• Αρχική

ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΕΝΙΑ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα κοκκιοκύτταρα – πολυμορφοπύρηνα λευκά αιμοσφαίρια, αποτελούν ομάδα που περιλαμβάνει τα – ΒΑΣΕΟΦΙΛΑ – ΗΩΣΙΝΟΦΙΛΑ – ΟΥΔΕΤΕΡΟΦΙΛΑ.

Τα ΟΥΔΕΤΕΡΟΦΙΛΑ αποτελούν την πλέον πολυάριθμη ομάδα πολυμορφοπύρηνων (≈ 60%).

Τα κύτταρα αυτά έχουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις από μικρόβια-μύκητες, με την φαγοκύττωση καταστροφή της εξουδετέρωσης αυτών δια της πέψεως που επιτελούν.

Εάν ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΦΙΛΩΝ είναι 1.5x109/κύτταρο/L, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΕΝΙΑ.

Επίσης, 0,5X109/κύτταρο/L ορίζεται σαν ΣΟΒΑΡΑ ΜΟΡΦΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΕΝΙΑΣ πολύ συχνά αναφέρεται σαν ΑΚΟΚΚΙΟΚΥΤΤΑΡΩΣΗ.

Ενώ, άτομα με απόλυτο αριθμό < 0,1x109/κύτταρο/L αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο θνητότητας και θανάτου από λοιμώξεις.

Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που προκαλούν ουδετεροπενία, είναι:

  • Metamizole
  • Clozapine
  • Sulfasalazine
  • Thiamazole
  • Carbimazole
  • Amoxicillin
  • Cotrimoxazole
  • Valganciclovir.

Επίσης, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα:

  • Τα Αντιθυρεοειδικά φάρμακα
  • Οι Αιμοπεταλιακοί παράγοντες
  • Τα Μ.Σ.Α.Φ. (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα)

Συχνότητα ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΕΝΙΑΣ 2,4 – 15,4 / 1.000.000

Θνητότητα ≈ 5%

 

 

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ

  • Μηχανισμοί Α :

α) Το φάρμακο δρα σαν ΑΠΤΙΝΗ (από το ρήμα δράττομαι - άπτομαι). Ουσία η οποία φυσιολογικά δεν δρα σαν αντιγόνο ή δεν διεγείρει ανοσολογική απάντηση, μπορεί να συνδυαστεί όμως (φάρμακα - απτίνη).

β) Δημιουργία από τα φάρμακα αυτοαντισωμάτων.

γ) Μεταβολιτές φαρμάκων δρουν προκαλώντας δημιουργία αντισωμάτων. Βασικό ρόλο πάντως παίζει το γενετικό υπόστρωμα του ασθενούς που λαμβάνει το φάρμακο.

  • Μηχανισμοί Β : Επίδραση του φαρμάκου στον μυελό (χημειοθεραπεία – ανεπάρκεια B2, φυλλικό-οξύ, Cu).

Φάρμακα όπως προαλ-θειονρακίλη και άλλες θειοαμίδες που χορηγούνται στις παθήσεις του θυρεοειδή αδένα όπως και η clozapine (αντιψυχωσική θεραπεία) είναι οι πιο συνήθεις αιτίες ουδετεροπενίας από φάρμακα με συχνότητα 0,2-0,5%.

Το ανθελμινθικό φάρμακο Levamisole και το αντιβιοτικό Βαγγομυκίνη προκαλούν συχνά ουδετεροπενία.

Η ουδετεροπενία που εμφανίζεται στα άτομα που χορηγείται η carbimazole, propylthiouracil, methimazole (μεταβολιτής τους) σαν θεραπεία παθήσεων θυρεοειδή αδένα, εμφανίζεται 3 μήνες από την έναρξη της θεραπείας αλλά σε 5 ημέρες υποστρέφει μετά την διακοπή του φαρμάκου. Οι παθολοατιολογικοί μηχανισμοί που προκαλούν ουδετεροπενία με την χορήγηση αυτών των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων θεωρείται ότι είναι η δημιουργία αντισωμάτων κατά των φαρμάκων αυτών αλλά και εμφάνιση αντι-ουδετερόφιλων – κυτοπλασματικών αντισωμάτων.

Η χορήγηση Clopazine (dibenzodiazepine) αποτελεί ένα δευτερεύον φάρμακο αντιψυχωσικό (χρήση στην σχιζοφρένεια) και προκαλεί πολύ συχνά ουδετεροπενία (συνήθως τους 3 πρώτους μήνες από την αρχή της θεραπείας).

Για τον λόγο αυτό κατά την χορήγηση του φαρμάκου αυτού από τους ψυχιάτρους πρέπει να παρακολουθείται ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων τακτικά.

Το αίτιο της ουδετεροπενίας που προκαλείται από τη χορήγηση του φαρμάκου θεωρείται η καταστροφή δια αποπτώσεως (φυσιολογικός θάνατος) των ουδετερόφιλων μέσω στέρησης της αδενο-τριφωσφορικής από μεταβολίτη, ιόντα (Νιτρονίου) (ενδιάμεσο προϊόν) και ενεργοποίηση φλεγμονοσωματίων από τους ενεργούς μεταβολιτές του Clozapine.

Η ουδετεροπενία με την χορήγηση Levamisole έχει αναφερθεί πριν 40 χρόνια ειδικά στους αρρώστους με Ρευματοειδή αρθρίτιδα, Νεφρωσικό σύνδρομο ή στη χρήση του φαρμάκου σαν ενισχυτικό θεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο εντέρου. Επίσης ουδετεροπενία έχει παρατηρηθεί στους χρήστες κοκαΐνης.

Η ουδετεροπενία αυτή αποδίδεται στην ανάπτυξη αυτοαντισωμάτων.

Η χορήγηση ενδοφλεβίως θεραπείας με Vancomycin προκαλεί ουδετεροπενία 12% με αριθμό ≤ 0,3x109L.

Η ανάπτυξη αυτοάνοσου ουδετεροπενίας στην χορήγηση φαρμάκων αυτών εμφανίζεται 1 έως 6 μήνες από την έναρξη της θεραπείας.

ΘΕΩΡΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΤΙΝΗΣ

ΟΙ απτίνες είναι μόρια χαμηλού μοριακού βάρους (συνήθως <5.000Da), τα οποία από μόνα τους δεν μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογική απάντηση αλλά επιτυγχάνεται αυτό με την σύνδεση με μεγαλύτερο μόριο «όχημα» που είναι συνήθως πρωτεΐνη.

Τότε δημιουργούνται αντισώματα κατά της απτίνης τα οποία αντιδρούν με το σύμπλεγμα «απτίνης-οχήματος» και στην περίπτωση της αυτοάνοσου ουδετεροπενίας γλυκοπρωτεΐνης.

Η δέσμευση των συμπλεγμάτων αυτών στη επιφάνεια μεμβράνης των κυττάρων προκαλεί καταστροφή των ουδετερόφιλων.

Παραδείγματα των παραπάνω είναι η ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗ και τα σκευάσματα αυτής και οι ΚΕΦΑΛΟΣΠΟΡΙΝΕΣ.

Ο ίδιος μηχανισμός (σύμπλεγμα απτίνης – γλυκοπρωτεΐνης) όταν αναπτύσσεται κατά των ερυθρών αιμοσφαιρίων προκαλεί την ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗ ΕΚ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΑΙΜΙΑ.

Επίσης, η ένωση απτίνης με άλλες ουσίες μπορεί να γίνει και με μεταβολίτες του φαρμάκου που προκύπτουν από τον βιολογικό μετασχηματισμό του στο ήπαρ και με άλλα κύτταρα όπως τα ουδετερόφιλα με ένζυμα όπως η μυελοπεροξειδάση.

Η δημιουργία αντισωμάτων θα πρέπει να γίνει και από την παρουσία μικρών πεπτιδίων από τις πρωτεΐνες του τροποποιημένου φαρμάκου «οχήματος» προς τα αντιγόνα «παρουσιαστικά κύτταρα» στης συμπραζόμενες τάξεις ΙΙ HLA Τ-βοηθητικών (TH/CD4+) λεμφοκυττάρων.

Η θεωρία της απτίνης έχει σαν βάση τις ιδιοσυγκρασικές αντιδράσεις των ατόμων στα διάφορα φάρμακα με εμφάνιση αντιδράσεων υπερευαισθησίας δέρματος – βλάβης ήπατος.

Έχει εξακριβωθεί, ότι πολλά φάρμακα με τον μηχανισμό παραγωγής ενεργών μεταβολιτών προκαλούν ουδετεροπενία, όπως:

  • Captopril
  • Sulfonamides
  • Phenytoin
  • Indomethacin
  • Ticlopidine
  • Diclofenac
  • Methimazole
  • Dapsone
  • Flecainide (αναστολέας διαύλων Na Τασεοελεγχόμενοι).

Η danger υπόθεση αναφέρεται στην ενεργοποίηση των φλεγμονοσημάτων από ενώσεις φαρμάκων-πρωτεϊνών.

Υπόθεση-μοντέλο Danger: βασίζεται στην υπόθεση ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν διακρίνει δικά του και μη δικά του στοιχεία, αλλά ουσίες βλαβερές ή μη.

Η ενεργοποίηση του προκαλεί παραγωγή κυτοκινων φλεγμονωδών (ιντερλευκίνη-1b, ιντερλευκίνη-18) που έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του κυττάρου και την πρόκληση σημάτων θανάτου.

Επίσης, άλλη υπόθεση για την εμφάνιση της ουδετεροπενίας αναφέρεται στην σχέση HLA (σύστημα ιδιοσυμβατότητας) Ιαπωνικές μελέτες αναφέρονται στη σχέση της HLA II DRDJ*08032 με την χορήγηση methimazole.

Οι έρευνες αυτές αναφέρουν ότι οι πιθανότητες ουδετεροπενίας εμφανίζονται στα άτομα με HLA-B*38:02, HLA-DRB*8:03.

Η διάγνωση της ουδετεροπενίας είναι αρκετά δύσκολη – πολύπλοκη – χρονοβόρα.

Η χρήση κυτταρομετρίας ροής, αναζήτηση IgG – αντισώματα κατά των ουδετερόφιλων συντείνει στην διάγνωση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να ερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΕΝΙΑΣ (οι περισσότερες θεωρούνται ιδιοσυγκρασικές).

Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν : α) συχνότητα, β) θνητότητα, γ) «ενοχοποίηση» φαρμάκου, δ) μηχανισμοί που προκαλούν την ουδετεροπενία.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Βιβλιογραφία : - Annu. Rev. Pharmacol

  • Wikipedia
  • Hamatology 2017

ΙΟΣ HANTAVIRUS

Ο Hantavirus ιός (H.V.S.) είναι RNA – ζωονόσος ιός.

