• Αρχική

Πνευμονίες εξωνοσοκομιακές

Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα πνευμονίας και η εικόνα της έχουν μεταβληθεί. Στην αύξηση και ποικιλία της νόσου και της κλινικής εικόνας έχουν συντελέσει:

1Η αύξηση άτυπων μικροβίων όπως:

  • Mycoplasma pneumoniae
  • Chlamydia pneumoniae
  • Legionella sp.

2Η αναμφισβήτητη αύξηση μικροβιακής αντοχής.

Έτσι η ανίχνευση και ταυτοποίηση του παθογόνου μικροβίου σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς είναι συχνά αρκετά δύσκολη. Σαν συμπέρασμα των παραπάνω η εμπειρική θεραπεία με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος και κλινική παρακολοήθηση των εξωνοσοκομειακών πνευμονιών αποτελεί σωστή αντιμετώπιση. Για να διευκολυνθεί η παρακολούθηση αυτή, η Αμερικανική Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος, θέσπισε ορισμένα κριτήρια που ισχύουν για τους εξωνοσοκομειακούς αρρώστους με πνευμονία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Βαρύ Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (Β.Ο.Α.Σ.)

Βαρύ Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (Β.Ο.Α.Σ.) Severe Acute Respiratory Syndrome (S.A.R.S.)

o Β.Ο.Α.Σ. ή S.A.R.S. είναι μια σχετικά νέα κλινική οντότητα του εικοστού πρώτου αιώνα που σαν σύνδρομο χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις αντιδράσεις συμμετοχής διαφόρων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι εκδηλωθείσες επιδημίες έδωσαν την ευκαιρία μελέτης και διερευνήσεως α) επιδημιολογικής β) εργαστηριακής και κλινικής του Β.Ο.Α.Σ. Έτσι η ανακάλυψη παθογόνου κορονoϊο;y (corona virus) έδωσε καινούργια ώθηση στη μελέτη της νόσου.

Η ονομασία του ιού (COV) αυτού οφείλεται στη μορφολογική εμφάνιση του ιού δίκην κορόνας γύρω από τον κεντρικό πυρήνα του παθογόνου στοιχείου όπως εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Ο προσδιορισμός του ιού αυτού που θεωρείται νέος στην κατηγορία του, στο αίμα και στα διάφορα βιολογικά υγρά των αρρώστων με S.A.R.S., με τη μέθοδο P.C.R. (Polymerase chain reaction – αντίδραση αλυσωτής πολυμεράσης) προσέφερε πολλά στην κατανόηση της παθολογοφυσιολογίας και θεραπείας της νόσου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Φυματίωση - Tuberculosis (Tbc)

H Tbc οφείλεται στο Mycobacterium Tuberculosis. Εμφανίζει ποσοστό 20-43% παγκόσμια. Υπολογίζεται ότι 3.000.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο. Μεγάλη έξαρση εμφανίζει η Tbc στις υποανάπτυκτες χώρες και μειονότητες μεταναστών, στους ασθενείς που πάσχουν από AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) και εμφανίζονται θετικοί στο AIDS1. H Tbc μεταδίδεται αερογενώς (αέρας που εισπνέεται και περιέχει μικρόβια Tbc). Το μικρόβιο εισέρχεται στους πνεύμονες όπου και καταπολεμάται από το αμυντικό σύστηματα (κύτταρα μακροφάγα) του οργανισμού. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στις κυψελίδες των πνευμόνων. Η Tbc σαν λοίμωξη μεταδίδεται ΑΙΜΑΤΟΓΕΝΩΣ ΚΑΙ ΛΕΜΦΟΓΕΝΩΣ (με τη λέμφο) και μάλιστα πριν προλάβουν να κινητοποιηθούν οι ανοσοποιητικές δυνάμεις του οργανισμού. Τα στάδιο αυτό ονομάζεται ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ Tbc . Το πρωτοπαθές στάδιο συνήθως είναι κλινικά και ακτινολογικά ΣΙΩΠΗΛΟ!

Συνέχεια ανάγνωσης

e-genius.gr ...intelligent web software