεγμονή αρθρώσεων καρπού)

2Ρευματοειδής αρθρίτιδα

3Σακχαρώδης διαβήτης

4Υποθυρεοειδισμός

5Ακρομεγαλία (ενδοκρινολογική νόσος)

6Κύηση

7Σαρκοείδωση

8Λευχαιμία

9Υπερπαραθυρεοειδισμός

Συνέχεια ανάγνωσης

Οστεοπόρωση (Ο.Σ.Π.)

Τα οστά του φυσιολογικού ανθρώπου διατηρούν την φυσιολογική δομή, πυκνότητα, λειτουργικότητά τους, γιατί υπάρχουν:
  • Οστεοβλάστες, που είναι κύτταρα που παράγουν το υπόστρωμα, το καλούπι, τη μήτρα του οστού και έχουν σαν έργο τους την παραγωγή οστών
  • Οστεοκλάστες, που έχουν σαν έργο τους την αποδόμηση του οστού.

Τα κύτταρα α και β εξαρτώνται λειτουργικά από ορμόνες (όπως η παραθορμόνη που παράγεται από τους παραθυροειδείς αδένες και από άλλες ουσίες όπως κυττοκίνες και βιταμίνη D.

Η λειτουργία των α και β κυττάρων βρίσκεται σε πλήρη μεταβολική ισορροπία στα φυσιολογικά οστά. Σαν Οστεοπόρωση ορίζεται μια προοδευτικά εξελισσόμενη μεταβολική νόσος, κατά την οποία η μήτρα, το καλούπι του οστού, που παράγεται από τους οστεοβλάστες και που αποτελείται από κολλαγόνο συνδετικό ιστό, εμφανίζεται ελαττωμένη, ενώ το μέγεθος του οστού παραμένει φυσιολογικό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αντιμετώπιση της Χαμηλής Οσφυαλγίας (Χ.Ο.)

Τις περισσότερες φορές η Χ.Ο. δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από το ότι οι μύες έχουν πάθει τράβηγμα ή κόπωση και έτσι η σπονδυλική στήλη έχει πιεστεί από κακή θέση του σώματος ή ανύψωση υπερβολικού βάρους. Συνήθως ο πόνος της Χ.Ο. κρατάει μια εβδομάδα και υποχωρεί μόνος του ή με χρήση αναλγητικών φαρμάκων.

Χρειάζεται η Χ.Ο. ιατρική συμβουλή; Όχι πάντοτε. Αν είμαστε σίγουροι π.χ. ότι η Χ.Ο. έγινε από την ανύψωση, το σήκωμα, με επιπόλαιο και βιαστικό τρόπο σηκώματος βάρους, εφαρμόζεται θεραπεία (ξεκούραση – αναλγητικά) φάρμακα στο σπίτι. Αν βέβαια η Χ.Ο. προήλθε από ατύχημα (σύγκρουση αυτοκινήτου), τότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό σας. Επίσης αν οι πόνοι της Χ.Ο. είναι σφοδροί και συνεχείς, ακτινοβολούν στο ένα ή τα δύο πόδια, προκαλώντας μουδιάσματα, βελονοειδές άλγος ή επηρεασμό της λειτουργίας του εντέρου και ουροδόχου κύστεως, πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή.

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software