• Αρχική

ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Στο φυσικό αερισμό ο ατμοσφαιρικός αέρας εισέρχεται από τα κουφώματα (πόρτες – παράθυρα) του σπιτιού, αερίζει αυτό και έτσι ανανεώνεται η ατμόσφαιρα.

Η κίνηση αυτή του ατμοσφαιρικού αέρα προκαλείται από την διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού του σπιτιού και του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Στον τεχνητό «μηχανικό» αερισμό ο οποίος περιλαμβάνει ηλεκτρικές συσκευές, air conditioning, εξαερισμός μηχανικός, ο αέρας του σπιτιού ανανεώνεται συνεχώς με καθορισμένο ελεγχόμενο ρυθμό.

Οι συσκευές κλιματισμού πρέπει να καθαρίζονται και να ελέγχονται τακτικά.

Η μόλυνση που προκαλείται από την ατμόσφαιρα του σπιτιού μπορεί να εκδηλωθεί άμεσα αλλά και μετά από πολλά χρόνια.

Άμεσα σημεία μπορεί να εκδηλωθούν μετά από μία ή πολλές επαφές με τη μολυσμένη ατμόσφαιρα και αυτά είναι :

  • Ερεθισμός ματιών, μύτης, δακρόρροια, επιπεφυκίτιδα
  • Κεφαλαλγία
  • Αίσθημα κόπωσης.

Όλα τα παραπάνω σημπτώματα διαρκούν λίγο χρονικό διάστημα συνήθως και θεραπεύονται με την απομάκρυνση του ατόμου από το μολυσμένο περιβάλλον.

Επίσης συμπτώματα βρογχικού άσθματος, πνευμονίας εξ υπερευαισθησίας μπορεί να εκδηλωθούν μετά από έκθεση του ατόμου σε εσωτερικού χώρου μολυσμένο αέρα.

Η εξέλιξή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως – ηλικία – φύλο - συνυπάρχοντα νοσήματα.

Βασικό ρόλο παίζει και η ανοσολογική κατάσταση του ατόμου που εκδηλώνεται σαν – αλλεργία – υπερευαισθησία – έκζεμα – ατοπία – αναφυλαξία – οξεία, χρόνια κνίδωση - που διαφέρει από άτομο σε άτομο και τελικά καθορίζει την τελική έκβαση της μόλυνσης από τα μικρόβια του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος.

Τα περισσότερα άμεσα συμπτώματα αλλεργικού χαρακτήρα είναι παρόμοια με εκείνα της ιογενούς λοίμωξης, κοινού κρυολογήματος (ο διαχωρισμός γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού).

Τα έμμεσα σημεία της μόλυνσης από το εξωτερικό περιβάλλον ή εσωτερικό μπορεί να εκδηλωθούν και μετά από πολλά χρόνια.


Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

e-genius.gr ...intelligent web software