Εμφανίζει σφαιρικό σχήμα, 70-100mm διάμετρο και χαρακτηρίζεται από έγκλειπα σωματίδια, εμφάνιση εσχάρας στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Ανήκει στην οικογένεια Bunyaviridae (γένος Hantavirus).

Στον άνθρωπο προκαλεί: α) ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ ΜΕ ΝΕΦΡΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ κυρίως στην Ασία και Ευρώπη και β) το Hantavirus Pulmonary Syndrome (Αμερική κυρίως) (H.P.S.). (Πνευμονικό Σύνδρομο από H.V.S.)

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΙΟ HANTAVIRUS (HUS)

Ο ιός προκαλεί στους ανθρώπους μερικές φορές ακόμα και θανατηφόρα σύνδρομα, όπως:

α) Πνευμονικό σύνδρομο από HUS.

β) Νεφρικό σύνδρομο – αιμορραγικός πυρετός.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με ούρα, σίελο, αερογενώς από ποντίκια κυρίως στα άτομα που έρχονται σε επαφή με χώρους όπου βρίσκονται ποντίκια και ειδικά τα βαμβακόμορφα ποντίκια – ποντίκια του ριζιού – ασπροπόδαρα ποντίκια.

Έχει αναφερθεί επίσης η μετάδοση της νόσου από άτομο σε άτομο με το είδος Hantavirus (Andes Virus).

Η κατανάλωση επίσης τροφίμων που έχουν μολυνθεί με εκκρίσεις τρωκτικών μεταδίδει τη νόσο.

Η φάση της διασποράς της νόσου διαρκεί 2-3 εβδομάδες, μπορεί και χωρίς συμπτώματα.

Τα πρόωρα συμπτώματα της λοίμωξης από H.V.S. περιλαμβάνουν, αίσθημα κόπωσης, πυρετό, μυϊκά άλγη μεγάλων ομάδων μυών (μηροί – ράχη – ωμική ζώνη) και γενικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ζάλη, ρίγη, ναυτία, εμετούς, διάρροιες.

Η πρόγνωση της λοίμωξης H.V.S. είναι δυσοίωνη, πάνω από 60% αναρρώνουν, 32% πεθαίνουν. Η ταχύτητα και η νοσηλεία σε ειδικές μονάδες, βελτιώνουν τα ποσοστά θανάτων.

Ο ιός διαιρείται στα ψυχρά κλίματα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 2 παθογόνοι Χαντοϊοί, ο ιός Debrava/Belgrade και ο ιός PAUMALA.

Ο πρώτος ιός μεταφέρεται στην Ελλάδα από το τρωκτικό Apodemus flavicollis. Η προσβολή από τον ιό αφορά κυρίως τους πνεύμονες – καρδιά – νεφρούς.

Στην Ευρασία ο ιός προκαλεί αιμορραγικό πυρετό με νεφρική ανεπάρκεια ενώ ο ιός στη Βόρεια Αμερική – Νότια Αμερική προκαλεί το πνευμονικό σύνδρομο από Hantavirus που αποκαλείται και καρδιοπνευμονικό σύνδρομο από Hantavirus που εξελίσσεται σε σοβαρή μορφή, μπορεί και θανατηφόρα με ανεπάρκεια νεφρών και καρδιάς.

Η κυριότερη επιπλοκή της λοίμωξης από HANTAVIRUS αποτελεί ο θάνατος από ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ.

Τα άτομα που επιβιώνουν από την λοίμωξη δεν εμφανίζουν χρόνια προβλήματα π.χ. συχνές λοιμώξεις.

Η πνευμονική εντόπιση της νόσου κατά την εξέλιξη της, προκαλεί χαμηλή πίεση – shock – διαταραχή αναπνοής.

ΤΟ HANTAVIRUS PULMMARY SYNDROME

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΟ HANTAVIRUS – Π.Σ.Η.)

Επειδή δεν είναι πολύ συχνή η νόσος και περιλαμβάνει μικρές ειδικές πληθυσμιακές ομάδες δεν αναφέρεται συχνότητα με ενδημική εμφάνιση.

Πρόωρα συμπτώματα Π.Σ.Η., περιλαμβάνουν:

Πυρετό – ξηρό βήχα – μυϊκά άλγη σώματος – πονοκέφαλο – διάρροιες – κοιλιακά άλγη.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ αν όμως δεν αποδοθούν στη λοίμωξη.

Τα συμπτώματα αυτά επανέρχονται με πρόσθετα συμπτώματα βήχα επίμονο, δυσκολία αναπνοής, που αποδίδεται στην συλλογή υγρού στους πνεύμονες από την αύξηση της διαβατότητας των αιμοφόρων αγγείων των κυψελίδων (πνευμονικό οίδημα).

Ο ιός εισέρχεται στην κυκλοφορία και μετά την ενσωμάτωση του ιού στα υγιή κύτταρα εγκαθίσταται στους πνεύμονες, και εμφανίζει το Hantavirus πνευμονικό σύνδρομο.

Αυτή η φάση διαρκεί 2-3 εβδομάδες.

ΤΟ ΝΕΦΡΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ – ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Εμφανίζεται στην Ευρώπη, Κορέα, Κίνα, Ρωσία.

Η νόσος μεταφέρεται από Καφέ Νορβηγίας ποντικούς. Έχει διαδοθεί στην υφήλιο με τους ποντικούς των πλοίων.

Πολλές φορές το σύνδρομο είναι ασυμπτωματικό και αναρρώνει ο πάσχων.

Σε άλλες περιπτώσεις όμως εμφανίζει υψηλό πυρετό, μυϊκά άλγη, ναυτία με εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας και αιμορραγικά κόπρανα, εκχυμώσεις δέρματος.

Ο θάνατος επέρχεται σε ποσοστό 15%.

Στους επιζώντες η νόσος υποχωρεί σε 3-6 εβδομάδες αλλά πλήρης αποκατάσταση διαρκεί άνω των 6 μηνών.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ HANTAVIRUS

  • Προσδιορισμός του στο αίμα.
  • Έλεγχος εργαστηριακός και έλεγχος λειτουργίας των νεφρών και πνευμόνων (X-Ray, C.T.S., U/S).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για την αντιμετώπιση του πνευμονικού συνδρόμου χορήγηση φαρμάκων και οξυγόνου (μπορεί να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη).

Η θεραπεία Νεφρικού Συνδρόμου περιλαμβάνει:

Τεχνικό νεφρό – περιτοναϊκή πλύση.

Η χορήγηση του φαρμάκου ribavirin ενδοφλέβια είναι αποτελεσματική.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref.: - Pu b Med. – 2012

  • Θ. Μουντοκαλάκης Δ.Δ. 1999
  • M.S.D. Man

Κάτω από τον ορό ενδοκοιλιακά εμφράγματα τοπικού λίπους περιλαμβάνονται πολλά νοσήματα τα οποία χαρακτηρίζονται από εμφρακτά λιπώδους ιστού και νέκρωση αυτών, όπως :

  • Η ΕΠΙΠΛΟΪΚΗ ΑΠΟΦΥΣΙΤΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΕΜΦΡΑΚΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΠΛΟΟΥ
  • ΕΜΦΡΑΚΤΑ ΤΟΥ ΔΡΕΠΑΝΟΕΙΔΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΗΠΑΤΟΣ*

*ΔΡΕΠΑΝΟΕΙΔΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ:

Το τοιχωματικό και περισπλάγχνιο περιτόναιο συναντώνται στα διά άκρα τους και σχηματίζουν τον αριστερό τρίγωνο σύνδεσμο του ήπατος.

Το πρόσθιο πέταλο του περιτοναίου ανακάμπτει προς τα εμπρός επί της άνω επιφάνειας του ήπατος σχηματίζοντας τον ΔΡΕΠΑΝΟΕΙΔΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ : Άγνωστη 2%-7% στα άτομα με αρχική διάγνωση Οξείας σκωληκοειδίτιδας – Εκκολπωματίτιδας.

Η αιτιοπαθογένεια της ομάδας αυτής είναι η συστροφή των σακοειδών σχηματισμών του επιπλόου (των αποφύσεων αυτών) δημιουργία αιμορραγικών εμφρακτών που συνοδεύεται από νέκρωση τοπικού λίπους à φλεγμονώδη διήθηση à ίνωση à έλξη από τον υπάρχοντα μίσχο τους à επούλωση à αυτοκρωτηριασμός.

ΕΠΙΠΛΟΪΚΗ ΑΠΟΦΥΣΙΤΙΔΑ (Ε.Α.)

Η πρωτοπαθής φλεγμονή των αποφύσεων του επιπλόου (epibloid appendagitis) αποτελεί σπάνια κλινική οντότητα.

Το συχνότερο αίτιο είναι η συστροφή των επιπλοϊκών αποφύσεων γύρω από τον επιμήκη άξονά τους.

 

 

ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι επιπλοκές αποφύσεις περιεγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Versalins (1543). Είναι λιπώδεις προεκβολές του περιτοναίου που διατάσσονται σε παράλληλους στοίχους και φέρονται παράλληλα μεταξύ μεσοκολικής και αντιμεσοκολικών κολικών ταινιών.*

Αρδεύονται από μικρές τελικές αρτηρίες οι οποίες διαπερνούν την κυκλοτερή μυϊκή στοιβάδα.

Φλεβική αποχέτευση γίνεται από ελικοειδείς φλέβες των επιπλοϊκών αποφύσεων που καταλήγουν στο βραχύ αγγειακό μίσχο τους.

Η εμφάνιση των επιπλοϊκών αποφύσεων.

ΚΟΛΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ : 3 λωρίδες λείου μυϊκού ιστού. Αποτελούν των επιμήκη μυϊκή στοιβάδα του παχέος εντέρου. Οι λωρίδες διατρέχουν όλο το μήκος του παχέος έντερου και καλύπτουν όλο το ορθό.

Άρχεται από το 2ο τρίμηνο της εμβρυϊκής ζωής μας στον ενήλικα εμφανίζουν μέσο μήκος 3cm (0,5-5.0) πλαϊνά 1-2cm έως και 15cm!!!

Αυτές οι επιπλοϊκές αποφύσεις πιστεύεται :

α) ότι διαθέτουν βακτηριο-στατικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αποτελώντας ουσιαστικά μία μικρογραφία ανατομική και λειτουργική του μείζονος επιπλόου,

β) προστατεύουν το έντερο κατά την διάρκεια έντονων περισταλτικών κινήσεων αυτού,

γ) χρησιμεύουν σαν δεξαμενές αίματος σε περιπτώσεις μειωμένης ροής κολικών αγγείων,

δ) απορροφούν συστατικά από το κόλον, χρησιμεύει σαν αποθήκη λίπους.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ

Η συστροφή αποτελεί το κυριότερο αίτιο φλεγμονής των επιπλοϊκών αποφύσεων.

Γίνεται γύρω από τον επιμήκη άξονά τους με εμφάνιση οιδήματος – μείωσης αρτηριακής παροχής – θρόμβωση – ισχαιμική νέκρωση απόφυσης με αποτέλεσμα ερεθισμό του περιτοναίου.

