• Αρχική

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ

Ο όρος φλαβονοειδή χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός ευρέος φάσματος φυσικών προϊόντων που η χημική δομή τους αποτελείται από σκελετό άνθρακος με άτομα 15 και με 2 αρωματικούς δακτυλίους που συνδέονται με γέφυρα 3 ανθράκων.

Τα φλαβονοειδή αποτελούν μία από της μεγαλύτερες χημικές κατηγορίες μεταβολικών ουσιών, οι οποίες παράγονται στο βασίλειο των φυτών.

Ο ρόλος τους είναι η προσφορά έντονων χρωμάτων στα φυτά, ενώ διαδραματίζουν και πρωτεύονται ρόλο στην άμυνά τους από διαφόρους παθογόνους μικροοργανισμούς, επίσης την υπαριώδη ακτινοβολία όπως και τα φυτοφάγα ζώα.

Τα διάφορα ζώα και οι μύκητες δεν διαθέτουν της δυνατότητα σύνθεσης φλαβονοειδών (εξαίρεση αποτελούν το κοράλι Echinophora Lamellose και από τους μύκητες ο Aspergillus Candidans και Phalus Impudicus.

Ο άνθρωπος προσλαμβάνει τα φλαβονοειδή τα οποία ξεχωρίζουν σε κατηγορίες (βλέπε πίνακα) από τις τροφές.

ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΩΝ

ΤΡΟΦΕΣ ΥΓΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ

ΦΛΑΒΟΝΟΛΕΣ

Κρεμμύδι – μπρόκολο – μήλο – κεράσι – τσάι – κοκκινο κρασί

ΦΛΑΒΟΝΕΣ

Θυμάρι – μαϊντανός - εφέδρα

ΦΛΑΒΑΝΟΝΕΣ

Εσπεριδοειδή

ΚΑΤΕΧΙΝΕΣ

Μήλο – τσάι

ΑΝΘΟΚΥΑΝΙΔΙΝΕΣ

Κεράσι – σταφύλι

ΙΣΟΦΛΑΒΟΝΕΣ

Σόγια, όσπρια

Η βιολογική σύνθεσης των φλαβονοειδών από του φυτικούς οργανισμούς προκαλείται είτε κατά την φυσιολογική ανάπτυξη και αύξηση των φυτών (προσχημασισμένα φλαβονοειδή) είτε μετά από βλαβερά ερεθίσματα εκ του περιβάλλοντος (επαγόμενα φλαβονοειδή).

Οι λειτουργίες που επιτελούν τα φλαβονοειδή είναι πολλές :
1. Παρεμποδίζουν την ανάπτυξη βλαβερών για το φυτό μικροοργανισμών.
2. Συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ανάπτυξης του φυτού μετά από βλάβες εξωγενείς (ξήρανση – κάψιμο).
3. Προστατεύουν τους καρπούς των φυτών.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Διαθέτουν σπασμολυτικές και αντιαλλεργικές- ανθελμινθικές διουρητικές δράσεις, με την ενεργοποίηση διαφόρων ενζυμικών συστημάτων (συντελούν στην καλύτερη υγεία των δοντιών – ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος)

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ – ΡΟΔΙΑ – ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ – ΚΟΚΚΙΝΑ – ΚΙΤΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ αποτελούν τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βλαβονοειδή.

Όπως το ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ – ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ. Τα φλαβονοειδή χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία σαν χρωστικές – προσθετικά γεύσης – στην παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών  με τις αντιοξειδωτικές – αντιοιδωματώδης δράσεις που διαθέτουν.


Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref.  Βικιπαιδεια

e-genius.gr ...intelligent web software