Επίσης αίτια φλεγμονής αποτελεί αυτόματη θρόμβωση της ελικοειδούς αρτηρίας των αποφύσεων όπως και η λεμφαδενοειδής υπερπλασία που οδηγούν σε μικροβιακή δευτεροπαθή επιμόλυνση που προκαλείται, από :

  • Εκκολπωματίτιδα
  • Σκωληκοειδίτιδα
  • Χολοκυστίτιδα
  • Σαλπιγγίτιδα
  • Παγκρεατίτιδα.

Η αναπτυσσόμενη φλεγμονή των επιπλοϊκών αποφύσεων προκαλεί ανάπτυξη συμφύσεων στην περιτοναϊκή κοιλότητα, που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη εντέρου.

Στις επιπλοϊκές αποφύσεις εμφανίζονται επίσης μεταστάσεις κακοήθειας.

Το ½ των περιπτώσεων (Ε.Α.) είναι ιδιοπαθής πρωτοπαθής φλεγμονή και προκαλούνται από συστροφή ισχαιμικής φλεβικής θρόμβωσης.

Δευτεροπαθή αίτια Ε.Α. αποτελούν :

α) Η ανάπτυξη λεμφοδενοειδούς υπερπλασίας η οποία οδηγεί σε δευτεροπαθή μικροβιακή επιμόλυνση.

β) Η Εκκολπωματίτιδα.

γ) Η σκωληκοειδίτιδα.

δ) Η χολοκυστίτιδα.

ε) Η σαλπιγγίτιδα.

στ) Η παγκρεατίτιδα.

Προδιαθεσικά αίτια Ε.Α., αποτελεί :

α) Μεγάλη ηλικία >80% (συνήθως 40-50 έτη) – 15% παιδιά.

β) Παχυσαρκία.

γ) Κύηση.

δ) Έντονη σωματική άσκηση,

ενώ εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Αν και η Ε.Α. αποτελεί σπάνια νοσολογική οντότητα πρέπει να περιλαμβάνεται στην διαφορική διάγνωση του ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ και τούτο διότι «μιμείται» την εικόνα ΟΞΕΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ.

Ο πόνος της Ε.Α. εντοπίζεται στην αριστερή πλάγια κοιλία (μπορεί και δεξιά) – σε ποσοστό 10%-30% ψηλαφάται «μάζα».

Ο πόνος χαρακτηρίζεται από μη μεταναστευτικό χαρακτήρα (διαχωρίζεται έτσι από την δεξιά σκωληκοειδίτιδα!!!).

Επίσης, ο πόνος είναι εντονότατος. Μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, έμετο (όχι συχνά).

Ο πόνος της Ε.Α. επιτείνεται κατά την αφόδευση, ούρηση (έλξη των μίσκων των σάκων επιπλόου).

Σε αντίθεση με την οξεία Εκκολπωματίτιδα η οποία συνοδεύεται συνήθως από ναυτία, έμετους, πυρετό, αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων, αύξηση C, αντίδραση πρωτεΐνης, αύξηση ΤΚΕ).

Η οξεία επιπλοϊκή αποφυσίτιδα δεν εμφανίζει αλλαγή των συνηθειών του εντέρου (σπάνια αναφέρεται δυσκοιλιότητα ή διάρροια).

Η συχνότερη εντόπισης της βλάβης στην Ε.Α. αποτελεί το σιγμοειδές (57%), κόλον (2%), ανιόν (9%), τυφλό έντερο (20%).

Η Ε.Α. θεωρείται αυτοπεριοζόμενη νόσος, η οποία δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση, λύεται αυτόματα σε διάστημα 1-4 μηνών.

Σπάνια η επιπλοϊκή αποφυσίτιδα εξελίσσεται σε χαλαρό περιτοναϊκό σώμα, που αποτελεί ελεύθερη μάζα ινώδους ιστού η οποία επικαλύπτεται από άλατα ασβεστίου σε πολλά στρώματα ανεπτυγμένα.

Η όλη εικόνα οφείλεται σε ανεπτυγμένους επιπλοϊκούς σάκους που έχουν εμφάνιση θρόμβωση και ανάπτυξη ινώδους ιστού.

Η φλεγμονή ειδικά η πρωτοπαθής των επιπλοϊκών αποφύσεων, υποδύεται παθήσεις που αποτελούν αίτια ΟΞΕΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ.

Ο αποκλεισμός άλλων παθήσεων οι οποίες αποτελούν αίτια οξείας χειρουργικής κοιλίας και ακριβής διάγνωση της νόσου θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα ώστε να αποφεύγονται άσκοπες ερευνητικές λαπαροτομίες, χειρουργικές επεμβάσεις.

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Από :

  • Οξεία σκωληκοειδίτιδα (επί εντοπισμού δεξιάς λαγόνιου περιοχής
  • Εκκολπωματίτιδα
  • Μεσεντερική λεμφαδενίτις
  • Νεοπλασίες του επιπλοϊκού (Εξωφυτικό αγγειομυελίπωμα, άτυπο λιποσάρκωμα).
  • Εμφρακτό επιπλόου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση παρουσιάζει δυσκολίες, και τούτο διότι η νόσος «μιμείται» την οξεία κοιλία.

Τα κλινικά συμπτώματα δεν είναι ειδικά.

Το άτομο εμφανίζει – ναυτίες – έμετους – πυρετό – απώλεια όρεξης – διάρροια – αίσθημα πληρότητας της κοιλιάς.

Το υπερηχογράφημα – η μαγνητική τομογραφία MRI αλλά κυρίως η αξονική τομογραφία (C.T.S.) βοηθάει πάρα πολύ στην διάγνωση της νόσου και στη διαφοροδιάγνωση αυτής.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Βιβλιογραφία

  • Epiploic appendy pubmed (2018
  • Healthline
  • Ep. Append Nat. Lih. Med. D. Gianis

ΑΔΕΝΟΪΟΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΔΕΝΟΪΟΥΣ

  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο κάθε ιός αποτελεί ένα παθογενετικό παράγοντα ο οποίος δρα μολύνοντας τα υγιή κύτταρα του οργανισμού, ενσωματώνοντας το γενετικό υλικό του στο γονιδίωμα του, χρησιμοποιώντας έτσι για τον πολλαπλασιασμό του τους μηχανισμούς ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ DNA (διαδικασία κατά την οποία το DNA αυτοδιαπλασιάζεται προκειμένου να δημιουργήσει άλλα και να μεταβιβάσει την γενετική πληροφορία από κύτταρο σε κύτταρο) αλλά και των ενζύμων (ειδικές πρωτεΐνες ή με πρωτεϊνική βάση οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από πολυμερή των αμινοξέων οι οποίες πρωτεΐνες δρουν σαν καταλύτες χημικών αντιδράσεων οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στον φυσιολογικό μεταβολισμό (ΒΙΟΚΑΤΑΛΥΤΕΣ) τα οποία χρειάζεται για την επιβίωση του ιού).

Οι ιοί με γενική έννοια μπορεί να χαρακτηριστούν σαν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ με μέγεθος 0,0025-0,25μm.

Δηλαδή ο κάθε ιός για να διατηρηθεί : α) στην ζωή, β) για να πολλαπλασιαστεί, χρειάζεται να συνδεθεί με υγιή κύτταρα και μάλιστα με ειδικούς υποδοχείς που στην περίπτωση των αδενοϊών είναι ο ACE-2 ενώ στον Ebstein-Barr είναι ο κυτταρικός υποδοχέας C3a.

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΔΕΝΟΙΟΥΣ

Οι λοιμώξεις από την ομάδα των αδενοϊών οι οποίοι αριθμούν πάνω από 52 ορότυπους προκαλούν μεγάλη γκάμα ασθενειών.

Ασθενειών που πολλές φορές διαδράμουν χωρίς συμπτώματα. Οι λοιμώξεις όμως των ιών αυτών είναι πολύ συχνές και συμπτωματικές στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες όπως και σε συνθήκες συγχρωτισμού και συνωστισμού (στρατόπεδα – σχολεία – λεωφορεία).

Ειδικά η μόλυνση από αδενοϊούς στα άτομα που είναι ανοσοκατασταλμένα (ασθενείς με AIDS, μεταμοσχευμένα άτομα, άτομα με ΧΑΠ) μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

  • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΝΟΪΟΙ

Συνήθως ο χρόνος επώασης είναι 4-9 ημέρες.

Τα κλινικά σύνδρομα που προκαλούν οι αδενοϊοί επικαλύπτονται μεταξύ τους και είναι :

  1. ΚΟΙΝΟΝ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ (Κ.Κ.). Τα κύρια συμπτώματά του είναι ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα, γενική αδιαθεσία, χωρίς την εμφάνιση πυρετού.

Το Κ.Κ. προκαλείται από περισσότερους των 200 ιών. Οι ρινοϊοί είναι τα πιο συχνά αίτια του Κ.Κ. (10%-40%). Επίσης κοροναϊός – αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – αδενοϊοί. Οι ενήλικες παθαίνουν κατά μέσο όρο 2-4 κρυολογήματα ετησίως. Τα πάσχοντα άτομα είναι μολυσματικά τις πρώτες 2-3 ημέρες.

  1. Η οξεία πυρετική αναπνευστική νόσος, αποτελεί την πιο συχνή συμπτωματική λοίμωξη από ΑΔΕΝΟΪΟ στα παιδιά.

Χρόνος επώασης άνω των 10 ημερών.

Εμφανίζεται σαν ενδημίες στους παιδικούς σταθμούς και στα παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων με ποικιλία συμπτωμάτων (πυρετός – φαρυγγίτις – βρογχίτις) μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Ο βήχας με σύνοδο πνευμονία από αδενοϊό συγχέεται πολλές φορές με τον κοκκύτη.

Η υπερτροφία του λεμφικού ιστού αν επιμένει. Θα προκαλέσει απόφραξη ευσταχιανών σαλπίγγων και εμφάνιση ωτίτιδας. Η νόσος προκαλεί διόγκωση των επιχώριων λεμφαδένων οι οποίοι όμως δεν διαπυούνται. Η εμφάνιση της μη στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας προκαλεί πυρετό διάρκειας 2-12 ημερών με σύνοδο κόπωση, μυαλγία.

Η επιπεφυκίτιδα είναι κοινό εύρημα.

  • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΑΝ ΟΞΕΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Έχει παρατηρηθεί στα στρατόπεδα acute respiration disease (ARD) χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κακουχίας, πυρετού, ρίγους, πονοκεφάλου, με σύνοδο φαρυγγίτιδας, βράγχος φωνής, ξηρού βήχα.

Η ARD μοιάζει με προσβολή στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας αλλά και Λοιμώδους Μονοπυρήνωσης.

Τραχηλική αδενίτιδα υπάρχει (αδένες όχι τόσο μαλθακοί σαν εκείνους της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας).

Λεπτής μακροσκοπικής εμφάνισης ερυθηματώδες κηλιδώδες εξάνθημα.

Κατά την κλινική εξέταση ποσοστό 10% των ασθενών εμφανίζουν ρίγος και ακτινολογικά πνευμονία.

Διάρκεια πυρετού : 2-4 ημέρες. Πλήρη ανάρρωση 10-14 ημέρες.

  • ΕΞΙΔΡΩΜΑΤΙΚΗ ΜΗ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΙΚΗ ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΣ

Εμφανίζει πυρετό διάρκειας 2-12 ημερών και μεγάλη κόπωση όπως και μυαλγίες – επιπεφυκίτιδα συχνή.

  • ΛΟΙΜΩΞΗ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Εκδηλώνεται σαν βρογχιολίτιδα, με βήχα, ακροαστικά πνευμονίας, πνευμονία.

Αίτια : οι 1-2-3-4-7 αδενοϊοί.

Ο αδενοϊός τύπος 14 ευθύνεται συχνά για εμφάνιση σοβαράς πνευμονίας ακόμα και θανατηφόρας.

Ειδικά στα άτομα που πάσχουν από ΧΑΠ αλλά και σε νεώτερες ηλικίες.

  • ΟΞΥΣ ΦΑΡΥΓΓΟ-ΕΠΙΠΕΦΥΚΥΤΙΔΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Χαρακτηρίζεται από : α) πυρετό, β) φαρυγγίτιδα, γ) επιπεφυκίτιδα (συνήθως ετερόπλευρη) όπως και τραχηλική αδενίτιδα.

Αποδίδεται σε μόλυνση από ακάθαρτα πόσιμα νερά.

Χρόνος επώασης : 5-10 ημέρες.

Σε τυπική μορφή επιδημίας τα ασθενούντα άτομα εμφανίζουν της τριάδα των συμπτωμάτων ή το λιγότερο 2 από αυτά.

Λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού συμβαίνει με βήχα και φαρυγγίτιδα.

Η νόσος υποστρέφει σε 7 ημέρες αλλά η θηλώδης επιπεφυκίτιδα διαρκεί περισσότερο.

  • ΕΠΙΔΗΜΙΚΗ ΚΕΡΑΤΟ-ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ

Σοβαρή νόσος επιδημικού χαρακτήρα.

Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Προκαλείται από τύπο αδενοϊού 8, 19, 37.

Εμφανίζεται αμφυτερόπλευρη επιπεφυκίτιδα με πόνο (που θυμίζει ξένο σώμα στο μάτι), δάκρυα, διόγκωση επιχωρίων λεμφαδένων, οίδημα, εκχύμωση βλεφάρου.

Η κερατίτιδα μπορεί να προκαλέσει υποεπιθυλιακή θολερότητα.

Δεν προκαλεί διάτρηση κερατοειδή.

Ιστολογικά ευρήματα : διάταση τριχοειδών αγγείων – υποβλεννογόνες αιμορραγίες, διήθηση μονοπύρηνων λευκοκυττάρων.

  • ΟΞΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Εμφανίζεται στα παιδιά προκαλείται από τους αδενοϊούς 11-21.

  • ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΕΛΚΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΣ

Προκαλείται από τους αδενοϊού 2-8-37.

Επίσης οι ΑΔΕΝΟΪΟΙ προκαλούν ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ οι 40-41 ΜΕΣΝΤΕΡΙΚΗ ΑΔΕΝΙΤΙΔΑ, ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ.

Σπάνια προκαλούν εγκεφαλίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση, περικαρδίτιδα.

Αδενοϊοί έχουν ανευρεθεί στα ιστολογικά παρασκευάσματα ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ – ΔΙΑΤΑΤΙΚΗΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ.

Προκαλούνται από 5-21 αδενοϊούς.

Επικίνδυνες ομάδες, νεαρή ηλικία – χρόνια νοσήματα – πρόσφατη μεταμόσχευση οργάνου.

Γενικά, οι ιοί προκαλούν :

  • ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ (ΤΥΠΟΣ 5 ΑΔΕΝΟΪΟΣ)
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
  • ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ (ΤΥΠΟΣ 11-34)

Μπορεί να εμφανιστούν σε λοιμώδη νοσήματα ήπατος – πνευμόνων – μεταμόσχευση νεφρών.

Σύνδρομα που εμφανίζονται σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών με προσβολή ιών περιλαμβάνουν ηπατίτιδα – πνευμονία – αιμορραγική κυστίτιδα – διάμεσο σπειραματονεφρίτιδα – κολίτιδα – εγκεφαλίτιδα.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref.: - Cur. Med. Diagn. Trea. 2014

  • Merck Man 19th ed.
  • Βικιπαιδεια
  • Dhe’s Λεξικό

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ TEST ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ COV-19

Σκύλοι είναι ικανοί να βοηθήσουν στην πανδημία του COV-19 ανιχνεύοντας ακόμα και πρόωρα (πριν την θετικοποίηση του test) την μόλυνση από κοροναϊού και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια.

Τα αποτελέσματα τα οποία προέρχονται από την εμπειρία συνεργασίας 50 χωρών του πλανήτη είναι τόσο ενθαρρυντικά που οι επιστήμονες δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την αλήθεια από την υπερβολή.

Φαίνονται ότι οι σκύλοι με το φοβερά ανεπτυγμένο σύστημα που διαθέτουν ανιχνεύουν με την οσμή ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ που αναδεύει ο πάσχων οργανισμός (π.χ. βιολογικά υγρά αυτών).

Εδώ και 15.000 χρόνια αποτελούν τους πιο πιστούς συντρόφους του ανθρώπινου γένους, προσφέροντας προστασία και συντροφιά.

Τα σκυλιά είναι γνωστόν ότι διαθέτουν μία πανίσχυρη όσφρηση με παρουσία 300.000.000 οσφρητικών υποδοχέων στην περιοχή του ρύγχους τους και με σχήμα μύτης που προλαμβάνει μεγάλη ποσότητα αέρα. Σημειώνεται ότι 1/3 του εγκεφάλου του σκύλου ερεθίζεται από την ανίχνευση οσμών.

Ήδη τα σκυλιά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση διαφόρων νεοπλασιών (8 σκυλιά Λαμπραντόρ - 1 Βελγικό Μαλινουά) όπως ο καρκίνος των ωοθηκών οσμηζόμενα δείγματα ούρων, και μάλιστα με ακρίβεια 96%.

Ερευνητικές ομάδες επιχειρούν τώρα την εκπαίδευση σκυλιών για διαχωρισμό μέσω της όσφρησης των θετικών και αρνητικών στον ιό COV-19 (αλλά και εμβολιασμένων!!!) σε δείγματα ούρων αλλά και σε δείγματα σιέλου και βρογχικών εκκρίσεων, κοπράνων αλλά και του ιδρώτα (στοιχεία αναφέρουν ότι ένα σκύλος ανιχνεύει τον COV-19 στον ιδρώτα ανθρώπου σε 3ʺ !!!).

Όλες οι ράτσες των σκυλιών διαθέτουν αυτή την ικανότητα ανίχνευσης;

Τα μπιγκλ αποτελούν πολύ καλή επιλογή με προσόντα, την αφθονία των οσφρητικών υποδοχέων τους, την περισσή ενέργειά τους την διάθεση για ενασχόληση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ράτσα αυτών των σκύλων χρησιμοποιείται ήδη στα αεροδρόμια της Αμερικής.

Οι ράτσες οι οποίες διαθέτουν περισσότερους οσφρητικούς νευρώνες από τα μπιγκλ είναι τα μπλαντχάουντ και τα μπασέ χάουντ.

Τα πρώτα είναι από τη φύση τους μεγαλόσωμα σε μέγεθος σκυλιά που προκαλούν φόβο στο περιβάλλον τους, ενώ τα μπασέ φημίζονται για την οκνηρία τους.

Στα πειράματα έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης τα Λαμπραντόρ, Βελγικά Μαλινουά, γερμανικό ποιμενικό, Τζακ Ράσελ Τεριέ.

Η πρακτική εφαρμογή των παραπάνω πειραμάτων προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως:

  1. Η χρήση των συμβατικών «test» για έλεγχο ορισμένου αριθμού ατόμων κοστίζει 5 φορές περισσότερο από την χρήση των σκύλων σαν ανιχνευτές του COV-19.
  2. Η αξιοπιστία της «οσφρητικής» αυτής μεθόδου με τη χρήση σκύλων μπορεί να εμφανίζει την ίδια ακρίβεια με εκείνη της μοριακής εξέτασης του COV-19 εφαρμογής.
  3. Είναι πιθανόν ο τρόπος αυτό «οσφρητικής ανίχνευσης» να ανιχνεύει τα μολυσμένα άτομα από COV-19 και πριν την θετικοποίηση της με τα κλασσικά test.

Πολύ σημαντικά στοιχεία για την πρόληψη της εξάπλωση του ιού:

  • Αναφερόμενη ευαισθησία ανίχνευσης 95,5%.
  • Ειδικότητα 99,6%.

Τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής, είναι:

α) Ο χρόνος εκπαίδευσης των «ανιχνευτών» σκύλων.

β) Πιθανότητα μόλυνσης του ίδιου του ζώου.

Πάντως σήμερα πάνω από 50 χώρες της υφηλίου συνεργάζονται σε επίσημη βάση στην «οσφρητική» «Βιο-ανίχνευση» του COV-19.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Βιβλιογραφία

  • BΗΜΑ Mag
  • Taber’s λεξικό
  • In.gr

mRNA ΕΜΒΟΛΙΑ – 2 –

  • ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Οι διάφοροι ιοί περιέχουν γονίδια κατασκευασμένα από DNA, RNA που έχουν σαν περίβλημα στρώμα πρωτεϊνών (καψίδια).

  • ΓΟΝΙΔΙΟ : Ετυμολογική προέλευση από την λέξη γεννώ. Αποτελεί την βασική μονάδα της κληρονομικότητας. Αποτελείται από DNA (κωδικός για συγκεκριμένες πρωτεΐνες). Κάθε γονίδιο καταλαμβάνει συγκεκριμένη θέση στο χρωμόσωμα. Τα γονίδια αποτελούν αυτοπαραγόμενες αλληλουχίες DNA νουκλεοτιδίων που υπόκεινται σε τυχαίες δομικές αλλαγές τις μεταλλάξεις. Τα κληρονομικά χαρακτηριστικά ελέγχονται από ζεύγη γονιδίων.
  • DNA (Δεοξυ-ριβονουκλεϊνικό οξύ) : Μακρομόριο χημικό με συγκεκριμένα νουκλεϊνικό οξύ που αποτελεί το γενετικό υλικό όλων των ζώντων οργανισμών όπως και των περισσότερων ιών.
  • RNA (Ρίβο-ζονουκλεϊνικό οξύ) : Μονομερή νουκλεοτίδια – RNA είναι «αγγελιοφόρος» μεταξύ DNA και ριβοσωμάτων (πρωτογενή συμπλέγματα).
  • ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ : Το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι ένα σύνολο αλληλουχίας των νουκλεϊνικών οξέων κωδικοποιημένο στον άνθρωπο σαν DNA σε 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων στον πυρήνα του κάθε κυττάρου και στα μιτοχόνδρια (πυρηνικό γονιδίωμα – μιτοχονδριακό γονιδίωμα). Τα γονιδιώματα του ανθρώπου περιλαμβάνουν και γονίδια DNA που κωδικοποιούν πρωτεΐνες. Έχουν βρεθεί 19.000 – 2.000 ανθρώπινα γονίδια τα οποία κωδικοποιούν πρωτεΐνες. Οι αλληλουχίες οι οποίες κωδικοποιούν πρωτεΐνες εκφράζουν 1,5% του γονιδιώματος οι υπόλοιπες με μόρια μη κωδικοποιημένων RNA και ρύθμιση αλληλουχίας DNA πυρηνικά στοιχεία.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Γενικά κάθε ιός αποτελείται από 2-3 μέρη.

  1. ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ : που κατασκευάζεται από DNA, RNA μακρομόρια που παρέχουν γενετικές πληροφορίες.
  1. ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ (καψίδιο) : κέλυφος που προστατεύει τα γονίδια. Μερικοί ιοί φέρουν περίβλημα εκ λιπιδίων το οποίο προστατεύει αυτούς όταν εγκαθίστανται στο κύτταρο του ξενιστή. Λοιπόν οι ιοί περιέχουν γονίδια κατασκευασμένα με DNA, RNA και έχουν σαν περίβλημα στρώμα πρωτεϊνών το ΚΑΨΙΔΙΟ. Για την δημιουργία αυτού του περιβλήματος εκ πρωτεΐνης τα DNA, RNA γονίδια συνθέτουν «διαβιβαστές», «αγγελιοφόρους» (messenger RNA mRNA). Κάθε mRNA έχει ειδική σύνθεση, κατασκευή και αφορά αντίστοιχη ειδική πρωτεΐνη.
  1. MRNA: Είναι το RNA το οποίο μεταφέρει τη γενετική πληροφορία από το DNA στα ριβοσώματα για να γίνει η σύνθεση πρωτεϊνών των κυττάρων (RNA «αγγελιοφόροι).

mRNA ΕΜΒΟΛΙΑ

Τα κλασσικά εμβόλια έχουν σαν βάση είτε «ξενιστές οργανισμούς – ιούς» είτε τμήματα αυτών και «αδρανοποιημένα εμβόλια» όπως εμβόλια – πολιομυελίτιδας – λύσσας, τα οποία έχουν σαν στόχο ενεργοποίηση της ανοσολογικής ικανότητας του οργανισμού.

Όμως και τα mRNA εμβόλια δεν είναι καινούργια σαν ιδέα. Τα εμβόλια αυτά έχουν μελετηθεί για την κατασκευή εμβολίων για αντιμετώπιση της γρίππης, του ιού ΖΙΚΑ, της λύσσας, του κυτταρομεγαλοϊού στο παρελθόν.

Η παραγωγή του μορίου mRNA είναι πολύ απλή σε σχέση με τα «κλασικά εμβόλια» και γίνεται πολύ γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες από τα εργαστήρια.

Χαρακτηριστικά η εταιρεία Moderna κατασκεύασε το mRNA-1273 εμβόλιο για τον COV-19 σε 2 ημέρες!!!

Άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των mRNA εμβολίων είναι ότι τα αντιγόνα έχουν σαν τόπο παραγωγής τους το εσωτερικό των κυττάρων ενεργοποιώντας έτσι την κυτταρική και χυμική ανοσία.

Το μέλλον των mRNA εμβολίων εμφανίζει πολλές ευοίωνες προοπτικές : α) μπορεί αυτά να εφαρμοστούν και σε λοιμώδη κοινά νοσήματα, β) η χορήγηση του εμβολίου αυτού μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση του συνόλου ανοσολογικού συστήματος στα κύτταρα των νεοπλασιών.

Το μειονέκτημα των εμβολίων MRNA, είναι :

α) ότι είναι πολύ ασταθές σαν μόριο.

β) ότι πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -70οC.

Το mRNA είναι πολύ ευαίσθητο σαν μόριο και αποδομείται πολύ γρήγορα όταν εκτεθεί στο περιβάλλον (πρόβλημα μεταφοράς και συντήρησης mRNA εμβολίου).

Λόγω αυτής της ευαισθησίας το mRNA εμβόλιο κατά την εργαστηριακή δημιουργία του και την εμπορική κυκλοφορία του, περιβάλλεται από λιποειδική μεμβράνη η οποία και θεωρείται υπεύθυνη για την πρόκληση και εμφάνιση των αλλεργικών αντιδράσεων κατά την χορήγηση του εμβολίου.

Αν και το συνολικό ερευνητικό, πειραματικό στάδιο για την δημιουργία του mRNA ειδικά για τον COV-19. Φαίνεται σχετικά εύκολο αλλά χρειάστηκαν χιλιάδες ή και εκατοντάδες ώρες ενασχόλησης πειραματικών δεδομένων, επαναλήψεων, παρατηρήσεων για την λύση πρακτικών προβλημάτων, όπως :

  1. Κατάλληλη μετατροπή του mRNA ώστε να μη παράγονται κατά την χορήγησή του άμεσες και σφοδρές αντιδράσεις του ανοσολογικού συστήματος του εμβολιαζόμενου (αλλεργικές και μη).
  1. Ενεργοποίηση δέσμευσης του mRNA από το ανοσοποιητικό σύστημα.
  1. Κατάλληλη ρύθμιση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του λήπτη για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων «κρίσιμης» πρωτεΐνης, «κρίσιμου» τμήματος αυτής.
  1. Η «τοποθέτηση» του mRNA σε μικροσκοπικές κάψουλες για την προστασία του από τις επιδράσεις ουσιών (χημικού ή μη) του αίματος του εμβολιαζόμενου.

Η κατασκευή του mRNA εμβολίου στηρίχτηκε σε προηγούμενες επιστημονικές γνώσεις που περιλαμβάνουν :

  1. Γνώσεις για κατασκευή DNA και mRNA και τον τρόπο παραγωγής από αυτά πρωτεϊνών.
  1. Ανάλυση για γενετικές πληροφορίες κατασκευής ενός ιού.
  1. Προηγμένη τεχνολογία για κατασκευή mRNA που θα «δημιουργούσε» μία ειδική πρωτεΐνη.
  1. Ο τρόπος χορήγησης του εμβολίου (ενδομυϊκή χορήγηση) και κατεύθυνση του εμβολίου στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβολιασμένου και την κατευθυνόμενη δυνατότητα δημιουργίας της «κατάλληλης» πρωτεΐνης.
  1. Ενημέρωση κατάλληλη του κοινού για την καινούργια αυτή τεχνική του εμβολίου mRNA.

Μετά τον εμβολιασμό το mRNA εμβόλιο κατά του COV-19 παρέχει εντολές στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και ειδικά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να κατασκευάσουν τμήμα πρωτεΐνης (πρωτεΐνης κορυφής – S protein – πρωτεΐνη ακίδας που συνδέει τον COV-19 με το υγιές κύτταρο).

Αρχικά το mRNA θα κυκλοφορήσει μετά την χορήγησή του και με την κυκλοφορία του αίματος θα κατανεμηθεί σε όλον τον οργανισμό και με φαγοκύτωση τα μόρια mRNA θα προσληφθούν από τα ΔΕΝΔΡΙΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ.

Τα δενδριτικά κύτταρα θα «διαβάσουν» το mRNA και θα παραγάγουν αντιγόνα κατά του ιού mRNA πριν καταστραφούν αυτά.

ΔΕΝΔΡΙΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Αποτελούν το όριο μεταξύ της σύμφυτης και προσαρμοστικής ανοσίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Βασική λειτουργία τους έγκειται στην προώθηση των αντιγόνων και αυτοπαρουσίαση αυτών στην επιφάνεια των άλλων ανοσολογικών δρώντων κυττάρων.

Όταν τα αντιγόνα του ιού παράγονται από τα κύτταρα του ξενιστού ακολουθούν η ενεργοποίηση των αντιδράσεων του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αντιγόνα αυτά θα αποδομηθούν από τα πρωτεοσώματα.

ΠΡΩΤΕΟΣΩΜΑΤΑ

Μεγάλα πρωτεϊνικά συμπλέγματα στο εσωτερικό των ευκαρυωτικών κυττάρων οργανισμών και βακτηρίων.

Εδράζονται στον πυρήνα και κυτταρόπλασμα. Κύρια λειτουργία η καταστροφή άχρηστων πρωτεϊνών ΠΡΩΤΕΟΛΥΣΗ.

Μετά μόρια τάξης Ι και ΙΙ MHC (μείζων ιστοσυμβατότητας – σύστημα).

Προσαρτούν το αντιγόνο, μεταφέρουν αυτό στην μεμβράνη του κυττάρου «ενεργοποιώντας» τα δενδριτικά κύτταρα.

Η ενεργοποίηση των δενδριτικών κυττάρων προκαλεί «μετανάστευση» αυτών στους λεμφαδένες όπου το αντιγόνο «παρουσιάζεται» στα Β και Τ κύτταρα και ακολουθεί από αυτά η παραγωγή αντισωμάτων.

Τα πλεονεκτήματα των mRNA εμβολίων :

α) η εύκολη δημιουργία και παραγωγή τους,

β) τα αντιγόνα που παράγονται από τα mRNA εμβόλια για COV-19 παράγονται εντός του κυττάρου, ενεργοποιώντας την κυτταρική και χημική ανοσία.

Τα mRNA εμβόλια δεν επηρεάζουν και δεν προκαλούν επαναπρογραμματισμό του DNA του κυττάρου.

Το συνθετικό mRNA τμήμα είναι «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ» ειδικού τμήματος του RNA ιού που μεταφέρει οδηγίες προς δημουργία κατασκευής αντιγόνου του ιού (στην περίπτωση του COV-19 protein spike – πρωτεΐνη κορυφής).

Το mRNA που χορηγείται δεν έχει καμμία σχέση με DNA κυττάρου.

Το mRNA καταστρέφεται εντός του κυττάρου μετά την παραγωγή της ξένης πρωτεΐνης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ

ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΡΙΠΠΗΣ

Στη χρονιά που πέρασε δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από την ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΠΗ στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα χρόνια πέθαναν 1.000 άτομα κάθε χρόνο.

Γενικά η ύφεση αυτή της γρίππης μπορεί να αποδοθεί στην εφαρμογή μέτρων (κυκλοφορία, ατομική προστασία) αποφυγή μετακινήσεων που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας – COV-19.

Αλλά φέτος τον χειμώνα τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά :

α) Υφίσταται μειωμένη ανοσία της κοινότητας για τους λόγους που αναφέρθηκαν.

β) Σημειώνεται κάποια χαλάρωση των μέτρων προστασίας (χρήση μάσκας – αποστάσεις).

Επιδημιολογικά η γρίππη κορυφώνεται τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Επιβάλλεται κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν οι ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ (παιδιά κάτω των 6 μηνών – υπερήλικες – άτομα με Νόσους Αναπνευστικού – Καρδιαγγειακά Νοσήματα – παχυσαρκία – άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα – υπό χημειοθεραπεία – ακτινοθεραπεία – μεταμοσχευμένα άτομα – επαγγελματίες υγείας).

Οι ευπαθείς αυτές ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά τον μήνα Νοέμβριο.

Ανοσολογική απάντηση στον εμβολιασμό γρίππης γίνεται μετά 15 ημέρες από τον εμβολιασμό.

Διάρκεια ανοσίας 6 μήνες, Οκτώβριος κατάλληλος μήνας εμβολιασμού (κάλυψη περιόδου έξαρσης).

Επίσης, συνιστάται ο εμβολιασμός παιδιών που υπάγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

 
   

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΕΤΡΑΔΥΝΑΜΑ

 
   

Ενώ κυκλοφορεί και ρινική χορήγηση εμβολίου.

Γενικά ο ιός της γρίππης υφίσταται ήπιες, μικρές όχι έντονες μεταλλάξεις, γεγονός που καθιστά τον εμβολιασμό κάθε χρόνο, υποχρεωτικό.

Η γρίππη Α (Η1Ν1) εντοπίζεται στο αναπνευστικό σύστημα κυρίως με εκδηλώσεις – βήχα – πυρετό – πονοκέφαλο – κακουχία – κόπωση – μυαλγίες.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων – Διάρκεια και 7 ημέρες μετά την ανάρρωση.

 

 

ΓΡΙΠΠΗ – ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ

Μελέτες έχουν δείξει την αλληλοεπίδραση του COV-19 και της γρίππης.

Αν το κύμα γρίππης σημειωθεί νωρίτερα από τον μήνα Δεκέμβριο φέτος (συνήθως έναρξη γρίππης) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν συμπέσει με το κύμα επιδημίας κοροναϊού που θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη!!!

Δηλαδή έχει εξακριβωθεί ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίππης έχουν λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης από COV-19.

Επίσης, τα εμβολιασμένα άτομα για γρίππη ακόμα και αν μολυνθούν από τον COV-19 εμφανίζουν λιγότερες επιπλοκές της λοίμωξης COV-19.

Πως εξηγείται όμως αυτό;

Οι έχοντες λάβει το εμβόλιο της γρίππης εφαρμόζουν :

  1. 1. Πιο πιστά και με συνέπεια τα μέτρα κοινωνικής, ατομικής υγιεινής (χρήση μάσκας – τήρηση αποστάσεων – υγιεινής χεριών).
  2. 2. Υφίσταται πιθανή ενέργεια του εμβολίου γρίππης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου κατά COV-19???

Επίσης, έχει αναφερθεί η προληπτική δράση του εμβολίου γρίππης στα καρδιολογικά επεισόδια.

Τα ερωτήματα επίδρασης μεταξύ γρίππης και κοροναϊού εξακολουθούν, να παραμένουν μερικώς αναπάντητα.

Κατά την αναφορά διαφόρων ερευνητών και του ΠΟΥ οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις και προσφορά στην ανθρωπότητα, είναι 2 τον αριθμό :

  1. 1. Το ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ.
  2. 2. Τα ΕΜΒΟΛΙΑ.

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΠΗΣ

Συνηθισμένες ερωτήσεις.

Είναι ασφαλές; Προκαλεί γρίππη; Οι έγκυες εμβολιάζονται;

Το εμβόλιο γρίππης είναι απόλυτα ασφαλές.

Περιέχει ιούς γρίππης κατάλληλα αδρανοποιημένους ή τμήματα του ιού και δεν προκαλεί την νόσο.

Οι τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες περιορίζονται κυρίως σε τοπικό ερεθισμό, ερύθημα στο σημείο χορήγησης τους. Μερικές φορές ο οργανισμός αντιδρά με μυαλγίες, πυρετό.

Το εμβόλιο γρίππης είναι τελείως ασφαλές στις έγκυες γυναίκες.

Επίσης, ασκεί προστασία στο νεογέννητο κατά τους πρώτους 8 μήνες της ζωής του.

Το εμβόλιο γρίππης χορηγείται σε 1 δόση.

Δεν χρειάζεται χορήγηση 2ης δόσης (δεν προσφέρει βελτίωση της υφιστάμενης ανοσίας).

Εξαιρείται για την εφ’ άπαξ χορήγηση του αντιγριππικού εμβολίου και γίνεται αυτή στα παιδιά ηλικίας 9 ετών όπου γίνονται 2 δόσεις εμβολίου με χρονική απόσταση 1 μηνός από την αρχική.

Η κυριότερη αντίδραση στην χορήγηση του εμβολίου γρίππης εμφανίζεται στην αλλεργία από αυγά (ποσοστό 1,3% παιδιά, ενήλικες 0,2%) που αποτελούν συστατικά του εμβολίου.

Άτομα με εμφάνιση αλλεργικών σοβαρών αντιδράσεων τύπου αναφυλαξίας στη βρώση αυγού ή σε προηγούμενο αντιγριππικό εμβολιασμό, δεν εμβολιάζονται.

Όλα τα σύγχρονα εμβόλια της γρίππης είναι ΤΕΤΡΑΔΥΝΑΜΑ και περιλαμβάνουν :

Α

 
   

Β > 2 στελέχη.

Τα αντισώματα κατά της γρίππης μετά τον εμβολιασμό εμφανίζονται σε 2 εβδομάδες.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΡΙΠΠΗΣ για 2021-2022

  1. 1. 4δύναμο εμβολίων à Χορήγηση ΙΜ

Περιέχει 4 είδη αδρανοποιημένους ιούς

  1. 2. Ανασυνδυασμένο γρίππης (RIV-4)
  2. 3. Ζώντες επεξεργαζόμενοι ιοί γρίππης (Δια εισπνοής)

4 δύναμα εμβόλια [(Α Η1Ν1 – Η3Ν2) + 2 ιούς Β γρίππη] χορήγηση σε ηλικίες 2 – 49 ετών.

Το ανασυνδυασμένο εμβόλιο γρίππης χορηγούνται ΙΜ στον δελτοειδή. Στα παιδιά χορήγηση προσθοπλάγια επιφάνεια μηρού

Το προερχόμενο εμβόλιο γρίππης από ανασυνδυασμό χορηγείται σε ηλικίες  > 18ετών όχι όμως για ηλικίες < 18ετών.

  • · IIV à inactivated influenza virus (αδρανοποιημένος ιός γρίππης)
  • · RIVà recombinant influenza vaccine (ανασυνδυασμένο εμβόλιο γρίππης)
  • · LAIV à live processed influenza vaccine (ζωντανοί κατάλληλα επεξεργασμένοι ιοί γρίππης)

Νο 4 > ΤΕΤΡΑΔΥΝΑΜΑ

Νο 3 > ΤΡΙΔΥΝΑΜΑ

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΓΡΙΠΠΗΣ

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΑΥΓΟΥ

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Αδρανοποιημένοι ιοί γρίππης Τετραδύναμης ισχύς

Ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε συστατικά του εμβολίου (πλην τον αυγού που περιέχει στα υπόστρωμα).

Η αντίδραση αλλεργίας σε προηγούμενα εμβόλια γρίππης.

Προηγείται εκ Κυτταρικής καλλιέργειας – ανασυνδυασμένου ιού – ζώντων επεξεργασμένων ιών γρίππης κάθε σύστασης.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Ø  Μέτρια, σοβαρή νόσος με ή χωρίς πυρετό.

Ø  Ιστορικό συνδρόμου Guillain – Barrer με εμφάνιση 6 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό γρίππης.

Κυτταρική καλλιέργεια εμβολίου αδρανοποιημένοι ιοί Τετραδύναμο εμβόλιο ισχύς

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Ø  Μέτρια, σοβαρή, οξεία νόσος με ή χωρίς πυρετό.

Ø  Ιστορικό σ. Guillain – Barrer εμφανιστούν 6 εβδομάδες μετά εμβολιασμό.

Ø  Ιστορική αλλεργία η ιδιοπαθής σε οιασδήποτε συστατικά εμβολίων – οιασδήποτε ισχύος.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Βλ. παραπάνω

Ανασυνδυασμένοι ιοί γρίππης.

Εμβόλιο

Αντενδείξεις βλ. παραπάνω

Προφυλάξεις βλ. παραπάνω

Επιπρόσθετα προφυλάξεις, αντενδείξεις :

Ø  Λήψη  σαλικυλικών σαν θεραπεία σε ενήλικές – παιδιά

Ø  Παιδιά 2-4 ετών με άσθμα

Ø  Ιστορικό δύσπνοιας προς 6μηνών

Ø  Άτομα υπό ανοσοκαταστολή – λοίμωξη HIV - ασπληνία – υπερσπληνισμός

Ø  Κύηση – κοχλιακά εμφυτεύματα

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ - ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΪΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ø  Προ 48 ωρών Oseltamivir Zamavirus

Ø  5 μέρες για pezanimiz

Ø  17 μέρες για Biloxian για τον εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός γρίππης και κοροναϊού μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια μέρα (δεν χρειάζεται χρονική περίοδος να παρεμβληθεί π.χ. εμβολιασμός κατά πνευμονιόκκου).

Τελειώνοντας πρέπει να αναφερθεί ότι η Pfizer μελετάει εμβόλιο κατά της γρίππης mRNA (θα δοκιμαστεί στις μεγάλες ηλικίες!!!)

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ COV-19 ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Τα mRNA εμβόλια χορηγούνται για την επίτευξη αντισωματικής απάντησης (δημιουργία αντισωμάτων) κατά της S-protein (πρωτεΐνη ακίδας) του μορίου του COV-19, που αποτελεί το «μονοπάτι σύνδεσης» του COV-19 με το υγιές κύτταρο.

Τι συμβαίνει όμως με τις μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες συμβαίνουν φυσιολογικά κατά την διάρκεια της ζωής κάθε ιού και θεωρούνται απαραίτητες για την επιβίωση του ιού (του κάθε ιού);;;

Έχει υπολογισθεί ότι 1-2 μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων το μήνα συσσωρεύονται σε παραλλαγές του COV-19.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ :

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΑΥΤΩΝ;;;

Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις στην Ελλάδα που έχουν βρεθεί είναι οι εξής (ανακοίνωση από ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Γονιδιακής Επιτήρησης).

  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ (Α) ΠΟΣΟΣΤΟ 53,99% [8.1.1.7]
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ (Δ) ΠΟΣΟΣΤΟ 27,27% [8.1.617.2]
  • ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Ε484Κ [Β1.1.318]
  • ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Β ΠΟΣΟΣΤΟ 1.151 [8.1.351]
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ Μ περιλαμβάνει το στέλεχος από μετάλλαξη. Οι οποίες κυρίως στην Δ αλλά και μεταλλάξεις από την Α (Β.1.1.7).

Υπάρχει η πιθανότητα του συνδυασμού μεταλλάξεων του COV-19 από διαφορετικά στελέχη. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα διότι θα προκύψει ένας «ΥΠΕΡΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΙΟΣ» που θα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος.

Από τις μεταλλάξεις αυτές η ΔΕΛΤΑ μετάλλαξη έχει εμφανίσει σε 180 χώρες τουλάχιστον με εμφάνιση της λοίμωξης COV-19 και αύξηση αυτής στις μικρές και εφηβικές ηλικίες (ηλικία 12-18 ετών)

Η διεισδυτικότητα της μετάλλαξης αυτής είναι μεγαλύτερη από τις μεταλλάξεις Α, Β, Γ και δεν μοιράζεται μετάλλαξη από τα 3 παραπάνω στελέχη. Αυτό θα οδηγήσει στην σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες αυτές.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΑΥΤΩΝ;;

Τα νέα εμβόλια έχουν παρασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν ανοσία και για τις μεταλλάξεις του COV-19, διαθέτοντας και προκαλώντας αυτά ευρείας μορφής ανοσιακή απάντηση.

Αλλά και τα κυκλοφορούντα εμβόλια δεν θεωρούνται τελείως αδρανή για τις μεταλλάξεις.

Παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε διεθνή κλίμακα έχει δείξει τα εξής :

Το στέλεχος της Αφρικής του COV-19 μειώνει την αντισωματική προστασία στα 2/3 της συνολικής αντισωματικής ικανότητας του εμβολίου Pfizer.

Επίσης, έχει αναφερθεί ότι το εμβόλιο Moderna’s εμφανίζει μείωση 6-6.5 φορές συνολικά (αναφορά στο Αφρικάνικο στέλεχος).

Στο επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων αναφορές για το εμβόλιο Johnson & Johnson εμφανίζουν δυνατότητες ηπιότερης πορείας επί λοιμώξεις με COV-19 κατά 85%, μείωση χρόνου νοσηλείας και θανάτου από 85%-100%.

Επίσης, μείωση του κινδύνου συμπτωματικής λοίμωξης κατά 57%.

Για τους παραπάνω λόγους γίνεται πλέον παγκόσμια προσπάθεια παρασκευής εμβολίων (καινούργιων εμβολίων που περιλαμβάνουν και τις μεταλλάξεις του COV-19) και υπολογίζεται στον εντυπωσιακό αριθμός 240!!!!

Οι νέες τεχνολογίες περιλαμβάνουν :

α) Χρήση γενετικού υλικού από τον COV-19 και επαφή αυτού άμεσα με τα ανθρώπινα κύτταρα προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την δημιουργία κατά της περίφημης S-protein αντισωμάτων η οποία καλύπτει την συνολική επιφάνεια του COV-19 με αντισώματα. Με την εφαρμογή της τεχνοτροπίας αυτής δεν είναι απαραίτητες οι χορηγήσεις δόσεων επαναληπτικά (πειραματικά δεδομένα από Αγγλία).

β) Πειραματικά δεδομένα από το Μερυλαντ με το εμβόλιο Novamax αναφέρουν την χρήση της S-protein και όχι άλλου τμήματος του ιού ή γενετικού υλικού αυτού. Το νέο εμβόλιο διατηρείται και μεταφέρεται σε θερμοκρασία 2-8οC.

Το εμβόλιο NOVAMAX προσφέρει 100% προστασία από μέτρια ή σοβαρή νόσηση από COV-19 και ποσοστό 90,4% κατά της συμπτωματικής νόσου.

Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε απλό ψυγείο για διάστημα 6 μηνών, εκτός ψυγείου διατηρείται για 24ώρες.

Το εμβόλιο αυτό μεταφέρει στους ανθρώπους κύτταρα, γενετικό υλικό του ιού (περιέχει την ίδια την πρωτεΐνη-ακίδα) την οποία χρησιμοποιεί ο ιός COV-19 για την είσοδό του στα κύτταρα του ανθρώπου.

Η πρωτεΐνη αυτή αναγνωρίζεται σε ΑΝΤΙΓΟΝΟ και παράγονται αντισώματα κατά αυτής από τον οργανισμό.

Ευρήματα αναφέρουν αποτελεσματικότητα 96% στο αρχικό πανδημικό στέλεχος του COV-19 και 80% κατά του Βρετανικού στελέχους Άλφα (Α) στο Β στέλεχος ποσοστό 49%.

Οι παρασκευαστές αυτού του νέου εμβολίου χρησιμοποιούν και ένα adjuvant = βοηθητικό έκδοχο (ουσία η οποία ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού «αυξάνοντας» το μέγεθος του αντιγόνου και διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την αναγνώριση του αντιγόνου αυτού από τα Β κύτταρα, φαγοκύτταρα.

Με την προσθήκη αυτού του στελέχους της ουσίας ευνοείται η χημειοταξία, και διευκολύνεται η απελευθέρωση των κυτοκίνων.

Η μηχανική της τεχνολογίας των πρωτεϊνών ακολουθεί την μοριακή γενετική της παραγωγής mRNA.

γ) Από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έρχεται η Παρασκευή του νέου εμβολίου που βασίζεται στην θέση πρόσδεσης και αντίδρασης της S-protein με τον COV-19 και είναι το τμήμα της πρωτεΐνης το οποίο κατέχει λειτουργικό ρόλο [χωρίς να εξαρτάται από το υπόλοιπο τμήμα της πρωτεΐνης (το αναφερόμενο στην ανοσολογία σαν domain)].

Επίσης έχει πειραματικά επιτευχθεί η δημιουργία ενός εμβολίου που απελευθερώνει σφαιρικά «νανοσωματίδια» που θυμίζουν μπάλες ποδοσφαίρου και στα νανοσωματίδια αυτά έχουν εμφυτευθεί τα domains των S.-spike – σύνδεση πρωτεϊνών. Το σύνολο αυτού του πειραματικού εμβολίου έχει δυνατότητες παραγωγής x10 φορές περισσότερο από την συνολική πρωτεΐνη S.-spike.

Το εμβόλιο βρίσκεται στο στάδιο Ι. Πιθανή εμφάνιση στην αγορά εντός 1 έτους.

Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που παρασκευάζονται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας του COV-19 π.χ. το εμβόλιο Sinovac-Biotech στην Κίνα που χρησιμοποιεί κλασσικές μεθόδους παρασκευής όπως τον αδρανοποιημένο ιό COV-19 (τεχνοτροπία εμβολίου με επιτυχία μεγάλη στην πολιομυελίτιδα).

Επομένως, πρέπει να διατηρούνται στο ακέραιο οι ελπίδες όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COV-19, άλλωστε η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!!! και την υπομονή μας μέχρι την κυκλοφορία των νέων εμβολίων που θα αντιμετωπίζουν και τις επερχόμενες μεταλλάξεις.

Μέχρι τότε όμως η τήρηση αποστάσεων μεταξύ μας

η χρήση μάσκας – το συχνό πλύσιμο των χεριών μας

πρέπει να γίνεται!!!!

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

ΔΟΜΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ [Alpha – Fold Cogle, Deep Mind’s Program]

 

Οι δεκάδες χιλιάδες διαφορετικές πρωτεΐνες του ανθρώπινου οργανισμού κατέχουν αιτιοπαθογενετικό ρόλο στην εξέλιξη, συνέχιση, διατήρηση των λειτουργιών των κυττάρων, ιστών, συστημάτων του οργανισμού μας.

Επίσης η συμμετοχή τους είναι καίρια στην δημιουργική εξέλιξη των διαφόρων συστημάτων.

Το σχήμα, κάθε πρωτεΐνης όπως και οι βιολογικές λειτουργίες αυτής καθορίζονται από την αλληλουχία μεγάλου αριθμού αμινοξέων του μορίου τους, τα οποία σχηματίζουν βιολογικές αλυσίδες προς δημιουργία των πρωτεϊνών του οργανισμού (Νόμπελ 1972 – Κριστιάν Ανφίνσεν).

Στους ειδικούς βιολόγους είναι εύκολη η ανάγνωση της αλληλουχίας αυτής επειδή αυτή «καθορίζεται», «κατευθύνεται» από «κωδικοποιητές» από το DNA αλλά ήταν αδύνατο παρά τις προσπάθειες μισού αιώνα να προβλεφθεί το εξελικτικό σχήμα μας πρωτεΐνης με βάση τις δεκάδες, εκατοντάδες, αμινοξέα αυτής.

Οι δεκάδες αυτές διαφορετικές πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία και τις ασθένειες του οργανισμού του ανθρώπου (τα κύτταρα φτιάχνονται από πρωτεΐνες και η λειτουργική και ανατομική και βιολογική αλληλεπίδραση καθορίζει το σύνολο των λειτουργιών του οργανισμού μας).

Σαν παράδειγμα αναφέρεται ο COV-19 ο οποίος εισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα επειδή μία προεξάρχουσα πρωτεΐνη, ακίδα (spike) ταιριάζει δομικά όπως το κλειδί στην κλειδαριά ύψιστης ασφάλειας με τον υποδοχέα πρωτεΐνη των κυττάρων (ACE-2).

Όλα τα μέχρι σήμερα μέσα που εφαρμόζονται για την μελέτη των πρωτεϊνών είναι πειραματικές τεχνικές όπως η κρυσταλλογραφία ακτινών Χ, η μικροσκοπία κρύο-ηλεκτρονίων, φασματοσκοπία NMR*: Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός (Nuclear Magnetic Resonance), που όλες είναι χρονοβόρες.

*ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ : φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο οι πυρήνες των κυττάρων σε μαγνητικό πεδίο απορροφούν και εκπέμπουν ξανά μαγνητική ακτινοβολία. Το NMR χρήση έχει στην μαγνητική τομογραφία.

Αναφέρεται η δημιουργία από την Cogle ενός προγράμματος (πρόγραμμα βαθιάς μάθησης AlphaFold) που άρχισε να δοκιμάζεται από το 2018 με στόχο την ανεύρεση-αλληλουχίας, συσχέτισης αμινοξέων με διαφορετική πρωτεϊνική μορφή, δομή.

Πρακτικό παράδειγμα της εφαρμογής του προγράμματος αυτού είναι το εξής :

Ο αλγόριθμος Alpha-Fold πρόβλεψε σωστά τα σχήματα αρκετών πρωτεϊνών του ιού SARS-COV-2.

Οι μελλοντικοί στόχοι όχι ατοπικοί προσβλέπουν όχι μόνον στην πρόβλεψη των σχημάτων πρωτεϊνών του SARS-COV-2 αλλά σε μελλοντικό στόχο πρόβλεψης φαρμακευτικής χορήγησης, θεραπευτικά δηλαδή στην ανίχνευση της πρόσδεσης ορισμένων πρωτεϊνών του ιού στα υγιή κύτταρα, ώστε τα χορηγούμενα θεραπευτικά φάρμακα να δρούν άμεσα και με πλήρη αποτελεσματική δράση επί του ιού.

Γενικά η τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση των πρωτεϊνών καθίσταται δηλαδή με το πρόγραμμα Alpha-Fold και διαμορφώνουν και ερμηνεύουν τα μέχρι τώρα γνωστά βιολογικά δεδομένα.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref.: - BBC – Med.

  • Science (2020)
  • New Scient. (2020)

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ COV-19 ΣΥΝ-ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ

Η πανδημία του COV-19 εξακολουθεί να διατηρείται. Παρατηρήσεις αναφέρουν ότι η λοίμωξη από COV-19 εξελίσσεται με πορεία που μπορεί να διαδράμει χωρίς συμπτώματα και με χρόνο επώασης 6-8 ημερών.

Η νοσηλεία από λοίμωξη COV-19 διαρκεί όταν δεν υπάρχουν επιπλοκές 12-18 ημέρες.

Ποσοστό περίπου 20% των ατόμων που προσβάλλονται από COV-19 εμφανίζουν σοβαρά νόσηση. Τα υψηλότερα φορτία του ιού εμφανίζονται στα πρώτα στάδια της λοίμωξης από COV-19.

Η μετάδοση του ιού γίνεται 1-3 ημέρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Αλλά η μετάδοση συμβαίνει και μετά πάροδο 8 ημερών από την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Το RNA του COV-19 ανιχνεύεται στα βιολογικά υγρά του οργανισμού (αίμα – ορό αίματος – σπέρμα – σίελο – ρινοφαρυγγικά εκκρίματα).

Το σύνολο της εικόνας αυτής μεταβάλλεται όταν υπάρχει συν-νοσηρότητα.

ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΣ: (Συνύπαρξη) δύο νόσων ή παθολογικών καταστάσεων στον ίδιο άρρωστο είτε συνύπαρξη καταστάσεων που έχουν αιτιολογική σχέση.

Σαν παράδειγμα αναφέρεται ή συννοσηρότητα λοίμωξης από COV-19 και Αρτηριακής Υπέρτασης (30%), Σακχαρώδη Διαβήτη (12%), Στεφανιαία Νόσο (5,8%).

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ –

ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟ COV-19

  • Άτομα μεγάλης ηλικίας > 65 ετών (­80 15% θάνατοι).
  • Άτομα με προηγούμενα αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα – Χ.Α.Π.).
  • Άτομα παχύσαρκα.
  • Άτομα υπό ανοσοκαταστολή (μεταμόσχευση οργάνων – θεραπεία για αυτοάνοσα νοσήματα).
  • Άτομα με ανεπάρκεια ήπατος, νεφρών.
  • Άτομα με αιμοκάθαρση.

Στις παραπάνω ομάδες πρέπει να προστεθούν τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη (ΤΥΠΟΥ 1 – 2), Αρτηριακή Υπέρταση – Καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η παρουσία των νοσημάτων αυτών με την οξεία λοίμωξη από κοροναϊό χαρακτηρίζεται σαν ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ.

Στις ανακοινώσεις ενημερώσεις που γίνονται για τον COV-19 ακούγεται πολύ συχνά η φράση υποκείμενο νόσημα (σημαίνει ότι πριν από την μόλυνση με COV-19 προϋπήρχε το νόσημα αυτό) (βλέπε Πίνακα 1).

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΝ-ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ

ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΛΟΙΜΩΞΗ COV-19

ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σακχαρώδης Διαβήτης

17% - 30%

Υπέρταση

35%

Χρόνια νοσήματα πνευμόνων

12%

Καρδιαγγειακές νόσοι

23%

Ανοσοκατασταλμένοι

6%

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

6%

Χρόνιες παθήσεις ήπατος

3%

Κύηση*

1%

Καπνιστές

5%

Άλλα νοσήματα

13%

*Η κύηση διαδράμει από την χωρίς συμπτώματα εκδηλώσεις λοίμωξης COV-19 (άτυπα ευρήματα : αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων) μέχρι την παρουσία πύκνωσης στην αξονική θώρακος.

Αυτή η συν-νοσηρότητα που αναφέρεται ειδικά στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στον Σακχαρώδη Διαβήτη, στα Νεφρικά νοσήματα, στην Αρτηριακή Υπέρταση, εστίασε την προσοχή και ενδιαφέρον των ερευνητών και τούτο διότι τα νοσήματα αυτά θεραπεύονται με φάρμακα που δρουν σαν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου (ACE-2) ή σαν αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτεσίνης (ARBS).

Είναι γνωστό ότι η μόλυνση ανθρώπου από COV-19 αρχίζει από την σύνδεση του ιού στην μεμβράνη του κυττάρου του ξενιστή (άνθρωπος) με ειδικό υποδοχέα του ενζύμου ACE-2 το οποίο εκφράζεται σε μεγάλο αριθμό στα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων – εντέρου – αιμοφόρων αγγείων.

Οι υποδοχείς ACE-2 παίζουν ρόλο στην παθογένεια της υπέρτασης και του σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.).

Η έκφραση του ενζύμου ACE-2 είναι αυξημένη στα άτομα με Σ.Δ.1 – Σ.Δ.2 – την Υπέρταση – στα Καρδιοαγγειακά νοσήματα τα οποία θεραπεύονται με ACE-IS ή ARBS.

Angiotensin converting enzyme

Ένζυμο μετατροπής αγγειοτεσίνης 2 (ACE-2), «υποδοχέα», η πρωτεΐνη η οποία παρέχει το σημείο εισόδου για τον κοροναϊό στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

(Υπενθυμίζεται ότι ο κοροναϊός όπως και κάθε ιός για την περαιτέρω ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό του χρειάζεται την παρουσία ένωση με αυτήν υγιών κυττάρων)

Ο ρόλος ACE-2 που είναι ένζυμο με σύνθεση Zn είναι η δράση του ομοιοστατικής ρύθμισης της αγγειοτεσίνης ΙΙ, ρυθμίζει την πίεση αίματος αναστέλλει την επερχόμενη βλάβη οργάνων.

Η θεραπεία με τα φάρμακα αυτά αποτελεί σήμερα τον πυρήνα του αλγόριθμου της θεραπείας των παραπάνω νόσων (ειδικά της αρτηριακής υπέρτασης). Μελέτες σε μοντέλα του ζωϊκού βασιλείου κατέδειξαν ότι η χρήση των φαρμάκων (αναστολέων του συστήματος ρενίνης αγγειοτασίνης) μπορεί δυνητικά να αυξήσει την έκφραση του ACE-2 και επομένως η χρήση τους σε ασθενείς μπορεί να αυξήσει την λοιμογόνο δύναμη του COV-19 μέσω της αύξησης του φορτίου του ιού που εισέρχεται μέσα στο κύτταρο.

Η ΥΠΕΡ-ΕΚΦΡΑΣΗ (αυξορύθμιση) του ACE-2 με την χορήγηση αναστολέων του συστήματος αγγειοστασίνης (ACE-IS) έχει καταδειχθεί στην καρδιά, αγγεία, νεφρούς, χωρίς να υπάρχουν δεδομένα σαφή στο τι συμβαίνει στους πνεύμονες, αναπνευστική οδό.

Υπάρχουν επίσης δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η υπερ-έκφραση του ACE-2 εμφανίζεται συχνότερα με την χρήση αναστολέων μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτασίνης (ARBS).

Άλλες παρατηρήσεις αντίθετα αναφέρουν ότι η ενεργοποίηση του ANGII: Αγγειοποιητίνη ΙΙ προάγει τις βλάβες από COV-19 των πνευμονικό ιστό. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις η χρήση των αναστολέων του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ – ΡΕΝΙΝΗΣ – ΑΓΓΕΙΟΤΕΝΣΙΝΗΣ, θα μπορούσε να προασπίζει έναντι της παθογονικότητας του ιού COV-19 σε ασθενείς που μολύνονται από τον ιό.

Επίσης πρέπει να διερευνηθεί η ύπαρξη πολυμορφισμών του ACE-2 που συνδέονται με την Αρτηριακή Υπέρταση και το Σακχαρώδη Διαβήτη, ιδιαίτερα μεταξύ των Ασιατικής προέλευσης πληθυσμό που μπορεί να εξαγόσουν την ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης ορισμένων ατόμων και ερμηνείες για τον αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COV-19.

ΑΓΓΕΙΟΠΟΙΗΤΙΝΗ (ANGII): Γονίδια (πρωτεΐνες) που κωδικοποιούν (είναι υπεύθυνα) για την διέγερση του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων. Οι πρωτεΐνες του κωδικοποιούνται από αγγειοποιητίνη εδράζονται στο υγιές ενδοθήλιο της καρδιάς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης (Ε.Ε.Υ.) δημοσίως τις παρακάτω οδηγίες.

  1. Δεν υπάρχει καθαρή απόδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθ’ αυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με COV-9. Συνεπώς τα υπερτασικά άτομα θα πρέπει να εφαρμόζουν τις ίδιες προφυλάξεις με τους ίδιας ηλικίας άτομα και τους εμφανίζοντας το ίδιο προφίλ συν-νοσηρότητας.
  2. στους υπερτασικούς ασθενείς με μόλυνση COV-19 η θεραπεία με ACEI, αναστολέων υποδοχών AngII πρέπει να συνεχίζεται κανονικά κάτω από τις οδηγίες των θεράποντων ιατρών.
  3. Δεν υπάρχει υπεροχή στην αποτελεσματικότητα θεραπείας με σκευάσματα (ACEIs – ARBS – AngII) σε μόλυνση από COV-19.
  4. Σε ασθενείς με μόλυνση COV-19 και σοβαρή συμπτωματολογία τα φάρμακα τα οποία δρουν αναστέλλοντας το Σύστημα – Ρενίνης – Αγγειοτενάνης (ΣΡΑ) χρησιμοποιούνται και ρυθμίζονται σε εξατομικευμένη Βάση.
  5. Μελλοντικές περαιτέρω έρευνες για την υπέρταση και χρήση αντιϋπερτασικών φαρμάκων στην πορεία και εξέλιξη της νόσησης από COV-19 θεωρείται απολύτως αναγκαία.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref.: - Ελλ. Ετ. Υπερτ.

  • Mayo Clin.
  • Βικιπαίδεια
e-genius.gr ...intelligent web software